Karkkilan uusi kaupunginjohtaja Tuija Telén aikoo rakentaa Karkkilan tulevaisuutta kasvuohjelman avulla.

 

Tuija Telén aloitti Karkkilan kaupunginjohtajana kuukausi sitten.

-Ensimmäiset neljä viikkoa ovat menneet vauhdilla ja paljon on ehtinyt tapahtua. Vauhdikas startti on vain hyvä. Minulla on todella tervetullut olo. Tuntuu kuin olisin tullut kotiin, Telén kertoo.

Karkkilan kaupunginvaltuusto valitsi Telénin Karkkilan uudeksi kaupunginjohtajaksi yksimielisesti kesäkokouksessaan 18.6.2018. Telén on tamperelainen diplomi-insinööri. Karkkilaan hän siirtyy Tampereen kaupungin yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtajan työstä. Juuret Telénillä on kuitenkin Karkkilassa, mistä hän on kotoisin.

Vanhempieni töiden vuoksi matkustelimme paljon, mutta Karkkila oli se kiintopiste Suomessa, jossa olen lapsuuteni viettänyt, hän kertoo.

Lukioikäisenä Telén muutti pois Karkkilasta ja päätyi opiskelujen myötä Tampereelle, jossa hän toimi kaupungin eri tehtävissä yli kymmenen vuotta.

-Karkkilan tapahtumia olen kuitenkin aina seurannut ja kaverisuhteet Karkkilaan ovat säilyneet vuosien läpi.

Telén haki Karkkilan kaupunginjohtajaksi jo 2,5 vuotta sitten, mutta ei tullut tuolloin valituksi. Nyt häntä pyydettiin kaupunginjohtajaksi Karkkilaan.

-Minulla oli omasta mielestäni Tampereen kaupungin paras työpaikka, mutta ajattelin, että Karkkilalle voisi olla enemmän hyötyä kaikesta siitä, mitä olen oppinut. Karkkilaan tulo on enemmän henkilökohtainen kuin ura-asia. Olen tullut tänne enemmän kuin töihin, tosissani rakentamaan Karkkilaa, Telén kertoo.

Telénin lapsuuden ajoista Karkkila on kehittynyt paljon mm. isojen investointien myötä, mutta keskustasta löytyvät edelleen ne samat tärkeät asiat kuin ennenkin, kuten kaunis kirkko keskellä kaupunkia. Maailmalla ja Suomen muissa kaupungeissa vietetty aika on antanut Telénille perspektiiviä.

-Välillä on hyvä käydä muualla niin näkee kotipaikkansa arvon. Esimerkiksi Tampere on monessa suhteessa Suomen ykkönen, mutta kuinka mutkatonta elämä voikaan olla Karkkilassa. Esimerkiksi parkkipaikkoja on paljon ja vielä maksuttomia.

Tällä hetkellä Telén asuu vielä Tampereella, mutta tarkoituksena on muuttaa Karkkilaan.

-En näe, että voisin kaupunginjohtajana vain käydä Karkkilassa, vaan siellä pitää olla ja elää, hän toteaa.

 

Karkkila nousuun

Tällä hetkellä Karkkila kaipaa kipeästi uusia rakennuspalikoita.

-Karkkilan taloudellinen tilanne on tällä hetkellä todella haastava ja ennusteet näyttävät miinusta. Myös asukasmäärä on laskussa. Näen kuitenkin, että täällä on valtavasti potentiaalia, Telén sanoo.

Karkkilan tilanteen parantamiseksi hän on suunnitellut kasvuohjelman.

-Siinä tutkitaan, mitkä ovat ne elementit, jotka tuovat Karkkilalle kasvua, investointeja, yrityksiä ja työpaikkoja. Kasvuohjelmaan paketoidaan näitä kasvun kärkiä. Mukaan on tarkoitus osallistaa isosti niin kuntalaisia, yrittäjiä kuin yhdistyksiäkin. Yrityskentän kanssa on jo käyty keskusteluja, miten asioita lähdetään kehittämää. Ohjelma on tarkoitus hyväksyä ennen ensi kesää, jotta meillä on selvät askelmerkit, Telén kertoo.

Minun tehtäväni on olla moottori, joka vie näitä asioita eteenpäin, käy keskusteluja eri toimijoiden ja sidosryhmien kanssa ja valmistelee asioita päätöksentekoon, hän jatkaa.

 

Voimaa yhteisöllisyydestä ja matkailusta

Telén näkee, että Karkkilalla on useita vetovoimatekijöitä.

-Sijainti on hyvä, joten saavutettavuutta pitää kehittää, että sijainti saadaan hyödynnettyä. Palveluihin Karkkilassa on tehty hyviä investointeja ja koulu ja terveyskeskus ovat rakenteellisesti kunnossa. Meillä on myös perusarvoja, kuten luonto. Kaupunki ja sen läpi virtaava vesistö ovat kauniit.

-Karkkilassa on vahvaa yhteisöllisyyttä, joka näkyy esimerkiksi kulttuuripuolella ja urheiluseuroissa. Kyseessä ei ole vain mielikuva, vaan olen nähnyt yhteisöllisyyden käytännössä. Kaikki ovat mukana, kun jotain tehdään ja talkoohenki on vahva. Se on uniikkia ja valtava arvo. Niin pieneksi kaupungiksi Karkkilassa on paljon tapahtumia, joita toteuttavat eri yhdistykset ja muut toimijat, eikä kaupunki, Telén sanoo.

Telén näkee, että Karkkilassa on esimerkiksi matkailullista potentiaalia.

-Matkailu kasvaa Skandinaviassa enemmän kuin muualla ja etenkin Suomi kiinnostaa. Karkkilallakin voi olla kansainvälistä vetovoimaa, kun palvelupaketit ovat kunnossa. Niitä kannattaa kehittää.

Kasvun edellytykset on, vaikka tilanne onkin nyt haastava, Telén tiivistää.

Telénille on kuukaudessa muodostunut Karkkilasta hyvin positiivinen kuva.

-Täällä katsotaan tulevaisuuteen. Minuun on oltu paljon yhteydessä ja esitelty uusia ideoita, joita voi yhdessä toteuttaa, eikä niin, että ne työnnetään vain kunnalle toteutettaviksi, Telén iloitsee.

haluaa panostaa myös kuntien väliseen yhteistyöhön

-Isoja asioita on hyvä miettiä yhdessä Länsi-Uudenmaan kuntien kanssa. Pidän hyvänä sitä, että kaikki istuvat saman pöydän ääreen. Odotan kuntayhteistyötä.

SMS