Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Mummojen joulupuoti ilahduttaa jälleen Virkkalassa

joulu, joulupuoti

Verna Ansas kertoo, että Mummojen joulupuoti avattiin nyt jo seitsemännen kerran.

Tämä lähti seitsemän vuotta sitten kirppistouhuista. Meitä oli siinä kolme mummoa ja neljäs, joka kävi välillä moikkaamassa meitä muita. Yhtenä päivänä tulin ulos kaupasta ja näin Säästöpankin tilan tyhjänä. Mieleeni välähti idea, että siihen olisi kiva saada joulukauppa. Kysyin muilta, uskaltaisivatko he lähteä mukaan, ja pankinjohtajalta, saisimmeko vuokrata tilan edullisesti, Ansas kertaa Mummojen joulupuodin alkumetrejä.

Asiakkaat löysivät heti puodin ja villasukat tekivät hyvin kauppansa. Kirppistäkin pidettiin samalla.

–Idea jäi itämään ja kysyimme tilaa taas seuraavana vuonna, Ansas toteaa.

Kun Säästöpankin tilan tuli vakituinen toimija, siirtyi joulupuoti seuraavaksi kolmeksi vuodeksi Nordean tyhjiksi jääneisiin tiloihin. Nykyisin Mummojen joulupuoti löytyy jo toista vuotta peräkkäin osoitteesta Virkkalantie 22. Jälleen ollaan pankin entisissä tiloissa, sillä Ansas kertoo, että tiloissa on toiminut joskus Pohjoismaiden yhdyspankki. Nykyiset virkkalalaiset muistavat tosin varmaan paremmin tilassa toimineen kellosepänliikkeen.

Ansas naurahtaa, että tilojen vaihtumisen lisäksi myös mummot ovat lisääntyneet vuosien varrella. Nyt mukana on jo parikymmentä mummoa.

–Kaukaisimmat mummot ovat Kuusankoskelta saakka. Heillä on tuttuja täällä. Muut ovat Lohjan alueelta, Siuntiosta, Inkoosta ja Espoosta, luettelee Ansas.

Yksikään pappa ei ole vielä liittynyt porukkaan, mutta he osallistuvat kuljettamalla mummoja puodille ja pois sieltä.

Verna Ansas (vas) ja Marja Wallikivi esittelevät villasukkia puotiin poikenneelle Harry Sundvikille.

 

Paljon pieniä, kivoja lahjaideoita

Muutamat mummoista vastaavat puodin pyörityksestä ja muut ovat käsityöihmisinä loihtineet myytäviä tuotteita. Ja niitähän riittää: kynttilöitä, koruja, ranteen lämmittimiä, kaulahuiveja, myssyjä, kintaita, sormikkaita, säärystimiä, tyynyjä, pitsiliinoja, lasten nuttuja, muutamia villapaitoja, esiliinoja, räsymattoja, laudeliinoja, saunatyynyjä, nuken peittoja, lämpimiä istuinalustoja retkille ja pulkkaan, lasten leikkialustoja, pannulappuja, peittoja, tilkkutöitä ja totta kai valtava valikoima villasukkia.

Villasukkia menee eniten. Jotkut haluavat esimerkiksi samansävyiset sukat koko perheelle. Meillä on suuri valikoima erilaisia ja erivärisiä sukkia. Kaikki ovat yksilöllisiä, esittelee Marja Wallikivi, joka on itse tehnyt myyntiin mm. villasukkia, kaulaliinoja ja istuinalustoja.

Tilkkutöitä on ollut viime vuodesta lähtien, koruja on tullut lisää ja helmityöt ovat nyt uusia, Ansas poimii yksityiskohtia puodin tarjonnasta.

–Säärystimiäkin on nyt aiempaa enemmän, kun ne ovat muodissa. Nuoretkin pitävät niitä leggingsien päällä. Tilkkutyötkin ovat tulleet uudelleen muotiin. Esiliinoja on erilaisia, pienille leipureille löytyy omansa ja grillaaville miehille miehekkäämpiä, sanoo Wallikivi.

Täältä löytyy paljon pieniä, kivoja lahjaideoita, hän tiivistää.

Mummojen joulupuodin valikoimasta löytyy paljon säärystimiä. Ne ovat nyt muodissa, joten valikoima on aiempaa monipuolisempi.

 

Joulupuodin perään kysellään jo kesällä

Mummojen joulupuoti avasi tänä vuonna ovensa jo 10.11. ja auki se on jouluaaton aattoon saakka. Kauppa on käynyt jo hyvin.

–Nyt on ollut vilkkaampaa kuin yleensä marraskuussa, toteaa Ansas.

–Moni käy tutkimassa, mitä täältä löytyy ja tulee myöhemmin ostoksille. Joululahjaideoita mietitään. Säätkin ratkaisevat paljon. Kun tulee pakkasta, tarvitaan lämmintä päälle, sanoo Wallikivi.

Virkkalassa Mummojen joulupuoti on muuttunut perinteeksi, jonka perään kysellään kesälläkin.

On tullut erittäin positiivisia kommentteja. Ihmiset sanovat, että ai kun kiva, että mummot ovat tulleet taas, kertoo Ansas.

–Moni sanoo, ettei arvannutkaan, kuinka paljon täällä on kaikenlaista. Asiakkaat saavat katsella rauhassa mielin määrin, mutta voimme myös auttaa esimerkiksi oikean koon löytämisessä, sanoo Wallikivi.

 

Puodit ovat merkityksellisiä

Mummot kokevat, että joulupuodit ovat hyvin merkityksellisiä.

–Merkitys on valtava. Nykyään on menty paljon siihen, että ostokset etsitään suurista marketeista ja käydään ehkä itsepalvelukassalla. Uskon, että ihmiset kaipaavat myös asiakaspalvelua. Tässä on sosiaalinen puoli, kun ihan vieraiden ihmisten kanssa syntyy kohtaamisia, keskusteluja ja tilannekomiikkaakin, sanoo Wallikivi.

Tunnelmallisiin joulupuoteihin poiketaan hakemaan ideoita omiin käsityöprojekteihin, tekemään jouluostoksia, vaihtamaan pari sanaa tai vain hakemaan joulutunnelmaa. Puodeissa nousee esille myös käsityön arvostus.

–Tehtaassa tehdyt sukat voivat olla vähän edullisemmat, mutta sukissa on eri fiilis, kun ne ovat jonkun itse tekemät. Käsityö on merkityksellistä myös tekijälleen. On todettu, että se tekee hyvää aivoille, kun esimerkiksi miettii silmukoita ja suunnittelee työtään. Silloin aivot raksuttavat, muistuttaa Wallikivi.

Mummojen joulupuoti on avoinna joka päivä 23.12. asti (6.12.suljettu) kello 9.00 – 17.00.

SMS