Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Puu-Anttila sai puhtaat paperit

Puu-Anttila

Puu-Anttilasta voi vuokrata juhlatilan esimerkiksi häitä varten.

 

Puu-Anttilasta tehty sisäilmatutkimus on valmistunut. Kirsi Ferin kertoo, että talosta otettiin kosteus ja  sisäilmanäytteitä sekä tutkittiin mikrobeja. Huonosta sisäilmasta johtuvan oireilun aiheuttajia ei tutkimuksissa havaittu. Remosan teki tutkimuksen STM:n asumisterveysohjeen ja asumisterveysoppaan mukaisesti.

-Kiinteistön omistaja teetti tutkimuksen meidän pyynnöstämme. Halusimme tutkimuksen, koska kylällä vallitsee epäilys, että talossa on ongelmia. Myös taloon muuttamisesta kiinnostuneet halusivat, että asia selvitetään, Ferin kertoo.

Tehtiin sekä aistinvaraista tarkastelua että otettiin ilmanäytteitä. Mikrobiperäisiä hajuja ei todettu ja ilmankosteus oli tällaiselle rakennukselle tyypillinen. Lattioiden mattoja avattiin, mutta sieltä ei löytynyt sisäilmaa pilaavia tekijöitä. Matot eivät myöskään ole muovimattoja, vaan luonnonmateriaalista tehtyjä, Ferin avaa.

Steriili Puu-Anttila ei ole niin kuin ei mikään muukaan rakennus, joten mikrobeja löytyy, mutta se ei vielä tarkoita, että ne olisivat haitallisia ja aiheuttaisivat sisäilmaongelman.

-Vähäinen viite mikrobeista löytyi neljästä tilasta talossa, mutta nekin alittavat raja-arvot. Tutkimuksessa todetaan, että tulos ei ole poikkeava, eikä se tarkoita sisäilmaongelmaa, Ferin sanoo.

Vanha talo poikkeaa uudesta rakennustekniikassaan esimerkiksi siten, että Puu-Anttilan välipohjassa on turvetta ja rakennuksella on hirsirunko.

-Vanhasta talosta löytyy aina samoja mikrobeja kuin luonnosta ja ulkoilmastakin. Jos on aiemmin herkistynyt, ei välttämättä pysty tulemaan vanhaan taloon, toteaa Ari Kattelus.

Viime lauantaina Puu-Anttilassa vietettiin avajaisia.

-Halusimme viettää ajavaiset nyt, kun sisäilma-asiat ovat selvinneet, Ferin toteaa.

Ari Katteluksella ja Kirsi Ferinillä on työhuone Puu-Anttilassa. Talo alkaa täyttyä toimijoista, mutta tiloja on vielä vapaanakin.

 

Ilmanvaihtokone huollettiin

Tutkimusten lisäksi huollettiin ja käynnistettiin ilmanvaihtokone.

-Laitteisto puhdistettiin huolellisesti, huollettiin ja laitettiin päälle. Se ei ollut ollut käynnissä pitkään aikaan, eikä kaikilta osin hyvin, Ferin sanoo.

Painovoimaista ilmanvaihtoa ei pitäisi korvata koneellisella ilmanvaihtolaitteistolla, ainakaan niin, että tiloihin muodostuu suuri alipaine. Nyt tämä laitteisto on käyttökelpoinen. Vääränlaiset suodatinkuidut on poistettu ja muutkin virheet korjattu, Kattelus täydentää.

Hän on rakennusalan ammattilainen ja tarkastaa työkseen rakennusten kuntoa ja tekee vastaavan mestarin ja pääsuunnittelijan töitä yrityksessään.

Ferin kertoo, että Puu-Anttilassa on ollut toimintaa viime keväästä saakka, eikä ongelmia ole ilmennyt, vaikka aluksi ilmanvaihto ei ollut päällä ja talossa oli hyvin pölyistä ja likaistakin. Kukaan talon nykyisistä käyttäjistä ei ole havainnut sisäilman aiheuttamaa oireilua. Ferin toivookin, että ehkä Puu-Anttila pääsee sisäilmaongelmaisen maineestaan nyt, kun asia on tutkittu.

-Uusia vuokralaisia tuli heti, kun tutkimus valmistui, mutta vapaata tilaa on vielä etenkin isoissa luokkahuoneissa. Toivomme, että talo tulisi täyteen aktiivisia toimijoita. Tänne sopisi hyvin esimerkiksi nörttiyhteisö koodaamaan.

Puu-Anttilasta löytyy tällä hetkellä toimijoita suunnittelutoimistoista tanssikouluun ja taiteilijoista matonkudontaan ja pakohuonepeliyritykseen. Puu-Anttilassa toimivat Juhlatuotanto, Tanssikoulu ToeStar, Ferinfine Oy, Rakentajain Palvelu Arska Oy, Ideaproto Oy, Ninka Photography, Runaway Plan Oy sekä Innovaatiokeskus Innocello ry.

 

Juhlat tai kokous Puu-Anttilassa

Puu-Anttilan tiloja vuokrataan kokouksia ja juhlia, kuten häitä ja syntymäpäiviä varten. Häitä ajatellen sijainti on varsin hyvä, koska kirkko sijaitsee tien toisella puolella. Tilat ovat juhlia varten kunnossa, sillä Puu-Anttilan alakertaan on tehty pintaremonttia ja esimerkiksi seinät ovat saaneet uuden maalipinnan. Myöhemmin vastaavia ehostustoimia on tarkoitus tehdä myös talon yläkerrassa.

Puu-Anttilan tiloihin ja sijaintiin on tyytyväinen esimerkiksi Ninka Photographyn Nina Röntynen, jonka yritys muutti Puu-Anttilaan heinäkuussa. Valokuvauksen lisäksi Röntynen tekee juhlameikkejä ja -kampauksia ja myy koruja.

-Asiakkaitani ajatellen on hyvä, että kirkko on vastapäätä. Studioni ja juhlatilat ovat kaikki lähellä. Käyn tekemässä hääkuvauksia paljon myös Lohjan Museon pihalla. Olen etsinyt pitkään tilaa toiminnalleni, koska minulla on aika paljon vaatimuksia. Haluan tarjota asiakkailleni kokonaisia paketteja palveluistani, Röntynen kertoo.

 

Yrittäjien yhteistyötä

Puu-Anttilassa halutaan panostaa yhteisöllisyyteen.

-Yritysten välisiä yhteistyöideoita syntyy koko ajan esimerkiksi yhdistelmätuotteista. Laurea ammattikoulun kanssa olemme tehneet yhteistyötä alusta asti. Opiskelijat tekevät mm. päättötyötutkimusta innovaatiokeskuksista ja hakevat muualta hyviä toimintamalleja, joita voidaan jalkauttaa myös tänne Innocelloon. Muitakin opiskelijaprojekteja on tulossa. Meillä on myös kerran viikossa työyhteisöpalaveri, juodaan kahvit yhdessä talon väen kanssa, Ferin kertoo.

Yhteisöllisyys saa kannatusta myös Röntyseltä.

-Mielenkiintoinen konsepti. Toivon, että löydän hyviä yhteistyökumppaneita ja että Puu-Anttila saa tuulta purjeisiinsa, hän toteaa.

SMS