Harjavallan kaupungissa Satakunnassa sijaitsevan jättiläismäisen Norilsk Nickelin Suomen divisioona on saanut kansainvälisen sertifikaatin koboltin tuotannosta, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy auditoitiin marraskuussa 2020 osana Vastuullisen mineraalin varmistusprosessia (RMAP) RMI Cobalt Refiner Due Diligence Standard -standardin mukaisesti. Tämän vaiheen tarkoituksena oli vahvistaa Nornickelin sitoutumista vastuulliseen koboltin tarjontaan. Maaliskuussa 2022 laitos sisällytettiin RMI-vaatimusten mukaisten jalostamojen luetteloon.

Responsible Business Alliance ja global e-Sustainability Initiative, vuonna 2008 perustettu Responsible Minerals Initiative eli vastuullisten mineraalien aloite (RMI)

RMI tarjoaa yrityksille työkaluja ja resursseja tehdä hankintapäätöksiä, jotka parantavat säännösten noudattamista ja tukevat mineraalien vastuullista hankintaa konfliktialueilla ja korkean riskin alueilla.

Se, että suomalainen yritys noudattaa koboltintuottajille asetettua koboltin due diligence -standardia, osoittaa, että RMAP-arvioinnin aikana esitettyyn kritiikkiin on puututtu riittävästi, ja uudelleenarvioinnin aikana ei havaittu vastuullisia toimittajia koskevien vaatimusten rikkomista.

Kobolttia käytetään lämmönkestävien, erittäin sirojen, kulutusta kestävien, työkaluseosten valmistuksessa. Tällaisia materiaaleja käytetään laajalti ilmailu-, kone- ja rakettirakentamisessa, ydin- ja sähköteollisuudessa ja viime aikoina sähköajoneuvojen tuotannossa.

Vuonna 2018 Aamulehti uutisoi, että Suomi jalostaa jopa 13 % maailman koboltista.  Koboltin tuottaminen ei välttämättä ole helpointa kaikista aineista, mutta meidän älypuhelimemme eivät toimisi ilman kobolttia. Suomi on itseasiassa ainoa EU-maa, joka tuottaa kobolttia omissa kaivoksissa. Euroopassa on noin 100 kobolttia sisältävää hyödynnettävissä olevaa esiintymää, ja niistä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa on yhteensä 79.