Jos näin syksyn lähestyessä ajelee Lohjansaaressa, ei voi välttyä näkemästä omenapuita. Noin 13 000 niistä kuuluu Alitalon omenaviinitilalle. Tilaa puut vievät 11 hehtaaria. Tilan emäntä Sanna Maula kertoo, että omenoiden poiminta on jo aloitettu ja se jatkuu lokakuun loppuun saakka. 1. luokan omenat menevät kauppoihin myyntiin. 2. luokan omenoista taas tehdään mehua ja edelleen siidereitä ja viinejä. Juomien valmistus tapahtuu kokonaisuudessaan tilalla aina mehustuksesta valmiiksi viineiksi ja siidereiksi saakka. Omenamehun käyminen viiniksi kestää jopa vuoden, mutta siideriä päästään maistelemaan jo puolen vuoden kuluttua.
–Mehuun lisätään sokeria ja hiivaa. Välillä otetaan sakka ja suodatetaan mehu. Tarkkaillaan, että mehu lähtee käymään. Sen jälkeen se käy pääasiassa kiltisti itsekseen, mutta silti täytyy välillä tarkkailla, että käyminen etenee. Meillä on laboratorio, jossa analysoimme mm. alkoholipitoisuutta. Hedelmäviineille tehdään vielä jälkimakeutus. Sitten juomat suodatetaan ja pullotetaan. Siiderien hiilihapotus tapahtuu pullotusvaiheessa, Maula avaa.
Tällä hetkellä omenasadosta näyttäisi tulevan hyvä, mutta viimeisen sanan voi sanoa vasta, kun poiminta on ohi.
–Viime vuonna omenat olivat todella pieniä, kun ei satanut, mutta nyt on saatu vettäkin, hän toteaa.
Tämän vuoden sato on selvinnyt jo monesta vaaranpaikasta. Ensimmäinen kriittinen vaihe on kukinta. Sen voivat pilata niin pakkaset kuin liian huono kelikin.
–Jos pölyttäjät eivät pysty lentämään, ei tule omenoita, Maula toteaa.
Pitkin kesää voi olla liian kuivaa tai kylmää, mikä koettelee satoa. Tällä hetkellä riskinä ovat enää mahdolliset raekuurot.
–Ne hakkaavat omenat rikki.
Nyt näyttää kuitenkin hyvältä, joten keskitytään odottamaan hyvää satoa ja omenaherkkuja.
Alitalon viinitila toimii myös matkailukohteena kahviloineen ja aktiviteetteineen.
–Takana on hyvä kesä. Vilkasta on ollut. Nyt olemme kaikille avoinna enää viikonloppuisin, mutta ryhmien syyssesonki on vasta alkamassa. Koronan jälkeen nyt onkin ensimmäinen vuosi, kun meillä on ryhmiä, Maula kertoo.

Sadosta nauttimaan
Näin syksyllä omenapuut eivät vaadi kummempia hoitotoimenpiteitä, vaan on sadosta nauttimisen vuoro. Omenaherkuista Maulan suosikkeja ovat mm. uuniomenat vaniljakastikkeen kanssa. Myös omenapaistos ja omenariisipuuro maistuvat koko perheelle. Lisäksi tehdään hilloja ja totta kai omenapiirakkaa.
–Käytän paljon omenoita. Niistä voi tehdä niin monenlaista. Keitän usein ison padan omenariisipuuroa. Se maistuu nuorisollekin, kun he tulevat koulusta. Omenapaistostakin tehdään kerran viikossa ja omenapiirakkaa on aina tarjolla meidän kahvilassamme, Maula kertoo.
Kun kotipihojen omenat kypsyvät, jokainen voi tehdä taas omat lempiherkkunsa tai kokeilla vaikka jotain uuttakin. Maula vinkkaa, että jos omenoita on paljon, kannattaa miettiä myös mehuasemalla käyntiä ja varmistaa omenamehut talveksi. Tällä hetkellä Lohjalla omenamehua asiakkaiden omenoista tekevät ainakin Sammatin Maaseutunaiset.
Vaikka puut eivät varsinaisia hoitotoimia syksyisin kaipaa, Maula vinkkaa keräämään maahan pudonneet omenat pois.
–Ainakin suurin osa olisi hyvä siivota pois. Esimerkiksi omenarupi viihtyy maassa. Omenassa sen tunnistaa mustista länteistä. Omenan voi kuitenkin syödä, jos länttejä on vähän ja omenan kuorii. Kasvitaudit leviävät sitä enemmän, mitä enemmän maahan jää omenoita.
Pieniä määriä omenoita voi laittaa omaan biojäteastiaan tai kompostoriin. Suuremmat määrät voi viedä maksutta jäteasemalle. Kerralla omenoita otetaan vastaan 200 litraa. Lisäksi voi kysyä, kaivataanko esimerkiksi lähialueen hevostalleilla omenoita.
SMS