Vihdin kunta alkaa järjestää virtuaalisia tapaamisia kuntalaisten kanssa sosiaalisen median välityksellä. Ensimmäisessä, torstaina 23. huhtikuuta klo 18.00 alkaen järjestettävässä Vihti Livessä kuntalaisten kysymyksiin vastaavat kunnanjohtaja Erkki Eerola ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtaja Timo Turunen. Keskustelun aiheena on koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne, ja sen vaikutus Vihdin kunnan jokaisen asukkaan elämään. Kuntalaiset voivat esittää kysymyksiä ennakkoon kommentoimalla kunnan Facebook-sivulla julkaistua päivitystä tai nimettömästi lomakkeen kautta.

Seuraava virtuaalitapaaminen järjestetään keskiviikkona 29. huhtikuuta, ja siinä aiheena ovat Vihdin kunnan elinvoimaan olennaisesti vaikuttavat hankkeet, esimerkiksi Tunnin juna ja Etelä-Nummelan alueen kehittäminen.

Myös Vihti Liven kulttuuriklubit käynnistyvät 29. huhtikuuta. Kulttuuriklubit tuovat joka keskiviikkoilta kuntalaisten olohuoneisiin paikallisten taiteilijoiden esityksiä, eri kohderyhmät ja taiteenlajit huomioiden. Kulttuuriklubeja järjestetään aina kesäkuun loppuun asti, ja ne esitetään suorana lähetyksenä YouTuben välityksellä Kirkkoniemen tulevan kulttuurikeskuksen lavalta. Ensimmäisessä kulttuuriklubissa esiintyy nummelalaislähtöinen rap-artisti MELO.

Poikkeustilanne edellyttää tehostettua viestintää

Koronavirustilanteen aiheuttama poikkeustila eristää kuntalaisia koteihinsa ja vaikeuttaa kaikkea arkista kanssakäymistä. Vallitseva tilanne on vaikuttanut voimakkaasti myös kunnan toimintaan.

– Monet keväälle sovitut yleisötilaisuudet ja viranhaltijoiden vierailut ovat pandemian takia peruttu. En usko kuitenkaan, että kuntalaisten kiinnostus ja tiedonjano olisi minnekään poistunut – päinvastoin usein tällaiset kriisit lisäävät entisestään tiedon tarvetta. Koemmekin juuri siksi, että meidän tulee tehdä kuntana enemmän, jotta säilytämme Vihdissä avointa keskusteluilmapiiriä tänä haasteellisena aikana, sanoo Eerola.

Poikkeusaikoina kuntien pitää kiinnittää erityistä huomioita siihen, että ne tarjoavat yhä edelleen kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa ja osallistua. Viime viikot Vihdin kuntaa on johdettu kriisijohtamisen opein, ja keskiössä on ollut häiriötilanteiden johtoryhmä.

– Kriisijohtamisessa päätöksiä joudutaan usein tekemään normaalia nopeammin ja jopa vaillinaisin tiedoin. Tämän takia on tärkeää kuulla kuntalaisilta palautetta siitä, miten olemme tässä onnistuneet ja mitä meidän tulisi tehdä jatkossa toisin, sanoo Eerola.

Koronaviruspandemia haastaa myös kulttuuripalvelujen tuottamista ja kuluttamista. Kulttuuriklubit ideoitiin paikallisten toimijoiden tukemiseksi vaikeassa tilanteessa. Musiikin ja muiden taiteenlajien esitysten lisäksi kulttuuriklubeilla nähdään kunnankirjaston ja museon sisältöjä eri ikäryhmille, sekä tuotetaan materiaalia muun muassa koulujen etäopetuksen tueksi.