Olemisen sietämätön keveys – terveisiä erityisnuorisotyöstä!

Elämme aikaa, jolloin kaikki olemisen merkitys kumpuaa tekemisen, saavuttamisen ja pärjäämisen kautta. Osaammeko enää vain olla? Kollegamme sanoin; I´m a humanBEING not humanDOING. Tähän kiteytyy olemisen viisaus. Riittää, että olet. Olemassa. Jokainen meistä. Olemme tärkeitä ja hyväksyttäviä, olemme olemassa ja se riittää.

Digiaikakausi mahdollistaa ja myös antaa olettaa, että olemme saatavilla vuorokauden ympäri. Vallitsevan tilanteen osalta nuorisotyössä tämä antaa työntekijöille mahdollisuuden olla tavoitettavissa nuorille. Mutta muutoin, ylipäänsä elämässä, pitääkö sinun olla tavoitettavissa eri sosiaalisen median kanavien kautta koko ajan? Pystytkö ottamaan ajan itsellesi, omille ajatuksillesi, vain olemaan?

Tämä on hyvää aikaa harjoitella myös olemaan. Olla. Se on vaikeampaa kuin luulisi. Olla. Ilman sen kummempaa syytä, tarkoitusta, päämäärää. Nauttia siitä, että on. Olemassa. Laita puhelin, pelit, kaikki laitteet hetkeksi pois. Ole. Mene metsään ja ole, hengitä, nauti. Makaa sohvalla, sängyssä, ole vaan. Tyhjennä mieli ja nauti siitä, että on aikaa. Ihan vaan olla. Olet se ansainnut. Koska olet. Olemassa. Tärkeä. Juuri sellaisena kuin olet.

Vaikeina aikoina on tarpeellista olla myös itselleen armollinen. Se, että sinua pelottaa, on ihan ok. On rohkeutta myöntää, että näinä aikoina tulevaisuus pelottaa. Jos et pysty pysähtymään – olemaan tässä ja nyt, sekin on ihan ok.

Mistä apua, jos tuntuu vaikealta?

Aina omasta hyvinvoinnista tai voimavaroista huolehtiminen ei kuitenkaan riitä, vaikka panostaisimme siihen kaiken tarmomme ja kykymme. Jokaisella meistä on ympärillämme muita ihmisiä, joiden toiminta voi joko vahvistaa tai horjuttaa omaa turvallisuudentunnettamme. Välillä joudumme myös tilanteeseen, jossa jonkun läheisen voimavarat eivät tunnu riittävän ja huoli kasvaa suuremmaksi kuin se apu ja tuki, jota meillä itsellämme on antaa.

Varsinkin nyt, kun arki on monessa perheessä normaalista poikkeavaa, erilaiset mielenterveyteen ja päihteidenkäyttöön liittyvät ongelmat nousevat helposti pintaan – niin aikuisten kuin nuortenkin kohdalla. Tällöin on ensiarvoisen tärkeää muistaa, että apua on saatavilla eikä kenenkään tarvitse sietää turvatonta tilannetta, saati joutua pelkäämään itsensä tai läheistensä puolesta. Kun arkiset kohtaamiset koulussa, nuorisotaloilla, harrastuksissa tai kaverien vanhempien kanssa jäävät välistä, voi avun hakeminen tuntua aiempaa vaikealta. Tällöin on äärimmäisen tärkeää muistaa, että me aikuiset olemme täällä, haluamme kuulla miten teillä nuorilla menee ja ennen kaikkea haluamme tarjota apuamme, juuri tässä hetkessä. Meidät, opettajat, nuorisotyöntekijät, kuraattorit, kouluterveydenhoitajat ja lastensuojelun työntekijät tavoitat tällä hetkellä puhelimella, somesta, erilaisista chateista ja verkkopalveluista.

Jos yhtään epäröit, pyydä apua <3 Juuri siltä sinulle läheiseltä aikuiselta. Me kuulemme kyllä.

Hektisessä maailmassa voi unohtaa taidon vain olla. Nyt, kun koronavitustilanne pakottaa ihmiset pysähtymään, on hyvä tilaisuus harjoitella vain olemaan, sillä se riittää. ”Riittää, että olet. Olemassa. Jokainen meistä. Olemme tärkeitä ja hyväksyttäviä, olemme olemassa ja se riittää.” (Kuvituskuva)

Harjoituksia ahdistusta helpottamaan

Jos ahdistaa, voit tehdä erilaisia kehollisia harjoitteita ikävän tunteen vähentämiseksi. Olemme nostaneet tähän pari helppoa harjoitusta, joiden avulla voit voittaa pelkoa ja muokata ajatuksiasi. Ensimmäinen harjoitus liittyy kiitollisuuteen.

–Kiitollisuus on tässä ja nyt elämistä, sen huomaamista ja arvostamista, mikä elämässä on hyvää. Kiitollisuuden harjoittajaa voisi sanoa mielensä hyvittäjäksi, näin sanoi Jari Hakanen, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Työpiste-verkkolehdessä 13.10.2015.

Toinen tehtävä on rohkeusharjoitus, jonka avulla voit tuntea olosi vahvemmaksi, rohkeammaksi ja sitä kautta myös levollisemmaksi. Kolmannessa esitellään visuaaliseen vahvistamiseen perustuva menetelmä, joka auttaa muistuttamaan siitä mikä elämässä on hyvää, vaikka huonompi hetki olisikin.

Kiitollisuusharjoitus

Ota itsellesi paperia ja kynä sängyn viereen. Sinulla voi olla vaikka oma vihko tätä varten. Voit myös kirjoittaa tai sanella asioita puhelimeen tai ottaa kuvia, mutta suositus on kirjoittaa konkreettisesti kynällä, koska tässä tekemisessä on oma voimansa.

Aamulla herätessäsi venyttele ja pysähdy miettimään. Nyt voit kirjoittaa ylös 1-3 asiaa, joista olet kiitollinen tänään, mikä tuottaa sinulle iloa ja onnea? Käy ne yksitellen läpi ja kiitä jokaista asiaa erikseen. Kiitos, kiitos, kiitos.

Illalla nukkumaan mennessäsi käy aamun asiat läpi ja kiitä niitä vielä kerran, yksitellen. Sen jälkeen kirjoita päivän aikana tapahtuneet hyvät asiat ylös paperille ja käy nekin yksitellen kiittäen läpi. Kiitos, kiitos, kiitos.

Pysähdy tuntemaan kiitollisuus kehossasi. Tunne hymy ja hyvän olon tunne. Mikäli et onnistu löytämään uusia kiitettäviä asioita joka päivä, se ei haittaa. Voit tehdä tämän tehtävän aluksi, vaikka vain kerran viikossa, esimerkiksi sunnuntai-iltaisin viikon päätteeksi tai maanantaiaamuisin viikon aluksi.

Rohkeusharjoitus

1. Aseta jalat lantion leveydelle, työnnä hartiat taakse ja nosta pää pystyyn. Rentouta polvia ja anna painon laskeutua alavartaloon. Purista kädet löysästi nyrkkiin ja nosta ne lanteille.

2. Kuvittele, että olet takajaloillaan seisova vahva ja mahtava eläin, esimerkiksi karhu. Hengitä voimakkaasti ja syvään. Tunne karhun voima kehossasi. Tee tätä pari minuuttia.

3. Muista tämä voima asento päivän aikana ja seuraa ryhtiäsi. Jos hartiat painuvat, palauta ne takaisin voima-asentoon – hengitä pitkään ja syvään. (Mukailtu kirjasta Rohkeus, Arlene K. Unger, 2017)

Voimaa kuvista

Joskus elämässä tulee vastaan synkkiä hetkiä, vaikka miten yrittäisi porskutella positiivisuudessa. Silloin kannattaa muistuttaa itseään sitä, mikä elämässä on tärkeää, hyvin ja onnellista. Negatiivisuus valtaa helposti ison alan ajatuksista ja pienistäkin kärpäsistä tulee herkästi härkäsiä. Muista etteivät kaikki synkät ajatuksesi ole totta, ja muista että niillä on myös vastavoima, positiivisuus.

Voit kokeilla kirjoittaa paperille listan siitä, mikä elämässä on hyvin tai piirtää tai maalata itsellesi voimataulun, jossa kuvaat positiivisia ja onnellisuutta tuottavia asioita elämästäsi. Yksi hyvä ja lähes kaikkien ulottuvilla oleva keino on kuvata puhelimella sarja sellaisia kuvia, joissa esiintyvät elämässäsi iloa ja onnellisuutta tuottavat asiat; esimerkiksi perheenjäsenet, lemmikit, rakkaat harrastukset, ystävät, luonto jne, mikä kenellekin iloa ja onnea tuottaa. Näitä kuvia voi olla helpottavaa selata silloin, kun on synkkä hetki. Ne toimivat muistutuksena siitä, että vaikka mieli olisikin hetkellisesti maassa, eivät mukavat asiat ole silti hävinneet elämästä. Muista, että asioilla on tapana järjestyä!

Tukea nuorille

–Erityisnuorisotyön ja nuorisotyön yhteystiedot: www.nuorilohja.fi. Tukea, apua, virtuaalinuokkari, erkkojen kohtaamispaikka Kahvipöytä ja erilaisia ryhmiä.

–Lohjan lastensuojelun päivystysnumero: 0500-486 101. Soita, jos oma, perheesi tai kaverisi tilanne huolettaa sinua.

–Sekasin-chat: www.sekasin247.fi

–Mannerheimin lastensuojeluliitto: www.nuortennetti.fi.

–Tietoa mielenterveydestä ja siihen liittyvistä pulmista: www.mielenterveystalo.fi. Erityisesti nuorille suunnatusta osion saat tietoa mm. erilaisista oireista ja oman paikkakunnan palveluista.

–Chillaa-sovellus: www.chillaa.io. Auttaa stressin ja jännityksen lieventämisessä ja itsevarmuuden kehittämisessä.

Teksti: Lohjan erityisnuorisotyön tiimi