Siuntiolainen Samu Kainulainen on 16-vuotias sisällöntuottaja ja tubettaja, jolla on YouTubessa jo yli 63 000 tilaajaa, ja hänen videoillaan yhteensä 10 miljoonaa näyttökertaa. Kainulainen on tehnyt mm. hauskan video Pokemon Go -pelistä sekä Fortnite räpin.

–Teen laidasta laitaan monenlaista, kuten videoeditointia, äänenmiksausta ja sisältöä sosiaaliseen mediaan, Kainulainen kertoo.

Tunnetuksi hän on tullut kuitenkin juuri tubettajana. Kainulainen innostui videoiden tekemisestä jo vuosia sitten.

–Katsoin pienenä muiden tubettajien videoita kavereiden kanssa ja seurasin, kun muut tekivät videoita. Olin kiinnostunut siitä, miten iloisia tubettajat ovat ja kuinka paljon he nauttivat videoiden tekemisestä.

–Olen tehnyt videoita jo kahdeksan vuotta ja opetellut kaiken itse alusta saakka. Vähitellen mukaan on tullut muutakin, kuten valokuvaus, Kainulainen kertoo.

Ensimmäisen videon tekemisestä on kulunut jo kahdeksan vuotta.

–Ensimmäiset videoit olivat Minecraft-pelivideoita. On huvittavaa, kuinka surkeasti tein vieoita silloin, mutta on myös siistiä nähdä, miten tekemällä oppii. Minulla on ollut jo 12 muuta YouTube-kanavaa ennen nykyistä. Tämä on ollut hauska tie, Kainulainen kertoo.

Hän tekee videon siitä, mitä mieleen sattuu milloinkin juolahtamaan.

–Tykkään kokeilla erilaisia asioita ja saan inspiraatiota muilta tubettajilta. Kanavalleni tulee laidasta laitaan kaikenlaista rapvideoista pelivideoihin. Tykkään pelata, joten pelivideoita tulee eniten.

Moni on kysynyt, mitä Kainulaisen nimimerkki Uiwenuise tarkoittaa.

–Pelasin pienenä tietokonepeliä ja kokeilin eri nimiä itselleni, mutta kaikki nimet oli jo varattu. Sitten painelin vain mitä tahansa näppäimiä ja otin nimen, joka siitä muodostui. Oli siistiä ja mielenkiintoista, että niin syntyi nimi, joka ei edes kuulosta pahalta, Kainulainen kertoo.

Samu Kainulainen eli Uiwenuise haluaa kehittää taitojaan jatkuvasti. Hän on myös hakenut opiskelemaan media-alaa. (Kuva:
J.Kainulainen Photography)


Halu kehittyä jatkuvasti

Kainulaista kiinnostaa laajasta melkein kaikki media-alalla.

–Haluan harjoitella vielä enemmän kaikkea mediaan liittyvää. Tulevaisuudessa voisin esimerkiksi perustaa yrityksen, joka voisi tehdä graafista suunnittelua. Jatkan videoiden tekemistä niin kauan kuin mielenkiintoa riittää. Haluan kokeilla erilaisia trendejä ja kehittää itseäni joka päivä. Kaikkea ei ole oppinut ikinä, Kainulainen sanoo.

Yuotube-videot ovat Kainulaiselle se pääasia, johon hän panostaa eniten.

–Kesällä aion alkaa tehdä itse taustamusiikkia videoihini, Kainulainen suunnittelee.

Videoiden lisäksi on syntynyt mm. omia rapkappaleita.

–Kuuntelen itse paljon rappia ja kirjoitan riimejä paperille. Testasin sitten, miten riimejä voi yhdistellä ja kokeilin, tykkääkö porukka, Kainulainen kertoo rapkappaleidensa syntymisestä.

Ja porukkahan tykkäsi, sillä ensimmäiselle kappaleelle näyttökertoja on kertynyt jo puoli miljoonaa.

Tietokoneen ääressä istumisen vastapainoksi Kainulainen urheilee.

–Lenkkeilen ja teen lihaskuntoharjoituksia. Tubettamiseen menee tunteja aikaa, joten siitä voisi tulla stressiä, jos en tekisi muuta.

Ajatukset jatkuvasta kehittymisestä ja yrittämisestä tulevat perhepiiristä.

–Monilla perheenjäsenilläni on esimerkiksi käsityöharrastuksesta kehittynyt pientä yritystoimintaa. Yksi isoveljistäni tekee puutyönä koruja ja pieniä design tavaroita. Toinen toimii sivutoimenaan valokuvaajana ja yksi sisko tekee ja myy mm. vauvojen tuttikoruja. Äitini on yksityisyrittäjä ja isäni on tehnyt paljon mediajuttuja. Jokainen on löytänyt oman juttunsa ja panostaa siihen. He myös tukevat minua hyvin, se on todella kiva, Kainulainen kertoo.

(Kuva:
J.Kainulainen Photography)


Positiivinen palaute piristää

Kainulainen tubettaa, koska hän nauttii siitä.

–Tubettaminen on todella kivaa ja mielenkiintoista. Se piristää, kun videoista tulee positiivista ja rakentavaa palautetta. Tulee hyvä mieli, kun joku on tykännyt siitä, mihin olen itse käyttänyt aikaa. Hyvä mieli tulee etenkin pitkistä yksityisviesteistä, joissa joka kirjoittaa, että olen hänen suuri idolinsa. Myös se hymyilyttää ja tekee uskomattoman fiiliksen, kun joku kysyy kadulla, saako ottaa yhteiskuvan ja kehuu. On mukava tehdä toiset iloisiksi, Kainulainen kertoo.

Hänen tähänastisen elämänsä paras päivä oli 18.8.2018.

–Olen käynyt Tubeconissa joka vuosi. Ensimmäisellä kerralla en edes tehnyt vielä itse videoita ja kolmannella kerralla ehkä viisi ihmistä tunsi minut, mutta viimeksi vastassa oli hirveä ryntäys ihmisiä, joiden vaatteissa oli logoni. He halusivat nimikirjoituksia ja yhteiskuvia. Kahdessa minuutissa olin ihmisten ympäröimänä. Se sai iloiseksi ja sanattomaksi. Tulen vieläkin iloiseksi, kun ajattelen tuota päivää, Kainulainen muistelee.

Hän on tullut tunnettu nuorten keskuudessa. Siuntiossa Kainulaisen tuntevat melkein kaikki, mutta Helsingissäkin joku saattaa moikata kadun toiselta puolelta. Kainulainen arvelee, että hänen fanikuntansa koostuu etenkin 10 – 15-vuotiaista nuorista sekä jonkin verran häntä itseään vanhemmista. Hän uskoo, että monet faneista ovat suomalaisia, koska videotkin ovat suomenkielisiä. Kainulainen on harkinnut videoiden tekemistä myös englanniksi.

–Olen harkinnut sitä pitkään. Ehkä tulevaisuudessa teen englanniksikin, mutta haluan ensin harjoitella kielen ja sen lausumisen kunnolla, hän pohtii.

Kainulaisella on pari vinkkiä muille tubettamisesta kiinnostuneille.

–Kannattaa miettiä, millaisia videoita haluaa itse tehdä. Tubettaminen on todella vapaata, mutta jos sitä haluaa tehdä kunnolla, se vaatii sitoutumista. Rahan ja julkisuuden takia ei kannata aloittaa, koska silloin tästä tulee liian raskasta, hän toteaa.

Kainulainen jakaa osaamistaan myös muille

Kainulainen käy tällä hetkellä Siuntiossa Aleksis Kiven koulussa yhdeksättä luokkaa. Tulevaisuuden suunnitelmista löytyy mikäpä muukaan kuin media-ala.

–Hain yhteishaussa opiskelemaan media-alaa ammattikouluun Lohjalle, hän kertoo.

Kainulainen on nuoresta iästään huolimatta päässyt jo opettamaan taitojaan muillekin.

–Kouluni opettajat kysyivät, haluanko opettaa nuorempia. Opetan heille omien taitojen esille tuomista, brändäystä, graafista suunnittelua, mainosten tekemistä ja oman osaamisen hyödyntämistä.

Opettajana Kainulainen sai hyvän vastaanoton.

–Kaikki taputtivat ja huusivat, kun menin luokkaan, koska he tuntevat Uiwenuisen. Opettajiltakin sain positiivista palautetta.

SMS