Lohjalla ja Virkkalassa pääsee tutustumaan partion toimintaan. Lohjalla paistetaan tikkupullia ja lettuja nuotilla ja ratkotaan ryhmässä aivopähkinöitä. Virkkalassa järjestetään Tikkarijuoksu.

Partiolaiset näkyvät katukuvassa ympäri Suomen huhtikuun viimeisellä viikolla 22.4.–28.4., kun 65 000 lapsesta, nuoresta ja aikuisesta koostuva Suomen suurin nuorisojärjestö viettää valtakunnallista Partioviikkoa. Tänä vuonna kymmenissä viikon aikana partiota esittelevissä tapahtumissa huomioidaan erityisesti aikuiset, jotka ovat avainasemassa partiotoiminnan järjestämisessä.

–Partiota juhlistetaan tapahtumilla aina huhtikuun viimeisellä viikolla, jolle sattuu suojeluspyhimyksemme Yrjön päivä. Viikon aikana järjestetään isojakin tapahtumia, ja näytämme, mitä olemme ja teemme, kertoo lippukunnanjohtaja Janeta Turku Virkkalan tulentekijöistä.

–Tämän vuoden teemana ovat aikuiset ja aikuisrekrytointi. Teemme partiossa tärkeää työtä, mutta tätä harrastusta ei ole, jos ei ole aikuisia, koska lapset eivät voi harrastaa keskenään, hän jatkaa.

Turku korostaa, että partiossa opitaan monenlaisia taitoja.

–Joskus ajatellaan, että teemme vain solmuja, mutta partio on paljon muutakin. Lapset pääsevät tutustumaan luontoon ja kokeilemaan erilaisia asioita. Moni on erkaantunut luonnosta. Partiossa opetetaan myös elämäntaitoja, kuten ruuanlaittoa ja siivousta. Pienetkin asiat voivat olla elämyksellisiä. Partiolainen myös pohtii suhdetta niin itseensä, yhteiskuntaan kuin ympäristöönkin. Tavoitteena on, että lapsista kasvaa aktiivisia yhteiskunnan jäseniä, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja osaavat ajatella asioita myös toisten ihmisten kantilta, Turku kertoo.

Aikuisilla on partiossa tärkeä rooli lasten harrastuksen ohjaajina, mutta partiota voi harrastaa myös vain omaksi ilokseen. Aikuiset partiolaiset pitävät mm. saunailtoja ja käyvät vaeltamassa. (Kuva: Juha Nurmi)

Partioviikon tapahtumat Lohjalla ja Virkkalassa

Partioviikolla maistellaan lettuja ja kahvitellaan Lohjalla Aurlahden rannassalauantaina 27.4. kello 12.00–15.00. Alueen partiolippukunnat esittelevät harrastustaan.

–Se on aikuisrekrytapahtuma, jossa voi tutustua partioon. Meillä on ilmainen kahvi- ja teetarjoilu. Kävijöillä on myös mahdollisuus paistaa tikkupullia ja nuotiolettuja. Lisäksi on ohjelmapisteitä, joissa pääsee tekemään ajattelua vaativia joukkue- tai paritehtäviä. Jos sää on huono, ollaan teltassa, Turku kertoo.

Myös Virkkalassa tapahtuu, kun kello 12.00–14.00 järjestetään Virkkalan Tulentekijöiden Tikkarijuoksu, jossa partiolaiset jakavat tikkareita ja esittelevät toimintaansa Virkkalan keskustassa infopisteellään.

–Meidän nuoret juoksevat ympäri Virkkalaa ihmisiä kiinni, jakavat tikkareita ja piristävät päivää.

Ensimmäinen tikkarijuoksu järjestettiin viime vuonna. Sen keksivät Virkkalan Tulentekijöiden 15–18-vuotiaat tytöt. Tikkarijuoksu todettiin hyväksi jutuksi, joten järjestämme sen nyt uudelleen.

Partiota harrastavat kaikenikäiset

Partiossa aikuiset mahdollistavat lasten harrastuksen, mutta harrastavat myös itse.

–Olen itse harrastanut partiota 7-vuotiaasta saakka ja haluan mahdollistaa muillekin niitä hienoja asioita ja elinikäisiä kaverisuhteita, joita olen itse kokenut ja saanut, Turku kertoo

Lasten ryhmät on jaettu ikäryhmittäin ja ne kokoontuvat kerran viikossa. Kokoontumisissa harjoitellaan esimerkiksi retkillä tarvittavia taitoja. Erityistä tukea tarvitseville on omat ryhmänsä, jotka kokoontuvat joka toinen viikko. Lapsi voi harrastaa partiota itsenäisesti 7-vuotiaasta lähtien, mutta sitä nuoremmat voivat vauvoja myöten osallistua vanhempiensa kanssa perhepartioon (kokoontuminen joka toinen viikko).

Aikuinenkin voi silti harrastaa partiota myös niin, ettei hänen tarvitse sitoutua ohjaamaan lapsia. Aikuisten ryhmä ei kokoonnu säännöllisesti, vaan välillä pidetään esimerkiksi saunailta tai lähdetään luontoon.

–Käymme retkillä ja tapahtumissa. Monen lapsetkin harrastavat partiota, mutta tämä on meille johtajillekin silti oma harrastus. Ensi syksynä pidetään johtajatulet. Se on johtamisen seminaari, jonka merkeissä vietämme viikonlopun keskellä metsää. Viime vuonna olimme viikon vaeltamassa Lemmenjoella, Turku kertoo esimerkkejä aikuisille suunnatusta toiminnasta.

Hän kertoo, että ihmiset pitävät partiossa etenkin yhteisöllisyydestä ja siitä, että sinne voi tulla omana itsenään.

–Pienemmillä on innostava johtaja, jonka kanssa pääsee tekemään hienoja juttuja. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän yhdessä olemisen ja tekemisen merkitys korostuu.

Turku kannustaa tutustumaan partioon, jos se kiinnostaa vähänkin.

–Kaikki ovat tervetulleita. Aina voi tulla kokeilemaan, olisiko partio oma juttu. Partio voi tarjota seikkailuja myös aikuisille. Kaikki ovat tervetulleita. Itselleni partiosta on tullut elämäntapa, jota ilman en osaa olla, hän sanoo.

SMS