Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella toteutettiin syys-lokakuun aikana huumausaineiden välitykseen liittyvä valvontaprojekti. Projektin tarkoituksena oli saada läpileikkaus alaikäisille välitettävien huumausaineiden myyntitavoista ja myytävistä aineista. Projektin aikana kirjattiin yli 50 rikosilmoitusta.

Valvonnassa kiinniotetut liittyivät alaikäisille suuntautuvaan huumausainekauppaan
Projektin aikana kirjattiin yli 50 rikosilmoitusta, joista 30 oli sakolla hoidettuja huumausaineen käyttörikoksia, 12 huumausainerikosta ja kolme törkeää huumausainerikosta. Poliisi takavarikoi kahden valvontaviikon aikana yhteensä noin 400 grammaa marihuanaa, 41 kappaletta kasvamassa olleita kannabiskasveja, yli 200 grammaa amfetamiinia, kymmeniä pillereitä ekstaasia / MDMA:ta sekä kokaiinia ja ketamiinia. Huumaavia lääkeaineita saatiin poliisin haltuun yli 100 tablettia.

Valvonnan aikana otettiin esitutkinnallisista syistä kiinni 15 henkilöä, tavattiin 20 etsintäkuulutettua, paljastettiin kaksi kätkemisrikosta, saatiin poliisin haltuun kolme vaarallista esinettä sekä yksi laiton ampuma-ase. Valvontatoimenpiteiden aikana jäi operaation haaviin kuusi epäiltyä rattijuoppoa, yksi ajo-oikeudeton sekä kirjoitettiin kolme liikenneaiheista rangaistusvaatimusta.

–Poliisitoimenpiteiden kohteiksi joutuneista osa oli aikuisia ja osa alle 18-vuotiaita. Yhteinen nimittäjä kaikille oli jonkinlainen liittymäpinta nimenomaan alaikäisille suuntautuvassa huumausainekaupassa, kertoo komisario Hannu Väänänen.

Enemmistö nuorista pärjää hyvin – poliisi on huolissaan huumausainekaupassa mukana olevista
Komisario Väänäsen mukaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan ja huumausainerikostutkinnan näkemys on, että suuri enemmistö nuorista pärjää yhteiskunnassa erittäin hyvin, ja valvonta ei missään nimessä ole läpileikkaus Länsi-Uudenmaan alueen nuorista.

–Toisaalta niistä nuorista, jotka ovat tekemisissä huumausainekaupan kanssa, on suuri huoli poliisissakin. Nuorten huumausainekauppaan osallistuvien nuorten tulevaisuuden suunnitelmat esimerkiksi ovat vaihtuneet opiskelusta ja ammattiin kouluttautumisesta huumausainekaupan pyörittämiseen ja elämiseen siitä saatavilla tuloilla. Huumausainekauppaan liittyvä velkaantuminen ja velkojen perintä aiheuttaa nuorelle isoja ja pitkäkestoisia harmeja sekä on omiaan edesauttamaan nuoren syrjäytymistä, Väänänen kertoo.

Komisario Väänäsen mukaan valvonnan aikana vahvistui käsitys siitä, että iso osa nuoriin liittyvästä huumausainekaupasta käydään verkossa.

Operaatioon osallistui ennalta estävän toiminnan, kenttävalvonnan, päivittäisrikostutkinnan sekä huumausainerikostutkintayksikön poliiseja. Poliisilaitoksen oman operaation aikana osallistuttiin myös Poliisihallituksen huumeiden katuvalvontateemaviikkoon.