Sammatin Kotokontupäivä järjestetään lauantaina 27.4. kello 10.00–14.00 Sammatin keskustassa. Tapahtuma järjestetään nyt 14. kerran.

–Kotokontupäivä sai alkunsa jo Sammatin kunnan aikana, kertoo Sari Lehtinen Sammatin aluetoimikunnasta.

–Sammatille haluttiin silloin oma kylätapahtuma. Siitä se lähti, lisää aluetoimikunnan puheenjohtaja Stina-Maarit Elo.

Hyväksi todettu tapahtuma halutaan järjestä yhä uudelleen. Tapahtuman alkuaikoina se järjestettiin helmikuussa, mutta vähitellen Kotokontupäivä siirtyi keväämmälle.

–Elias Lönnrotin syntymäpäivä on 9.4. Olemme pyrkineet järjestämään Kotokontupäivän sen lähellä, Elo kertoo.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään kuitenkin tavallista myöhemmin, koska niin eduskuntavaalit kuin pääsiäinenkin sekoittivat pakkaa. Tapahtumaa on jo odotettu. Etenkin lapset odottavat sitä innolla.

–Mukana olleet yritykset ja yhdistykset ovat kyselleet, milloin Kotokontupäivä järjestetään. He haluavat panostaa siihen. Tyttäreni on ohjaajana iltapäiväkerhossa ja hän kertoi, että joka perjantai lapset sanovat, että huomenna on Kotokontupäivä ja hän joutuu korjaamaan, että ei kun hetken päästä, Elo kertoo.

–Kyllä tätä odotetaan. Tapahtuma saa porukan liikkeelle. Kävijämäärää on vaikea arvioida, mutta viime vuonna osallistujia oli arviolta ainakin 300, sanoo Lehtinen.

Stina-Maarit Elo (vas), Harri Viinanen ja Sari Lehtinen Sammatin aluetoimikunnasta ihailevat oppilastyönäyttelyä, jossa on esillä pienoismalleja tunnetuista sammattilaisista rakennuksista. Näyttelyyn voi tutustua Kotokontupäivässä.

Kotokontupäivässä kierretään pisteeltä toiselle

Kotokontupäivästä löytyy ohjelmaa aikuisillekin, mutta painotus on lapsissa ja heille suunnattua ohjelmaa on tarjolla aiempaakin enemmän.

–Täällä asuu paljon lapsiperheitä, joten tapahtumakin on lapsipainotteinen, järjestäjät toteavat.

Kotokontupäivän sisältö koostuu sen mukaan, mitkä toimijat haluavat osallistua tapahtuman järjestämiseen ja millaista ohjelmaa he haluavat siihen tuoda.

–Olemme ottaneet yhteyttä yhdistyksiin ja yrittäjiin. Osallistujia saatiin hyvin. Mukaan tulee aina joku uusi ja joku vanha jää pois, Elo kertoo

Kotokontupäivässä on tarkoitus kiertää pisteeltä toiselle ja tutustua niiden tarjontaan.

–Olemme tehneet kartan, jonka avulla pisteet voi kiertää. Keskusta on kompakti, joten kaikki sijaitsee noin 500 metrin säteellä toisistaan, Elo sanoo.

Uutta ovat tänä vuonna mm. liikennepuisto, liitokiekko, e-sport ja interaktiivinen draamakävely.

–Tapahtumassa on ilmainen kokeilu interaktiivisesta draamakävelystä. Kesällä draamakävelyjä tehdään myös maksullisina, sanoo Lehtinen

–Syödä saa varmasti, sillä syötävää löytyy joka paikasta, he naurahtavat.

Kotokontupäivien ohjelma

Kotokontupäivänä Sammatin koululla on kirjamyynti, rasvaprosentin mittauksia ja ravitsemus- ja liikuntaneuvontaa, NOSH vaatekutsut, tietoa jätteiden lajittelusta, arpajaiset, ongintaa, Tupperware tuote-esittely, buffetti, vappupalloja ja makkaraa. Koulun kaukalosta löytyy liikennepuisto, keppihevosrata, karkkionnenpyörä sekä lettujen paistoa.

Nuorisotila Kellarissa ja sen pihalla on buffetti, herkkumyyntiä, puuhaa lapsille ja nuorille, tutustumisen e-sportin maailmaan, liitokiekkoa sekä Kotokontupäivien kovin potku -kilpailu pallotutkaan.

Sammatin kirkko on avoinna tapahtuman ajan. Alueseurakunta järjestää kirkossa rukoushelmipolun. Diakoni ohjaa rukoushelminauhan tekemistä. Sampaalan pihalla on auto- ja moottoripyörä esittely. Leikkipuistossa on lapsille toimintaleikkirata ja linnunpönttöjen myyntiä. Sammatin VPK:lla järjestetään koulutusta alkusammutukseen sekä peruselvytykseen ja sydäniskurin käyttöön kello 11.00–13.00. Avoinna ovat myös Sammatin Hiuskeiju, Sammatin sivuapteekki. Steinerpäiväkoti Pääskynpesässä on avoimet ovet.

Sammatin kirjastossa on poistokirjamyynti, pinssipaja lapsille, kirja-arvonta aikuisille ja koulun oppilastyönäyttely. Lisäksi lastenkirjailija Maarit Nurmi esittelee kirjasarjaansa Eemun tarinoita kello 11.00–12.30. Kirjastolta lähdetään kello 10.30 Tarinataiturin interaktiiviselle draamakävelylle, joka kestää noin puolituntia. Teemana kävelyllä on Elias Lönnrot aikalaisen silmin.

Mukana tapahtumassa ovat Sammatin aluetoimikunta, Sammatin alueseurakunta, Eeva Joenpelto -seura, Herbalife, MLL, NOSH, Rosk`n Roll, Sammatin Hiuskeiju, Nuorisotila Kellari, Oma rakas kulkupeli, Sammatin kirjasto, Sammatin Martat, Sammatin Sampo, Sammatin Sammon futarit, Sammatin sivuapteekki, Sammatin Solmut, Sammatin VPK, Sammattiseura, Sampoyhdistys, Steinerpäiväkoti Pääskynpesä, Tarinataituri, Tupperware, Vanhempainyhdistys Viidakkorumpu ry ja Vapaan Kyläkoulun kannatusyhdistys ry.

SMS