Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Uusi kunnanjohtaja on ylpeä Vihdistä

vihti

Kysyimme Vihdin uudelta kunnanjohtajalta, mitä Vihtiin kuuluu. Vastausten perusteella muodostui kuva aktiivisten ihmisten kunnasta, jossa halutaan panostaa vahvasti kehitykseen.

Erkki Eerola on nyt hoitanut Vihdin kunnanjohtajan tehtäviä reilun kahden kuukauden ajan. Vihti oli hänelle kuitenkin jo ennestään tuttu paikka.

–Aloitin Vihdissä talousjohtajana vuonna 2016. Nyt haetaan uutta talousjohtajaa, jotta pääsisin keskittymään vain kunnanjohtajan tehtäviin, Eerola kertoo.

31-vuotias Eerola on kotoisin Heinolasta.

–Asuin Heinolassa lapsuuteni. Armeijan kävin Lahdessa ja Tampereella opiskelin hallintotieteiden maisteriksi. Opintoihin kuului mm. henkilöstöjohtamista, strategista johtamista, kunnallispolitiikkaa ja kuntataloutta.

Työt toivat Eerolan Siuntioon vuonna 2013 ja sittemmin Karkkilaan talous- ja henkilöstöjohtajaksi.

–Karkkilassa hoidin myös kaupunginjohtajan tehtäviä, kun silloinen kaupunginjohtaja siirtyi muihin tehtäviin.

Karkkilasta Eerola päätyi Vihtiin.

–Esikoisemme oli juuri syntynyt, joten ajattelin, että olisi hyvä keskittyä vain talousjohtajan tehtäviin, Eerola toteaa.

Nyt hän on kuitenkin jälleen kunnanjohtajan tehtävissä. Miksi?

–Minulle on syntynyt ylpeys Vihtiä kohtaan ja palo kehittää kuntaa eteenpäin. Kunnanjohtajan työssä minulla on siihen paras mahdollisuus. Vihdissä on paljon potentiaalia ja näen paljon asioita, joihin minulla olisi jotain annettavaa. Minulla oli jo Karkkilasta kokemusta kaupunginjohtajana ja ajattelin, että tässä olisi mahdollisuus pidempiaikaiseen tehtävään. En kuitenkaan varmaan olisi hakenut paikkaa, jos kyseessä ei olisi ollut Vihti, Eerola kertoo.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola kertoo, että Vihdissä on aktiivisia kuntalaisia, mikä näkyy esimerkiksi seura- ja urheilutoiminnassa.

Kehittämisen ja osallistumisen meininkiä

Millaisena paikkana Eerola näkee Vihdin?

–Aivan loistava paikka ja maantieteellisesti laaja alue. On ollut todella hienoa nähdä, miten aktiivisia kuntalaisia täällä on. Aktiivisuus näkyy esimerkiksi seura- ja urheilutoiminnassa. Pääsimme kolmen Suomen liikkuvimman kunnan joukkoonkin. Meillä nähdään liikunta elinvoimaa edistävänä asiana, Eerola iloitsee.

Vihdille kuuluu hyvää.

–Viimeisen kymmenen vuoden sisällä vuodet 2016 – 2017 olivat taloudellisesti Vihdin parhaat. Ne loivat vakaata pohjaa, vaikka viime vuonna meillä oli samoja verohaasteita kuin muillakin kunnilla. Sosiaali- ja terveyspalveluja pitää kehittää, niissä tapahtui budjetin ylityksiä, Eerola kertaa.

Eteenpäin katsotaan positiivisin mielin. Eerola kehuu Vihdin uutta organisaatiota ja strategiaa.

–Uskon niihin vahvasti. Olemme oikeiden asioiden äärellä. Siitä olen todella iloinen, että väestönkasvu on meillä pysynyt positiivisena toisin kuin monessa muussa Länsi-Uudenmaan kunnassa. Koetamme kovasti kehittyä. Syksyllä valmistuu järvenrantaan 24 miljoonan kampus, jossa on koulu ja kirjasto, ja Nummelaan on kaavailtu investointeja 60 miljoonalla. Yksi on yksityisellä rahalla toteutettava palloiluhalli. Tärkein hanke on Tunnin juna, jota edistämme yhdessä Lohjan ja Kirkkonummen kanssa, Eerola kertoo.

Vihdin strategiassa nostetaan esille aktiivinen kuntalainen. Yksi esimerkiksi siitä on osallistuva budjetointi, jota kokeiltiin ensimmäisen kerran viime vuonna.

–Kuntalaiset saivat itse päättää, mihin rahaa käytetään. He halusivat mm. estetemppuradan. Viime vuoden kokeilussa oli 50 000 euroa ja nyt jatkamme niin, että tälle vuodelle rahaa on 70 000.

Strategiassa korostetaan myös liikkumismahdollisuuksia, kuten joukkoliikennettä, sekä elinkeinopuolen kehittämistä ja ympäristöarvoja.

–Kestävä kehitys ja energia-asiat halutaan viedä puheesta käytännön tekoihin, Eerola sanoo.

Entä, miten Eerola itse pyrkii edistämään Vihdin asioita?

–Pyrin nostamaan huomiota isoihin strategisiin asioihin kaikessa, mitä kunta tekee. Kaikessa pitäisi olla jatkuvan kehittymisen ajatus. Suomen kunnissa välillä unohtuu, miksi kunta on olemassa. Kuntalaisten pitäisi olla keskiössä, koska heidän takiaan kaikki pitäisi tehdä, Eerola tiivistää.

SMS