Pusulan päiväkotiin kuuluvan Kuuset-ryhmän tiloissa Koisjärvellä kuultiin ikäviä uutisia toissa viikolla, kun vanhemmat hakivat lapsensa päiväkodista ennen viikonloppua. Lokerosta löytyi tiedote, jossa kerrottiin Kuuset-ryhmän siirtämisestä. Yksi vanhemmista Pirita Korander kertoo, että asia tuli yllätyksenä niin päiväkodin henkilökunnalle kuin huoltajillekin.

–Otin välittömästi yhteyttä päiväkodin muiden lasten vanhempiin, jotka olivat uutisesta myös järkyttyneitä. Emme ymmärrä, mistä tämä esitys johtuu, koska Koisjärven päiväkoti on niin upea ja täynnä lapsia se on ollut koko ajan. Tämä on pieni, kodinomainen varhaiskasvatusyksikkö maaseudun rauhassa, metsän laidalla. Paikka on erittäin pidetty, sillä lastenhoito on laadukasta ja yksilölliset tarpeet huomioidaan hyvin. Yksikössä oli aiemmin myös esikoululaisia, mutta tällä hetkellä vain 3 – 5-vuotiaita lapsia, Korander kertoo.

Lohjan kaupungin alle kouluikäisten ja heidän perheidensä peruspalvelujen palvelupäällikkö Anu Koivumäki avaa Kuuset-ryhmän siirtoesitystä.

–Jo vuonna 2015 kaupunki on tehnyt palveluverkkoselvityspäätöksen, että tavoitteena on panostaa tilojen tehokkaaseen yhteiskäyttöön ja luopua vuokratiloista. Pusulan päiväkodin Kuuset-ryhmä toimii vuokrakiinteistössä. Valtuusto on hyväksynyt päiväkotiverkkopäätöksessään, että Koisjärven tilasta luovutaan, kun siellä olevat lapset mahtuvat Pusulan ja Oinolan päiväkoteihin. Nyt asia on ajankohtainen, sillä Kuuset-ryhmässä on 13 tulevaa esikoululaista, jonka jälkeen lapsia jäisi vain kymmenen, ellei uusia hakemuksia tule, Koivumäki kertoo.

Korander tietää, että hakijoita on varmuudella ainakin kaksi odottamassa tälläkin hetkellä. –Koisjärvelle hakeminen on tehty hyvin vaikeaksi, sillä sitä ei ole varhaiskasvatuspaikan hakulomakkeen vaihtoehdoissa lainkaan, vaan hakijan pitää ymmärtää kirjoittaa hakutoiveensa Koisjärven yksikköön hakemuksen lisätietoihin. Onkohan tämä tehty tarkoituksella, ettei hakijoita tulisi? Korander pohtii.

Koivumäki toteaa, että muissa päiväkodeissa on hyvin tilaa, joten lapset mahtuvat niihin, vaikka uusia hakemuksia tulisikin.

Kuuset-ryhmän siirrolla haetaan säästöä vuokrakulujen lisäksi ruoka- ja siivouspalvelusta sekä kiinteistönhuollosta. Lisäksi siirtyvät lapset mahtuvat Pusulassa ja Oinolassa jo olemassa oleviin ryhmiin, joten tarvetta uusien hoitajien palkkaamiselle ei ole. Koivumäki kertoo, että Kuuset-ryhmässä työskentelee tällä hetkellä kolme vakituista työntekijää sekä yksi määräaikainen, jonka työsopimus kestää tämän kevään ajan. Koivumäki vakuuttaa, että vakituisille työntekijöille löytyy uusi työ muualta Lohjan kaupungin palveluksesta.

Pusulan päiväkodin Kuuset-ryhmä toimii Koisjärvellä omissa tiloissaan. Vanhempien mielestä kyseessä on lasten hyvinvoinnin kannalta kokonaisvaltaisesti erinomainen varhaiskasvatusyksikkö, minkä vuoksi he vastustavat sen lakkauttamista.

Sisäilma ja välimatkat huolettavat

Koisjärvellä vanhempia huolettavat mm. välimatkat ja sisäilma. Korander sanoo, että pääkaupunkiseudulla töissä käyville vanhemmille päivähoidon siirtyminen Pusulaan tai Oinolaan aiheuttaisi päivittäin 40 kilometriä lisää ajomatkaa. Koivumäki vakuuttaa, että kyseisessä tilanteessa lapsille voisi hakea hoitopaikkaa Nummekylästä tai Muijalasta.

–Jos tämä päätös menee läpi, Kuuset-ryhmästä siirtyvät lapset ovat etusijalla, kun syksyn ryhmiä katsotaan Muijalan ja Nummenkylän päiväkodeissa. Syksyllä niissä on hyvin tilaa, hän toteaa.

Vanhempien toinen huoli on se, että etenkin aiemmin sisäilmaongelmille altistuneille lapsille voi olla hankala löytää sisäilmaltaan tervettä hoitopaikkaa, jollainen Koisjärven tila on ollut. Koivumäki kuitenkin vakuuttaa, että sekä Pusulassa että Oinolassa asiat ovat kunnossa sisäilman kannalta.

–Oinolasta ei ole raportoitu sisäilmaongelmia. Pusulassa tehtiin viime kesänä remontti, kun matoista irtosi VOC-yhdisteitä, mutta nyt siellä on hyvä tilanne.

Lapsiystävällinen Lohja?

Korander ihmettelee, kuinka siirtoesitys sopii yhteen Lohjan kaupungin Suomen Unicefilta saaman Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kanssa. Hän muistuttaa, että tunnustus ei ole palkinto valmiista työstä, vaan kiitos, joka velvoittaa jatkamaan. (Lohjan Kaupunki 2018.)

–Tämän Koisjärven päiväkodin lakkauttamisesityksenkin laatinut Lohjan palvelupäällikkö Anu Koivumäki on tuolloin itse todennut näin: ”Lapset ja nuoret ovat Lohjalla erityisen tärkeitä asukkaita. Lapsia kuullaan ja osallistetaan monin eri tavoin heidän omissa arjen toimintaympäristöissään. Kaupungin työntekijöiden tietoisuus lapsen oikeuksista on kasvanut ja lapsivaikutusten arviointia kehitetään päätöksenteon pohjana.” (ePressi 2018.) Miten lapsivaikutuksia on arvioitu ennen tämän ehdotuksen laatimista? Onko lasten mielipiteitä kuultu? Tukeeko tämä ehdotus Lapsiystävällisen Lohjan kehittymistä? Korander kysyy.

Koivumäki näkee asian niin, että päiväkotiryhmän siirto ei ole asia, josta lapsilta voi kysyä, mutta monessa muussa asiassa he voivat saada äänensä kuuluville.

–Lapsilta voidaan kysyä esimerkiksi, mikä heille on tärkeää ja mitä leluja he haluaisivat mukaan uuteen päiväkotiin. Arjessa lapsilta voidaan kysyä, mitä he haluaisivat tehdä, Koivumäki sanoo.

–Ymmärrän vanhempien harmin oman lapsen kohdalla, mutta näen, ettei siirtopäätös olisi ristiriidassa Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kanssa, koska laadukas vuorovaikutus ja pedagogiikka luovat hyvän varhaiskasvatuksen, eivät seinät, Koivumäki muotoilee.

–Voidaanko myös suuremmassa yksikössä tarjota yhtä laadukasta vuorovaikutusta ja pedagogiikkaa kuin Koisjärven yksikössä? Seinistä tässä ei ole kyse, vaan lasten hyvinvoinnin kannalta kokonaisvaltaisesti erinomaisen varhaiskasvatusyksikön lakkauttamisuhasta, pohtii puolestaan Korander.

Palvelusetelirajoitus vähentää vaihtoehtoja

Korander ottaa esille myös yksityisiä päivähoitopalveluja koskevan palvelusetelirajoituksen, sillä hän näkee, että se rajoittaa lastenhoitopaikkavalikoimaa, kun tukea ei saa esimerkiksi yksityiseen perhepäivähoitoon.

–Tällä hetkellä tilanne on se, että jos alueelta löytyy kunnallinen varhaiskasvatuspaikka, palveluseteliä ei myönnetä, koska talousarviossa ei ole niin paljon rahaa, että niitä voitaisiin jakaa määrättömästi. 6.3. lautakunnassa pohditaan kuitenkin tarveperusteisia kriteerejä, joilla palvelusetelin myöntämistä voitaisiin harkita. Perusteena voisi olla esimerkiksi lapset etu tai kohtuuttoman pitkä matka, Koivumäki kertoo.

Adressilla siirtoa vastaan

Vanhemmat ovat laatineet adressin estääkseen päiväkotiryhmän siirtoehdotuksen toteutumisen. Adressi löytyy osoitteesta www.adressit.com/kuusten_lakkauttamista_vastaan. Sen lisäksi suunnitteilla on vetoomus lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan valtuutetuille. Siirtoasiasta järjestetään kuulemis- ja tiedotustilaisuus Koisjärven päiväkodin tiloissa 26.2. kello 17.30. Kuuset-ryhmän siirrosta päätetään lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokouksessa 6.3.

SMS