Nuorisotyöpaja Tuuman esimies Matti Hukkanen kutsui 17.3.2020 nuoret työpajan pihalle tiedotustilaisuutta varten. Tunnelma pajan pihalla oli vakava, jopa ahdistava. Olimme jo varautuneet saamaan ikäviä uutisia, mutta edes tilanteeseen valmistautuminen ei auttanut siihen raivoon ja itkuun, joka pään sisällä pauhasi. Työpaja suljetaan 18.3. alkaen toistaiseksi, oli se pelätty uutinen, jonka esimies meille ilmoitti. Ilmoituksen jälkeen pajan pihalle laskeutui syvä hiljaisuus…

Monet meistä nuorista pelkäsivät jäädä yksin asian kanssa tai että tämän sulun myötä tuetkin katkaistaisiin. Miten ihmeessä pärjäät ilman ohjaajien apua tai rahaa, kun muutenkin on jo vaikeaa? Hukkanen kuitenkin vakuutti, ettei kukaan meistä jäisi tyhjän päälle, vaan meistä tultaisiin pitämään huolta myös työpajan sulun aikana.

Viikko jos toinen kului miettien tulevaa. Ohjaajat loivat sosiaaliseen mediaan ryhmiä, joissa voimme keskustella toistemme kanssa. Näiden ryhmien lisäksi omat ohjaajamme sopivat ulkotapaamisia kyselläkseen kuulumisiamme ja pysyäkseen kärryillä nuorten tilanteesta. Luomissaan ryhmissä ohjaajat keksivät mm. erilaisia päivähaasteita, joilla pysyimme aktiivisina ja saimme edes hieman piristystä tähän harmaaseen arkeen koronakaaoksen keskellä. En tiedä, miten olisin pärjännyt, jos näitä apuja ei olisi ollut. Ilman minkäänlaista sosiaalista kontaktia muihin olisi varmasti ollut vaikeaa jaksaa korona-arkea kotona. Jos meillä ei olisi ollut ohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden tukea, olisi ollut miltei mahdotonta pitää pää kasassa. Saamamme materiaalit ja tehtävät pitivät motivaatiota yllä.

Saimme kuitenkin sen suuremman toivonkipinän 6.4.2020, kun ohjaajamme ottivat meihin yhteyttä kysellen, olisimmeko kiinnostuneita työskentelemään ulkona. Moni nuorista suostui ehdotukseen, sillä se antoi taas toivoa tulevasta ja sai näkemään valoa tunnelin päässä.

Ja niin meille jaettiin tarvittavat työvaatteet ja määrättiin rajoitusten puitteissa työskentelemään pienissä ryhmissä joko Ojamon tai keskustan alueelle turvavälit yms. säädökset huomioiden. Työtehtäviimme kuuluu mm. roskien noukkimista, risujen keräämistä sekä haravoimista.

Töitä teemme 1–3 päivänä viikossa, sääolosuhteet huomioon ottaen. Tähän mennessä meille on osunut onneksi vasta yksi sateinen työpäivä. Myös työpäivän aikaisesta jaksamisestamme huolehditaan tuomalla työpajan tarjoamat eväät suoraan työkohteeseen, mistä olemme todella kiitollisia.

Toivoa siis on myös poikkeusoloissakin, tämä järjestely olkoon hyvä esimerkki siitä. Tällä hetkellä näemme myös jo hieman valonpilkahduksiakin horisontissa. Odottelemme tietoa siitä, milloin pääsemme avaamaan työpajan toiminnot asiakkaillemme rajoitustoimenpiteiden purkamisen myötä. Vai jatkammeko ulkona työskentelyä tässä ”kesäisessä” säässä, tuulta ja tuiskua ajoittain uhmaten.

Tämän tekstin myötä haluamme vielä erikseen sanoa ison KIITOKSEN ohjaajillemme, Lohjan kaupungin sosiaalityöntekijöille ja muille tahoille, jotka ovat mahdollistaneet meille tämän poikkeustilan aikaisen työtoiminnan.

Kirjoittajat ovat Nuorisotyöpaja Tuumassa työtoiminnassa olevia nuoria.

Tuuman väki ulkotöissä.