Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut viime aikoina paljon valvontapyyntöjä erityisesti mopoihin, kevytmoottoripyöriin ja moottoripyöriin liittyen. Eniten poliisin saamissa yhteydenotoissa harmitellaan mopoilijoiden aiheuttamia meluhaittoja. Valvontapyyntöjä on tullut tasaisesti koko poliisilaitoksen alueelta, ja niitä myös toteutetaan kaikkialla. Viime viikonloppuna valvonnassa oli Tammisaaren vuoro.

kuvituskuva

Tammisaaressa valvottiin perjantaina ja lauantaina

Viime viikolla Länsi-Uudenmaan poliisin liikennesektorille tuli erityisen paljon valvontapyyntöjä Tammisaaresta.

– Valvonnan on toki pitkällä tähtäimellä oltava jatkuvasti riittävää ja systemaattista, mutta pyrimme reagoimaan paikallisten esiin nostamiin huoliin myös nopealla aikataululla. Tästä Tammisaaren viikonloppuinen valvonta on hyvä esimerkki, kertoo ylikomisario Jussi Päivänsalo.

Tammisaaren valvonnassa poliisilla oli mukana sekä auto- että moottoripyöräpoliisipartioita.

– Erityispiirteenä näissä valvonnoissa on se, että niissä tarvitaan erityiskalustoa ja osaamista. Siksi nytkin oli mukana moottoripyöräpoliisi, joka esimerkiksi testasi mopoja sekä moottoripyöriä, Päivänsalo kertoo.

Valvonnan ja testien kautta todettiin, että osa mopoista oli huonossa kunnossa ja osaa oli viritetty niin reilusti, että kilvet oli otettava pois.

Kyseessä on jokakesäinen ilmiö

Se, että mopoja liikkuu paljon ja häiriöistä soitetaan poliisille, on jokakesäinen ilmiö. Etenkin loppukesästä, kun lomat ovat loppusuoralla ja nuoret jälleen kokoontuvat lomareissujen jälkeen yhteen, saa poliisi paljon valvontapyyntöjä. Ilmiö on sama koko Länsi-Uudenmaan alueella.

– Osin kyseessä on liikenteellinen ongelma, kun mopoilla ja moottoripyörillä ajetaan sääntöjen vastaisesti. Jos menopeli on viritetty tai muuten huonossa kunnossa, aiheutuu tästä vaaraa niin itse kuskille kuin muille liikenteessä oleville. Toinen puoli taas liittyy mopoista aiheutuviin muihin häiriöihin, kuten meluun. Monet valvontaa pyytävät eivät vastusta mopoilua sinänsä, mutta keskellä yötä ei ole mukava herätä möykkään, kun aamulla pitäisi jaksaa herätä töihin, Päivänsalo sanoo.

Poliisin kokemuksen mukaan valvonnan tulokset näkyvät usein heti, vaikka kaikkia häiriöitä ei saada poistettua.

– Esimerkiksi Tammisaaressa oli heti lauantaina ollut rauhallisempaa, kun poliisi oli ensin perjantaina näkyvästi läsnä ja vielä lauantaina kävimme pyörähtämässä samalla alueella. Kaikkia häiriöitä emme saa poistettua, mutta toivottavasti etenkin nuorille jää kohtaamisistamme mieleen se, että valvonnan taustalla on heidän oma turvallisuutensa ja siinä samalla parannetaan myös yleistä viihtyvyyttä.