Toimittaja

OLKA-toiminta tuo vertaistuen Lohjan sairaalaan

HUS, Lohjan sairaala, OLKA-toiminta, vapaaehtoistyö, vertaistuki

Lohjan sairaanhoitoalueen johtava lääkäri Tom Löfstedt (vas), EJY ry:n asiantuntija Anu Toija, Apuomenan hallituksen puheenjohtajan Reijo Perkiömäki ja OLKA-toiminnan projektipäällikkö Tarja Nordman HUS:sta kertoivat OLKA-toiminnasta avajaisissa.

 

Lohjan sairaalassa käynnistyi viime viikolla OLKA-toiminta. OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.

-Haluamme tuoda myös ei terveydenhuollon ammattilaisten panoksen mukaan ihmisten auttamiseen. Motivoitunut ja pitkälle koulutettu vapaaehtoinenkin on oman tehtävänsä ammattilainen, sanoo Lohjan sairaanhoitoalueen johtava lääkäri Tom Löfstedt.

OLKA-toiminta on käynnistynyt Helsingissä vuonna 2013. Sitä toteutetaan HUS:in sairaaloissa Helsingissä, Jorvin kampusalueella Espoossa (myös Espoon sairaala), Peijaksen sairaalassa Vantaalla sekä Raaseporin sairaalassa.

-Vapaaehtoistyötä on tehty varmaan niin kauan kuin ihmisiäkin on ollut, joten on ihme, että OLKA täyttää vasta viisi vuotta, pohtii Löfstedt.

Toiminta on kuitenkin nyt käynnistymässä useissa sairaaloissa ympäri Suomea syksyn ja ensi vuoden aikana.

-Sairaalat eri puolella Suomea ovat todella kiinnostuneita tästä toiminnasta, sanoo OLKA-toiminnan projektipäällikkö Tarja Nordman HUS:sta.

Nordman kertoo, että järjestöyhteistyötä on ollut sairaaloissa varmasti aiemminkin, mutta Ihannesairaala-hankkeen myötä kymmenen vuotta sitten lähdettiin tätä yhteistyötä selvittämään ja kehittämään.

-Hankkeen puitteissa kuultiin henkilökuntaa. He toivoivat, että järjestöyhteistyötä koordinoitaisiin, Nordman avaa.

-OLKA tarjoaa järjestöille mahtavan mahdollisuuden päästä lähelle potilasta sairaalassa. On toivottu, että järjestöt olisivat osa palvelukokonaisuutta jo sairaalassa, jotta potilaiden ei tarvitsisi kotiin päästyään alkaa itse ottaa selvää potilasjärjestöistä, kertoo EJY ry:n asiantuntija Anu Toija.

-Toiminnan tavoitteena on myös, että hoitohenkilökunta muistaa kertoa potilasjärjestöistä potilaille. Tavoitteena on, että koko perhe saa tukea. Vapaaehtoiset ovat siinä tärkeä voimavara.

Lohjan sairaanhoitoalueen johtava lääkäri Tom Löfstedt avasi Lohjan sairaalan OLKA-pisteen.

 

Apuomena koordinoi toimintaa Lohjalla

Lohjalla toiminta sai alkunsa Apuomenan hallituksen puheenjohtajan Reijo Perkiömäen ansiosta.

-Olen tehnyt usean vuoden ajan aktiivisesti töitä, jotta OLKA-toiminta saataisiin Lohjan sairaalaan. Yleisellä tasolla tämä on HUS:ssa kärkihanke. Sairaalan johdon kanssa istuimme alas noin puolitoista vuotta sitten, Perkiömäki kertoo.

Reijon kanssa keskustelut lähtivät liikkeelle, toteaa myös Löfstedt.

Apuomena koordinoi toimintaa Lohjan sairaalassa.

-Tänä vuonna OLKA-piste toimii Lohjan sairaalassa, ja sinne voivat järjestöt tulla pitämään

teemapäiviä ja kohtaamaan potilaita. Vapaaehtoisten käyntejä potilaiden luona aletaan tehdä ensi vuonna säännönmukaisemmin, kertoo Perkiömäki.

OLKA-toiminnan jatko Lohjalla on tulevaisuudessa pitkälti kiinni STEA:lta saatavasta rahoituksesta.

 

Kohtaaminen on tärkeää”

Hannu Seppänen lähti mukaan vapaaehtoiseksi OLKA-toimintaan vaimonsa sairauden myötä.

-Kiitollisuus siitä, että vaimo on saanut niin hyvää hoitoa ja selvinnyt tähän asti vaikeasta sairaudesta sai minut lähtemään mukaan. Vaimoni on toiminut jo vuosia vertaistukijana ja hänen vanavedessään tulin mukaan toimintaan viime keväänä. Kävin vertaistukitoimintaan valmentavan Toivo-koulutuksen. Se oli tiivis ja kattava koulutus. Sen jälkeen olen ollut omaistukijana HUS-Syöpätautien klinikan OLKA-tukipisteellä, Seppänen kertoo.

Hän on kokenut työn erittäin palkitsevaksi ja hänestä se on tuntunut tulevan todella tarpeeseen.

-Moni on yksin sairauden kanssa sekä potilaana että omaisena. Moni on myös sanonut, että hienoa, kun teette tätä työtä ja ollut kiitollinen, kun on saanut puhua. Olisi ollut todella hyvä, jos meilläkin olisi ollut vertaistukija, kun vaimoni sairasti.

Välillä vertaistukipisteellä itketään, mutta usein myös nauretaan. Sairaus on keskiössä, mutta paljon muustakin keskustellaan.

-Kuuntelijan rooli on tärkeämpi kuin se, että kerron itse omista kokemuksistani. Kohtaaminen on tärkeää. Olen tavannut todella mahtavia ihmisiä, Seppänen pohtii.

Syksyisin vietetään OLKA:n Ilonapäivää, jolloin vapaaehtoiset esiintyjät ilahduttavat sairaaloiden arkea. Seppänenkin on silloin mukana haitareineen, kuten myös Lohjan OLKA-toiminnan avajaisissa.

-Teen mielelläni vapaaehtoisena myös sitä, mitä olen tehnyt ammatiksenikin.

Hän rohkaisee muitakin mukaan vertaistukitoimintaan.

-Suosittelen tätä toimintaa, jos itsellä on kokemuksia omaisena tai sairauden läpikäyneenä ja löytyy vähänkin vetoa vapaaehtoistyöhön. Tässä työssä saa kohdata hyvin erilaisia ihmisiä, joita kuitenkin yhdistää kokemus vakavasta sairaudesta. Niin OLKA-pisteelle saapuessani kuin sieltä lähtiessänikin saan kokea hyvää mieltä, sanoo Seppänen.

Lohjan sairaanhoitoalueen johtava lääkäri Tom Löfstedt ja OLKA-toiminnan projektipäällikkö Tarja Nordman tanssivat avajaisissa omaistukija Hannu Seppäsen haitarimusiikin tahtiin.

 

OLKA-toiminta

Toiminta tarjoaa tietoa potilasyhdistyksistä. Yhdistykset ja sairaalan yksiköt voivat pitää OLKA-pisteillä teemapäiviä. OLKA on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistavat HUS ja EJY ry. Toiminta toteutetaan aina sairaalan ja järjestöjen yhteistyönä. Sitä rahoittavat sairaalat sekä STEA Veikkauksen varoilla.

Kaikki OLKAn vapaaehtoiset on valmennettu tehtäväänsä ja he ovat sitoutuneet vaitioloon. Vapaaehtoiset toimivat potilaan seurana ja tukena eivätkä puutu potilaan hoitoon. Vapaaehtoiset eivät korvaa henkilökunnan työtä, vaan tuovat iloa, tukea ja toivoa sairaalan arkeen. Vertaistuki auttaa potilasta sopeutumaan sairauteensa ja vahvistaa omahoitoa. Vapaaehtoisena voi toimia myös ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta mm. aula-avustajana ja juttu- tai leikkikaverina.

SMS