Länsi-Uudenmaan Säästöpankki on lahjoittanut voittovaroistaan 2 000 euron avustuksen Mannerheimin lastensuojeluliiton Virkkalan yhdistykselle.

–Luovutamme osan voittovaroistamme hyviin kohteisiin. Meillä on ollut tällainen tapa jo toistakymmentä vuotta. Varoja jaetaan tasaisesti pankin eri toimialueille, kertoo Virkkalan hallintoryhmän puheenjohtaja Kalle Stenbäck.

Lahjoituskohteet vaihtelevat ikäihmisten, ympäristön ja luonnon sekä nuorten ja lapsiperheiden välillä. Tämä vuonna on nuorten ja lapsiperheiden vuoro. Pankin johtoryhmä päättää lahjoituksen saajan luottamushenkilöiden ehdotusten pohjalta.

–Aiempina vuosina lahjoituksia on jaettu mm. VPK:lle, partiolle ja defibrillaattorin hankkimiseen Virkkalan Shellille, Stenbäck sanoo.

Hänen mielestään rahat menevät jälleen varsin hyvään tarkoitukseen, kun ne lahjoitetaan MLL:n toimintaan.

–Isossa kuvassa yhteiskunnassa on paljon huonosti voivia ja tällaista toimintaa tarvitaan. Vaikka Virkkala onkin maailman navan paras osa, meilläkin on tukea tarvitsevia, Stenbäck muotoilee.

Länsi-Uudenmaan SäästöpankinVirkkalan hallintoryhmän puheenjohtaja Kalle Stenbäck japankin asiakkuuspäällikkö Raija Koistinen (ylärivi) sekä MML:n Virkkalan yhdistyksestä Mari Kuparinen (vas), Pirkko Ullgren ja Terhi Salonen.

Ystäviä perhe- ja vauvakahviloista

MLL:n Virkkalan yhdistys aikoo käyttää lahjoituksen perhe- ja vauvakahvilatoiminnan pyörittämiseen.

–Perhekahvilatoimintaa meillä on ollut jo 1990-luvulta lähtien. Vauvakahvila aloitettiin vuosi sitten. Se on suunnattu 0–2-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Isommat sisarukset saavat tulla mukaan. Vauvakahvila on selkeästi tarpeellinen ja sinne on tullut paljon kävijöitä, kertoo puheenjohtaja Pirkko Ullgren.

Kahvilat antavat paljon niin lapsille kuin aikuisillekin.

–Vanhemmat hakevat aikuista seuraa ja lapsille leikkikavereita. Kahvilat ovat uusille asukkaille hyviä paikkoja verkostoitua ja saada ystäviä niin itselle kuin lapsillekin, Ullgren sanoo.

Palautekyselyn perusteella toimintaa on oltu tyytyväisiä. Kiitosta on tullut mm. siitä, että toimintaa ja juttukavereita löytyy omalta kylältä. Toisaalta kahviloissa käydään kauempaakin, kuten Mustiolta ja Immulasta. Tupa täyttyy tavallista tehokkaammin, kun paikalla on vierailijoita.

–Meillä on ollut esimerkiksi kosmetologiopiskelija tekemässä hierontoja, tuote-esittelyjä, kaupungilta henkilö kertomassa kaupungin lapsiperheille tarjoamista palveluista sekä lasten fysioterapeutin, suun hoidon ja apteekin tietoiskut. Syksyllekin on jo paljon suunnitelmia, avaa Terhi Salonen MLL:stä.

Aamupalalle ja toisia tapaamaan

Kahviloissa voi käydä silloin, kun itselle sopii. Väki vaihtuukin eri kertojen välillä. Joskus paikalla voi olla vain kolme äitiä lapsineen, joskus taas 15. Keskiarvo kävijämäärässä on kuusi vanhempaa ja yhdeksän lasta.

–Tämä on matalan kynnyksen paikka, johon jokainen on tervetullut silloin, kun itsellä on aikaa, Ullgren sanoo.

Lahjoitus käytetään mm. aamupalan järjestämiseen ja uusien lelujen hankkimiseen. Salonen kertoo, että kahviloissa tarjotaan aamupalan, josta voi maksaa omantunnon mukaan. Nämä omantunnon rahat eivät kuitenkaan riitä kattamaan aamupalakuluja. Ullgren kiittääkin sitä, että lahjoituksen turvin ainakin tulevan syksyn ja kevään aamupalojen osalta voidaan olla levollisin mielin.

Vapaaehtoiset äidit vetävät kahvilatoimintaa.

–Pieni ryhmä sitoutuneita äitejä pyörittää toimintaa. Pari äitiä lähtee taas töihin, joten muutamaa aktiivista kaivattaisiin syksyyn, Ullgren vinkkaa.

He rohkaisevat myös yhä useampaa isää tulemaan mukaan kahviloihin. Vauvakahvila pidetään maanantaisin kello 9.30–11.30 ja perhekahvila samaan aikaan perjantaisin. Kahvilat ovat nyt kesätauolla, mutta jatkuvat jälleen elokuussa koulujen alettua. Kahvilatoiminta järjestetään osoitteessa Virkkalantie 17.

MLL:n Virkkalan yhdistys on toiminut jo vuodesta 1921. Tuossa ajassa toiminta on ehtinyt muuttua paljon. Vuosien varrelta löytyy mm. neuvolatoimintaa ja iltapäiväkerhoja. Nykyään toimintaan kuuluvat kahvilatoiminnan lisäksi lapsille suunnatut kokki-, satutanssi- ja liikuntakerhot sekä kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kirpputori. Syksyn kirpputorista on tulossa hieman suurempi tapahtuma, jossa on tavattavissa Peppi Pitkätossu.

SMS