Uutta polkupyörillä tehtävää liikkuvan nuorisotyön muotoa pilotoitiin viime kesänä Helsingissä ja Kotkassa. Tänä kesänä willarit liikkuvat Siuntiossa ja Kajaanissa. Willarit ovat Aseman Lapset ry:n Walkers-toimintaan ja paikallisen nuorisotyön kohtaamisvälineiksi tuunattuja polkupyöriä, jotka menevät sinne, missä nuoret ovat: puistoihin, aukioille ja muihin paikkoihin, joihin bussilla, autolla ja jalkautuen on hankala päästä. Paikkoihin pystytetään mahdollisuuksien mukaan pop-up-Walkers-kohtaamispaikka.

Siuntiossa willaritoiminta aloitetaan 9.6. ja Kajaanissa samoin kesäkuun alussa. Molemmilla paikkakunnilla on käytössään kolme Insera-merkkistä pyörää, jotka Helkama-yhtiöt lahjoitti Aseman Lapset ry:n käyttöön viime kesänä.

–Willarit on meille uusi työmuoto, vaikka katutyöstä ja jalkautumisesta kokemusta jo onkin. Tosi hieno juttu, että saatiin Willarit tälle kesälle Siuntioon! Willareiden avulla voimme olla siellä, missä nuoretkin aikaansa viettävät ja kohdata taas pitkästä aikaa kasvotusten meidän mahtavia nuoria, hehkuttaa nuorisopalvelukoordinaattori Jonna Farin Siuntion kunnasta.

–Tämä tarjoaa huikean mahdollisuuden kohdata nuoria kesällä ja toisaalta myös nuorille mahdollisuuden kohdata turvallisia aikuisia, kertoo nuoriso-ohjaaja Reima Korhonen Kajaanin kaupungilta.

Sekä Siuntion että Kajaanin Walkersit kouluttavat omat työntekijänsä ja vapaaehtoiset aikuiset toimintaan.

–Nuorten kokoontumiskulttuuri on jatkuvassa muutoksessa. Tämä haastaa myös nuorisotyön pysymään nuorten liikkeessä mukana. Liikkuvien nuorisotyömuotojemme kautta olemme saaneet nuorilta erinomaisen vastaanoton, ja nuorten palautteet toiminnastamme vahvistavat sen, että nuoret kaipaavat vapaa-ajan ympäristöihinsä turvallisia ja luotettavia aikuisia, kertoo Walkers-toiminnasta valtakunnallisesti vastaava Minna Lahtela Aseman Lapsista.

Etenkin kesällä nuorille tarjottava toiminta vähenee olennaisesti. Willarien avulla saadaan tuotua turvallisia aikuisia nuorten toimintaympäristöihin ja nuorisotyöllisiin tyhjiöihin.