YK:n julistamaa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään kautta maailman 25.11. Teemapäivä aloittaa Zonta-järjestössä ja useissa muissa naisjärjestöissä 16 päivää kestävän väkivallan vastaisen kampanjan, jonka päätöspäivä 10.12 on kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä.

Yksi tämän vuoden teemoista on naisiin kohdistuva vihapuhe. Zonta International Piiri 20 eli Suomen Zontat ovat tänä syksynä antaneet asiasta julkilausuman: Vihapuhetta, maalittamista ja suoranaista naisvihaa, joita esiintyy julkisuudessa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa käytävissä keskusteluissa, ei voi kuitata ’vitsinä’ tai ’ajattelemattomuutena’. Vihapuhe ja maalittaminen eivät myöskään kuulu sananvapauden piiriin. On tärkeää ilmaista se selkeästi niin kodeissa, kouluissa, työpaikoilla kuin vapaa-ajan
harrasteidenkin parissa.

Kampanja-aikana 25.11.– 10.12. Zontat pukeutuvat oranssiin, ja Lohjan Zonta-kerho haastaa myös kaikki muut näyttämään vahvaa toivon ja muutoksen väriä. Myös ympäristöä väritetään oranssilla. Lohjalla oranssin valaistuksen saa aiempien vuosien tapaan nuorisokeskus Harjulan julkisivu.

Mitä on naisiin kohdistuva väkivalta?

Väkivalta, fyysinen tai sanallinen, on aina väärin, kohdistuupa se kehen tahansa. Naiset kohtaavat väkivaltaa kautta maailman paljon enemmän kuin miehet. Ilmiö on vanha, mutta se ei tarkoita, että niin pitäisi olla myös tänään ja tulevaisuudessa.

Naisiin kohdistuva väkivalta ilmenee hyvin monin tavoin ja se voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista. Se voi olla myös ihmiskauppaan liittyvää alistamista ja seksuaalista hyväksikäyttöä tai tyttöjen sukuelinten silpomista, lapsiavioliittoja tai muuta ns. kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Naiset kohtaavat väkivaltaa kaikkialla: kadulla ja sosiaalisessa
mediassa, mutta myös kotona. Lähisuhdeväkivallan uhrina Suomessa kuolee keskimäärin 20 naista joka vuosi.

Maailmanlaajuisen Zonta-järjestön kampanjatunnus on Zonta Says No – sanomme tiukasti EI kaikelle naisiin kohdistuvalle väkivallalle.

Mitä itse voin tehdä?

Katkaise vihapuhe. Tee selväksi, että väkivaltaa ei tarvitse sietää.
Rohkaise hakemaan apua. Anna tukesi järjestöille, jotka tekevät työtä väkivallan uhrien auttamiseksi ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi.
Osallistu Lohjan Zonta-kerhon kampanjaan:

  • Käy katsomassa oranssi Harjula
  • Tutustu katuväkivaltateemaan Länsi-Uusimaa-lehden näyteikkunassa
  • Seuraa Lohjan Zonta-kerhoa Instagramissa ja Facebookissa
  • Pukeudu oranssiin ja haasta myös tuttavasi näyttämään väriä.