Lohja ja Siuntio järjestävät yhteistyössä koko perheen pyöräilytapahtuman.

Siuntion ja Lohja järjestävät yhdessä Kylpylästä kylpylään -pyöräilytapahtuman lauantaina 11.5. Lähtö- ja taukopisteinä toimivat Virkistysuimala Neidonkeidas ja Scandic Siuntio. Lohjan Liikuntakeskuksen liikuntakoordinaattori Toni Ojala kertoo, että tapahtuma sai alkunsa halusta tehdä kuntien välistä yhteistyötä pyöräilyn edistämiseksi sekä Jukka Vienosen ja Kalle Stenbäckin ajatuksesta.

–He ovat olleet järjestämässä Lohjanjärven ympäripyöräilyä. Pyöräily on matalan kynnyksen liikuntamuoto, jonka ympärille haluttiin nyt kehittää jokin yhteinen tapahtuma, Ojala kertoo.

30 kilometrin reitti kulkee vastapäivään siten, että Siuntiosta lähdetään kohti Lohjaa tietä 116 ja Lohjalta kohti Siuntiota Bäcksintietä. Pyöräilijöillä tulee olla kypärä. Siuntiossa on myös lyhyempi vajaan kymmenen kilometrin reitti kirjastolta kylpylälle. Lähtö kirjastolta tapahtuu kello 11.00.

–Lapsetkin jaksavat hyvin pyöräillä pienemmän reitin, sanoo Siuntion kunnan kirjasto- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Maarit Tuomisto.

Pyöräily startataan sekä Neidonkeitaalta että Scandicilta kello 12.00. Sitä ennen kello 11.30. alkaen voi tutustua oheisohjelmaan. Siuntion päässä on luvassa alkujumppaa, JK-Shopin sähköpyöräesittely, mahdollisesti maastopyöräesittely sekä 10-vuotias Sisu Kymäläinen esittelemässä harrastustaan polkupyörätrialia. Alkujumppa sekä mahdollisesti myös sähkö- ja maastopyöräesittely järjestetään Lohjankin päässä. Tauon aikana Neidonkeitaalla saa pikkurahalla purtavaa buffetista ja Siuntiossa tarjolla on tapahtumaa varten räätälöity, kohtuuhintainen lounas. Lisäksi partiolaiset myyvät lettuja ja mehua.

Tapahtuman osallistujat pääsevät ilmaiseksi uimaan Virkistysuimala Neidonkeitaaseen tai Scandic Siuntioon tapahtumapäivänä. Neidonkeidas suljetaan jo kello 15.00, mutta nopeat ehtivät sinnekin.

Harjoitusta Lohjanjärven ympäripyöräilyä varten

Pyöräily merkeissä on tarkoitus viettää mukava ulkoilupäivä.

–Kyseessä ei ole kilpa-ajo, vaan perhe- ja kuntoilutapahtuma, jolla nostetaan esille pyöräilyä ja hyvinvoinnin edistämistä. Kaikenikäiset ja -kuntoiset ovat tervetulleita mukaan. Haluamme kannustaa kuntalaisia liikkumaan ja nauttimaan raittiista ilmasta, sanoo Tuomisto.

–Tämä on matalan kynnyksen tapahtuma, joka sopii niin perheen pienimmille kuin varttuneemmillekin. Reitin polkee läpi parissa tunnissa, mutta koska ajetaan ison tien vartta, perheen pienimpien ei ole hyvä lähteä matkaan yksin, Ojala toteaa.

Ojala toteaa, että Kylpylästä kylpylään -tapahtumaa voi ajatella myös harjoituksena 25.5. järjestettävää Lohjanjärven ympäripyöräilyä varten.

–Tapahtuma on hyvä kevään pyöräilykauden avaus, jossa voi myös katsoa, jaksaisiko pyöräillä Lohjanjärven ympäri. Tämä toimii hyvänä esitapahtumana, koska reitti on puolet Lohjanjärven kierron noin 70 kilometristä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Lohja ja Siuntio yhdistävät voimansa kyseisen pyöräilytapahtuman merkeissä, mutta tapahtumalle on jo ehditty miettiä jatkoakin.

–Toivomme, ettei tämä jäisi kertaluontoiseksi tapahtumaksi, vaan ensi vuonna otetaan uusiksi, Tuomisto sanoo.

Pyöräilyä halutaan edistää

Lohjalla on pyöräilyn edistämisohjelma, johon liittyy ajatus siitä, että Lohja on Suomen paras pyöräilykaupunki vuonna 2021.

–Haaste on iso, mutta esimerkiksi tämä tapahtuma tukee osaltaan pyöräilyn edistämistä, Ojala toteaa.

–Lohjalla on hyvät maastopyöräilyalueita ja harjulle kehitetään reittiä yhteistyössä pyöräilijöiden kanssa, Ojala jatkaa.

Myös Siuntiossa on suunnitteilla pyöräilyn kehittämisohjelma pyöräilyn lisäämiseksi.

–Keräämme tapahtumassa ihmisten ajatuksia pyöräilyn kehittämisestä. Haluamme edistää arkipyöräilyä. Pyöräily voi olla kiinni monesta asiasta, kuten siitä, onko turvallisia pyöräilyreittejä, pyörätelineitä ja pyöräteitä. Kyse on myös pyöräilykasvatuksesta ja siitä, miten pyöräilyyn suhtaudutaan, Tuomisto avaa.

Hän kertoo, että aktiivipyöräilijöiden parissa Siuntio on pyöräilyalueena suosittu, mutta muuten kehitettävää riittää.

–Meillä ei ole esimerkiksi kovin paljon pyöräteitä, mutta toivottavasti saamme niitä lisää.

Yleisesti ottaen sekä Ojala että Tuomisto toteavat, että pyöräily on nouseva trendi. Etenkin maastopyöräily on nykyään suosittua ja sen harrastamiseen löytyy myös hyvin paikkoja.

SMS