Tänään: 25.07.2024

Toimittaja

Peurat ovat liikkeellä Länsi-Uudellamaalla – vuorokaudessa sattunut jo neljä kolaria

liikenneturvallisuus, poliisi tiedottaa

Länsi-Uudellamaalla on huhtikuussa sattunut noin 90 peurakolaria. Pelkästään kuluneen vuorokauden aikana auton ja peuran yhteentörmäyksiä on tullut poliisin tietoon neljä.

Poliisi muistuttaa, että peurat liikkuvat ravinnon perässä, ja kolaririski on todellinen. Kolareita sattuu etenkin pienemmillä teillä, mutta ajoittain peurat onnistuvat pujahtamaan myös isommille teille aidoista huolimatta.

–Kesäkelien ja -nopeusrajoitusten myötä nopeudet ovat kasvaneet. Nopeus kannattaa pitää maltillisena aamu- ja iltahämärän aikaan, jolloin peurat liikkuvat eniten. Nopeuden vähentäminen esimerkiksi sadan kilometrin tuntivauhdista kahdeksaankymmeneen kilometriin tunnissa voi pudottaa törmäysenergian reilusti alle puoleen, jos autoilija on ehtinyt aloittaa jarrutuksen ennen törmäystä, toteaa komisario Ilkka Kantola.

Peuran tai hirven kohtaamista voi harjoitella miettimällä, mitä tekisi, jos peura juoksisi eteen. Pääsääntö on, että väistö tulee tehdä eläimen takapuolelta, ei koskaan etupuolelta.

– Kaksikaistaisella tiellä ei tule väistää vastaantulevan liikenteen kaistalle, jos se ei ole varmuudella riittävän pitkälti vapaa ja esteetön. Lisäksi on hyvä muistaa, että jos yksi peura juoksee tien yli, perässä saattaa seurata toinen tai useampi peura, Kantola huomauttaa.