Liisa Hytti on haaveillut sanoittamisesta ja musiikin tekemisestä lapsesta saakka. Ensimmäiset sanoitukset syntyivät jo alle kouluikäisenä. Vuosia myöhemmin hän katseli hylättyä mökkiä siskonsa pihapiirissä Pusulassa ja päätti, että mökki tulee mukaan musiikkivideolle, jos ja kun hän sellaisen joskus julkaisee. Debyyttisinglensä hän julkaisi nimellä Ihme-Liisa 25.3. Kaaosta ku sä -kappale sai alkunsa kuitenkin jo vuosia sitten.

–Olen työstänyt viimeiset neljä vuotta ensimmäistä albumiani ja hakenut ominta ääntäni ja tapaani ilmaista itseäni. Tässä biisissä aloin löytää sitä, Hytti kertoo.

”Kaaosta ku sä” kertoo kohdatuksi tulemisen kaipuusta

–Kappale kertoo tuosta kaipuusta silloin, kun kohdatuksi ja nähdyksi tulemiselle on syvin tarve. Samaan aikaan siinä on vahvimmillaan myös hylätyksi tulemisen pelko, jos ei kelpaakaan sellaisena kuin on. Osa itsestä haluaisi juosta karkuun, mutta jos silloin päättäisikin jäädä tähän, Hytti kertoo.

Kappaleen taustalta löytyy omakohtainen kokemus.

–Minulla oli kesäromanssi, jossa kumppanille nousi vahva pelko siitä, ettei hän tule hyväksytyksi.

Loppuun Hytti kirjoitti kappaleen erään syysmyrskyisen juoksulenkin jälkeen.

–Kun näin rantakallioihin iskevät aallot, mieleeni tulivat biisin sanat ”niin kuin laineet kallioon, kipeästi ja kovaa sä isket muhun”.

Hytti mietti, pystyisikö hän olemaan se vankkumaton kallio, joka ottaisi vastaan toisen aallot – ja päinvastoin.

–Juoksin kotiin ja kirjoitin biisin valmiiksi. Musiikkivideon karu kuvastokin kuvaa sen hetken henkistä tilaa. Myös luonto on vahvasti mukana biisin sanoissa.

Vaikka kappaleella on omakohtainen tausta, Hytti toteaa, että jokainen kuulee sen toki omista lähtökohdistaan käsin.

–Tässä biisissä on paljon lyriikkaa ja tasoja. Jokainen kuulee ne niin kuin kuulee.


Liisa Hytti ja Matias Pöyhiä Kaaosta ku sä -kappaleen musiikkivideolla. (Kuva: Matias Vihko)

Melodista räppiä ja peilikuvia

Hytti kuvaa musiikkiaan urbaaniksi, melodiseksi räpiksi; spoken wordiksi, jossa on niin laulua kuin lausumistakin.

–Sen kaiken sekoittaminen inspiroi minua, hän tiivistää.

Hytti haluaa tuoda suomalaisen räp-musiikin kentälle naisäänen, joka on pehmeä ja feminiininen, mutta samalla anteeksi pyytelemätön ja vahva.

Kaaosta ku sä -kappaleen on tuottanut Janne Eerola, jonka kanssa Hytti työstää parhaillaan myös debyyttialbumiaan Peilisali. Albumilta löytyy samoja teemoja, sillä se käsittelee sisäisen turvattomuuden nostamaa kohdatuksi ja hyväksytyksi tulemisen kaipuuta.

–Se on vahvasti omakohtainen, nuoren naisen kasvutarina. Peilit kulkevat teemana läpi albumin. Toiset ihmiset toimivat peilinä, josta heijastamme toimintaamme ja tarpeitamme.

Sävellykset ja sanoitukset ovat jo valmiina, ja Hytti toivoo albumin valmistuvan vuoden loppuun mennessä.


Pusulassa sijaitseva mökki kiinnitti Liisa Hytin huomion jo ennen kuin musiikkivideon tekeminen oli ajankohtaistakaan. (Kuva: Matias Vihko)

Musiikki vei voiton teatterista

Hytillä on taustaa niin musiikki- kuin teatteriopinnoistakin. Innostus lähti kuitenkin jo ennen niitä.

–Olen soittanut pienestä saakka ja tiennyt aina, että haluan kirjoittaa biisejä. Harmittaa, että teininä heitin lapsena tekemäni biisihahmotelmat pois, koska pidin niitä silloin noloina, Hytti naurahtaa.

Hytti haki monta vuotta omaa tapaansa tehdä musiikkia.

–Minulla on ollut pitkään voimakas tunne siitä, että haluan kirjoittaa biisejä, mutta kirjoittaminen ei ole vain lähtenyt liikkeelle. Keskityin muihin asioihin ja luotin siihen, että se avautuu, kun on sen aika.

Lopulta oma tyyli löytyi opintojen myötä. Hytti opiskeli musiikkiteatteria Tampereella ja valmistui muusikoksi pääaineenaan laulu. Loppututkintonsa hän teki omista kappaleistaan.

–Kaivoin ne laatikosta ja otin aikaa niiden loppuun saattamiseksi. Harjoittelin kappaleet myös bändin kanssa. Siitä biisien tekeminen aukesi. Tekstiä tuli niin, että välillä piti matkalla kaupasta kotiin pysähtyä kirjoittamaan ylös. Oma ääni on löytynyt ja minulla on paljon ajatuksia ja visioita siitä, mitä haluaisin tehdä, Hytti iloitsee.

Valmistuttuaan hän olisi päässyt Lontooseen teatteriopintoihin, mutta hän päätti keskittyä musiikkiin ja syventää taitojaan luovan kirjoittamisen opinnoilla Suomessa. Teatterista hän ei ole kuitenkaan täysin luopunut.

–Kirjoitan myös näytelmää ensimmäisen albumini ympärille, ja tiedä vaikka Lontoo kutsuisi, kunhan olen saanut tämän projektin toteutettua, hän sanoo.

(Kuva: Ella Jaakkola)

Pusulan noitamökki inspiroi

Hytti on kotoisin Joensuusta, mutta asuu tällä hetkellä Tampereella. Lohjakin on silti muodostunut hänelle tärkeäksi paikaksi.

–Siskoni ja hänen miehensä koti on ollut minulle turvapaikka, jossa olen välillä viettänyt pitkiäkin aikoja. He ovat kuin toinen perheeni.

–Heidän Pusulan pihapiirissään oli hylätty talo, jossa oli legendan mukaan asunut noita. Mökki ja tarina inspiroivat minua ja ajattelin, että tuolla musiikkivideoni joskus kuvataan, Hytti avaa.

Hän teki videon yhdessä Koju Film Companyn kanssa.

–Olin kymmenen vuotta sitten Ilosaarirockissa mukana mainoksessa, jonka he kuvasivat. Ajattelin jo silloin, että jos joskus teen musiikkivideon, pyydän heidät kuvaamaan sen, Hytti toteaa.

SMS