Talven ei pitäisi koskaan yllättää autoilijaa. Liikenneturvan kyselyn* mukaan viidennes koki hankalaksi arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Nykyiset vaihtelevat talvisäät tekevät ennakoinnista hankalaa. Talven lähestyessä kannattaa varautua muihin kulkuvaihtoehtoihin, jos ennakointi on jäänyt tekemättä.

Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen.

Ennakoi seuraamalla säätiedotteita

Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Asuinympäristö vaikuttaa ennakoinnin tarpeeseen. Suomi on iso maa ja rannikolla saattaa olla kesäisempi keli verrattuna sisämaahan. Talvirenkaiden vaihtamisessa kannattaa ennakoida herkemmin, jos omat ajomatkat ovat pitkiä. Pääasiallisesti kaupungissa liikkuvat voivat helpommin reagoida jättämällä huonolla kelillä auton kotiin ja kulkea esimerkiksi julkisilla.

– Arvio talvirenkaiden tarpeesta kannattaa tehdä omien muiden vaihtoehtojen mukaisesti, huomauttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara. – Jos vaihtoehtoja ei ole, tulee talvirenkaat vaihtaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Elovaara jatkaa.

Etelä-Suomessa saattaa olla yksi erittäin talvinen päivä, jonka jälkeen on taas viikkoja sulaa. Jos sen yhden päivän pystyy liikkumaan muuten kuin autolla, ei talvirenkaiden kanssa tarvitse pitää niin suurta kiirettä. Muualla Suomessa talvikeli voi tulla nopeasti ja jäädä koko talveksi. Silloin on hyvä vaihtaa talvirenkaat alle heti kun säätiedote ennustaa talvista keliä.

Tarkista renkaiden kunto säännöllisesti

Renkaiden kunto pitää tarkastaa säännöllisesti ja sen tekee Liikenneturvan kyselyn* perusteella lähes 70 % suomalaisista.

Selkeästi kuluneet renkaat kannattaa vaihtaa uusiin, vaikka urasyvyys olisi enemmän kuin lainvaatima 3 mm. Autoon laitettavissa renkaissa tulisi olla vielä kulumisvaraa tulevaa ajoa varten. Renkaiden kunnolla on suuri vaikutus liikenneturvallisuuteen. Renkaiden vesi- ja loskaliirto-ominaisuudet heikkenevät jo ennen urasyvyyden vähimmäisrajoja.

Kulutuspinnan lisäksi on syytä kiinnittää huomiota renkaiden ikään ja nastarenkaissa jäljellä olevien nastojen määrään ja kuntoon.

Liikenneturvan vinkit

  • Ennakoi talvirenkaiden vaihto ajoissa, jos auto on ainoa vaihtoehto.
  • Käytä muita kulkumuotoja, jos talvikeli pääsee yllättämään.
  • Vaihda kuluneet renkaat ajoissa uusiin.
  • Valitse renkaat tarpeen ja matkojen mukaan.
Viidenneksen mielestä on hankala arvioida milloin vaihtaa talvirenkaat
69 % prosenttia suomalaisista tarkistaa renkaiden kunnon säännöllisesti.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista liikenneturvallisuuteen marras-joulukuussa 2021.  Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 881 henkilöä.

Sähköautoilun tulevaisuus

Miltä näyttää autoilun tulevaisuus, onko se sähköauto, joka on ratkaisu, vain onko autotehtaiden tuotepajoissa ja ajatushautomoissa tulossa jo parempikin vaihtoehto? Vuosi 2022 toi energiakriisin, minkä kautta sähkönkulutus on päässyt tapetille, mutta vaikuttaako se sähköautojen tulevien vuosien myyntiin, vai onko tämä reitti ”kiveen hakattu” autoilun tulevaisuudeksi? Ja jos mietitään autojen tulevaisuutta ihan autojen ulkonäön suhteen, niin Mazda CX 60 on aikalailla samannäköinen kuin Volvot, Toyotat, Suzukit…..

Autoteippaukset ja muut mainosteippaukset

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon auton teippaus maksaa? Tai jos oma firma on kaukana ”kaikesta”, niin kuinka vaikeata on itse kiinnittää omaa firman autoa varten tilatut teipit? Lohjalla toimiva Mainosteippaamo Omalogo Oy on tuottanut autoihin teippauksia jo vuosia, ja lähettänyt niitä myös oma toimiseen teippaamiseen ympäri Suomen. Teipit lähetetään Matkahuollossa yhtä helposti Helsinkiin kuin vaikkapa Utsjoelle. Yhtä lailla on mahdollista tilata myös oma ikkunateippaus tai se ikkunateippi ja ikkunatarra Matkahuollon kautta, mutta yleisesti esimerkiksi Omalogo Oy tuottaa myös toimituksen eli teippaa teipit autoon tai ikkunaan asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja tarvittaessa auttaa myös suunnittelussa. On myös luonnollista, että Omalogo Oy ei tee teippauksia yli 100 kilometrin etäisyydelle Lohjasta, sillä silloin matkakulut ja matka-aika kus