Sähkön ja öljyn hintojen nousun myötä yhä useampi on alkanut miettiä vaihtoehtoja kodin lämmitysratkaisuihin. Ekolämmöx Oy:n energia-asiantuntija Kari Balk neuvoo hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan ilmaisia energianlähteitä, kuten aurinkoenergiaa. Myös puilla lämmitys on ilmaista, jos puut saa hankittua esimerkiksi omasta metsästä.

–Nämä ovat hyviä keinoja varsinaisen päälämmitysmuodon rinnalla. Tulisijalämmitys tasaa lämmityskuluja etenkin kovilla pakkasilla, vaikka se aiheuttaakin pienhiukkaspäästöjä. Jos lämmitysjärjestelmään saa liitettyä vielä vesikiertoisen takan tai kiukaan, puhutaan hybridilämmityksestä. Silloin eri lämmönlähteitä on 2–4, Balk sanoo.

Hän vinkkaa lämmittämään esimerkiksi käyttöveden aurinkokeräimillä maalis–syyskuun välisenä aikana. Aurinkosähköä voi hyödyntää muutenkin kätevästi kesällä.

Kodin lämmitysjärjestelmän muuttaminen

Saneerauskohteissa halutaan päästä tällä hetkellä eroon etenkin öljylämmityksestä.

–Tilalle vaihdetaan usein ilmavesilämpöpumppu tai maalämpö. Niillä saadaan kolmasosa pois lämmityskuluista, Balk sanoo.

Itse järjestelmä toki maksaa. Ilmavesilämpöpumppu maksaa tyypillisesti noin 14 000 euroa. Balk toteaa, että kotitalousvähennystä tai energia-avustusta voi saada 4 000 euroa, jolloin pumpun takaisinmaksuaika olisi noin 5–7 vuotta.

Suoran sähkölämmityksen rinnalle taas moni asennuttaa nykyään ilmalämpöpumpun.

–Sillä voi säästää vuodessa noin 3 500 kWh. Rinnalle voi lisätä vielä aurinkosähkön. Se tuo vuodessa noin 3 000 – 4 000 kWh lisäsäästön.

Moni ajattelee nykyään myös lämmitysmuotojen ympäristövaikutuksia. Balk toteaa, että esimerkiksi ilmalämpöpumpun ympäristövaikutus tulee siitä, että se vähentää ostoenergian määrää. Sähkön osalta taas voi itse valita, miten tuotettua sähköä haluaa ostaa.


Aurinkokeräimillä ja -paneeleilla voi keventää kodin sähkölaskua ympäristöystävällisesti. (Kuva: Kari Balk)

Hinnat nousevat, takaisinmaksuaika lyhenee

Balk muistuttaa, että sitä mukaan, kun öljyn ja sähkön hinnat nousevat, uusien lämmitysjärjestelmien takaisinmaksuajat lyhenevät, mikä tekee lämmitysjärjestelmän uusimisesta taloudellisesti entistä kannattavamman investoinnin.

–Sähkönhinnan nousun myötä takaisinmaksuajat ovat lähes puolittuneet. Nykyään ei enää mietitä, kannattaako hankkia aurinkosähköjärjestelmä, vaan minkä väriset aurinkopaneelit halutaan.

Jos kodin sähkönkulutus on esimerkiksi 20 000 kWh vuodessa ja siitä lämmityksen osuus on 15 000 kWh, voisi ilmalämpöpumpulla tuottaa 3 500 kWh ja säästää noin 500 euroa. Ilmalämpöpumput maksavat 2 000 – 2 500 euroa, joten pumppu maksaisi itsensä takaisin 4–5 vuodessa.

Balk vinkkaa, että lämmitysjärjestelmän muutoksiin kannattaa varautua hyvissä ajoin, jos on suunnittelemassa remonttia. Lämpöpumppujen toimitusajat ovat nimittäin pitkät tällä hetkellä sekä suuren kysynnän että komponenttipulan vuoksi.

Energiasuunnitelma uudisrakennuksiin

Balk kertoo, että uudisrakennuksissa suora sähkölämmitys on jäämässä pois lämmitysvaihtoehdoista. Myös maakaasusta ollaan luopumassa kokonaan kiinteistöjen lämmityksessä sekä sen korkean hinnan että saatavuushaasteiden vuoksi.

–Uusia taloja rakennettaessa kannattaa tehdä jo luonnosteluvaiheessa energiasuunnitelma ja miettiä, mitä lämmitysmuotoja haluaa käyttää. Asukkaiden käyttötottumukset vaikuttavat siihen, mitkä muodot kannattaa valita.


Hybridilämmityksessä hyödynnetään useampaa lämmönlähdettä. Yksi sen osa voi olla vaikka vesikiertokiuas. (Kuva: Kari Balk)

Yleinen energiansäästö

Säästöä saa toki myös kiinnittämällä huomiota elintapoihinsa.

–Sähkölaitteita ei kannata pitää päällä turhaan eikä ylilämmittää kotia. Omilla käyttötottumuksilla voi vaikuttaa sähkönkulutukseen noin 20–30%. Kodin lämpötilassa yhden asteen lämpötilan pudotus tarkoittaa 5% tiputusta energiankulutuksessa. Myös lämpimän käyttöveden kulutusta kannattaa tarkkailla, Balk vinkkaa.

Hän toteaa, ettei veden lämmitystä kannata kuitenkaan katkaista tai laskea kodin lämpötilaa turhan paljon esimerkiksi viikon loman ajaksi. Sekin nimittäin vie sähköä, jotta talon viilentyneet rakenteet saadaan uudelleen lämpimiksi. Lähtölämpötilasta riippuen esimerkiksi kolmen asteen pudotus on kuitenkin usein kohtuullinen. Jos rakennus on pidempään tyhjillään, tulisi sisälämpötilan olla vähintään 12 astetta. Sen voi vielä ylläpitää ilmalämpöpumpullakin.

SMS