Kysyimme Ravintola Hanneksesta ja Kylpylähotelli Päiväkummusta, mitä pikkujouluilta odotetaan nykyään ja miten pikkujoulut ovat muuttuneet vuosien varrella.
Gebardi esiintyy Päiväkummussa 3.11.
Hannu Harva on toiminut ravintola-alalla 47 vuotta, joten kokemusta pikkujouluistakin on ehtinyt kertyä melkoisesti. Oma ravintola hänellä on ollut 24 vuotta. Ravintola Hanneksessa pikkujoulut voi viettää vaikka kynttilänvalossa piparkakkujäätelöä maistellen.
–Joskus on ollut yli 60 kynttilää salia valaisemassa. Ne tuovat tunnelmaa ja tekevät salista makean näköisen. Käytämme kynttilöitä paljon muutenkin kuin joulun aikaan, Harva kertoo.
Ravintolalta löytyy useita omia herkkuja ja reseptejä vaativammillekin herkkusuille. Tarjolla on mm. omenamehussa keitettyä joulukinkkua.
–Se on meillä spesiaalia, että kinkkua ei paisteta uunissa, vaan se keitetään omenamehussa ja liemestä tehdään kastike. Kinkusta tulee niin todella mehukas. Se on saanut paljon kiitosta, Harva sanoo.
Pikkujoulut ovat muuttuneet
Harvan kokemuksen mukaan pikkujoulut ovat vuosien varrella muuttuneet vähemmän kosteiksi, eikä viina virtaa enää samaan malliin kuin ennen.
-Pikkujoulut olivat ennen aika kosteita iltajuhlia, mutta enää viina ei ole niin hallitsevassa roolissa. Selkeä muutos on se, että joululounaat ovat lisääntyneet ja iltatilaisuudet jääneet vähemmälle, Harva sanoo.
Pikkujouluja pitävät niin kaveriporukat kuin yrityksetkin. Harva kertoo, että joillain aloilla juhlitaan vasta tammikuussa, jos joulun alla on liian kiireistä. Pikkujoululounaiden lisäksi seurat ja yhdistykset pitävät puurojuhlia, joissa palkitaan jäseniä. Yhä useammin asiakkaat käyttävät myös catering-palvelua ja tilaavat ruuat omiin tiloihinsa. Ravintolan palveluja voi hyödyntää myös jouluna.
-Selkeästi on lisääntynyt sellainen, että ruokia haetaan kotiin jouluksi. Se alkoi niin, että asiakkaat vain soittivat ja kysyivät, saako ruokia ostaa kotiin. Meiltä voi tilata vaikka koko repertuaarin, Harva sanoo.
Ravintola Hanneksen vanha ranskalainen viinipullonkuivausteline jouluvalaistuksessa. Viinipullotelineen koristeet vaihtuvat teeman mukaan.
Herkkuja paikallisista raaka-aineista
Ruokatoiveissakin on tapahtunut muutos.
-Ennen tehtiin perinteisiä jouluruokia, mutta nykyään moni kokee, että ne maistuvat hyvältä kotona jouluna, mutta pikkujouluissa halutaan syödä jotain muuta. Osa toki haluaa edelleen perinteistä jouluruokaa, Harva sanoo.
Joulu näkyy kuitenkin tarjottavissa, vaikka perinteisiä jouluruokia ei syötäisikään.
-Aluksi voidaan nauttia glögiä. Joulu voi näkyä myös esimerkiksi jälkiruuassa. Teemme itse valkoista glögiä, jossa on mm. omenamehua ja tuoretta inkivääriä. Se on ollut suosikki niin kauan kuin olemme olleet Lohjalla. Olen myös kova tekemään hilloja, joten niitä on kaapit täynnä. Voin sieltä valita, millä maustaisin jäätelön, teemme esimerkiksi omenajäätelöä, Harva kertoo.
Omena tupsahtaa esille monessa kohtaa Harvan puheissa.
-Paikallisuutta pitää hyödyntää. Käytämme mahdollisimman paljon lähiruokaa ja lähialueen toimijoita. Kokkimme ovat innokkaita keräämään sieniä ja yksi heistä on myös innokas kalastaja, joten saamme usein tuoretta, lohjalaista kalaa, Harva kertoo.
Hän toteaa, että pikkujouluväki odottaa ennen kaikkea hyvää ruokaa. Ravintola Hanneksessa tehdään lähes kaikki itse sinapista, leivistä ja savulohesta lähtien.
–Pienen yksikön valttina meillä on se, että sen mitä teemme, voimme tehdä oikeasti hyvin ja itse, jolloin ruoka maistuu sellaiselta kuin ravintolalta odotetaankin.
Kylpylästä pikkujoulun hemmottelupaketti
Kylpylähotelli Päiväkummun ravintolapäällikkö Mia Saario toi Päiväkumpuun muutama vuosi sitten isomman luokan pikkujoulut esiintyjineen.
-Tänä vuonna meillä on hyvä kattaus esiintyjiä. Siitä löytyy jokaisella jotain. 3.11. esiintyy bilebändi Gebardi, 17.11. Neljänsuora, joka aloitteli uraansa Päiväkummussa, kun sen jäsenet olivat vielä nuoria, 24.11. Markku Aro ja 1.12. Marita Taavitsainen. Iltoihin kuuluu pikkujoulubuffet, mutta voi tulla vain tanssimaankin ja nauttimaan yhdessä olosta. Ruokailijoiden kannattaa tehdä pöytävaraus, Saario kertoo.
Esiintyjästä riippuen Päiväkumpuun saapuu monen ikäistä väkeä. Saario arvio, että useimmat ovat 30 – 50 -vuotiaita, tanssi-illat vetävät myös vanhempaa väkeä. Pikkujouluvarauksia on tullut jo hyvin. Saario kertoo, että esimerkiksi yritykset ja eläkeläisyhdistykset ovat olleet ajoissa liikkeellä. Isoja, 30 – 140 hengen varauksiakin on tullut mukavasti. Mukaan mahtuu kuitenkin vielä lisää juhlijoita. Saario kertoo, että moni haluaa nykyään juhlia pidemmän kaavan mukaan.
-Halutaan syödä hyvin joulupöydässä, käydä kylpylässä ja hoidoissa. Illalla tanssitaan, yövytään meillä ja nukutaan aamulla pitkään. Pikkujoulut otetaan loman kannalta ja nautitaan, Saario sanoo.
–Pikkujouluilta halutaan hyvää ruokaa, hyvä esiintyjä ja hyvä fiilis. Usein fiilis onkin todella hyvä ja ihmisiä tulee kauempaakin Karjalohjan ulkopuolelta. Perinteisiä jouluruokia toivotaan paljon, teemme ne täällä itse. Joulu huomioidaan myös kattauksessa ja marras-joulukuun vaihteessa ilmestyy kuusikin, Saario kertoo.
Päiväkummussa tehtiin pari vuotta sitten kylpyläuudistus. Nykyään kylpylä palvelee kaikenikäisten rentoutumis- ja lomanviettopaikkana.
-Miljoonaluokan remontti oli valtava muutos. Se on otettu hyvin vastaan ja kävijämäärä on kasvanut, Saario toteaa.
SMS
Marita Taavitsainen esiintyy Päiväkummussa 1.12.