Lohjan toria halutaan kehittää ja tuoda sitä elävämmäksi osaksi keskustaa. Torin elävöittämiseksi on tehty suunnitelmia niin tapahtumien kuin tavallisten toripäivienkin osalta.

Torikahvila Kaffelan yrittäjä Riikka Ventelä kertoo, että Lohjan torille kuuluu tällä hetkellä hyvää.

–Olen kahvilanpitäjänä löytänyt uudelleen innostuksen ja luottamuksen torin mahdollisuuksiin, hän iloitsee.

Torikauppiaiden vuosittaisessa kokouksessa on pohdittu torin tilannetta. Esimerkiksi uusia markkinakojuja toivottiin ja ne torille saatiinkin.

Mia Taimion Tekevät kädet ry alkaa pyörittää kojujen vuokrausta torilla. Hänen yhdistyksensä sai alkunsa Tennarin suosituista käsityömessuista, Ventelä kertoo.

Kojuja voivat hyödyntää myös muut kuin käsityöläiset.

–Kojut on tarkoitettu harrastajille ja pienyrittäjille, joilla on esimerkiksi verkkokauppatoimintaa. Siellä voi myydä vaikka ompelutöitä tai lastenvaatteita, Ventelä sanoo.

Torikauppiaiden kokouksessa nousi esille myös idea Nahkurintorin kirpputorin siirtämisestä purettavan paloaseman paikalle Lohjan torin viereen. Toivetta on viety vahvasti kaupungin suuntaan ja asia on parhaillaan selvittelyssä kaupunkitekniikan puolella.

–Tapahtumat tukevat toisiaan, kun ne keskitetään samaan paikkaan, Ventelä sanoo.

–Kun toimijoita on enemmän, tulee myös enemmän torikävijöitä, toteaa myös Lohjan kaupungin yhteysjohtaja Hanna-Maria Grandell.

Kirpputoritoimintaa alkaa pyörittää Apuomena, mutta tarkemmat yksityiskohdat kirpputoritoiminnan yksityiskohdista ja sijainnista ovat vielä valmistelussa.

Torikautta on myös pidennetty. Torin kesäaika on 1.4.–30.9. Tuolloin tori on avoinna ti, to pe ja la kello 7.00–14.00. Talviaika on 1.10.–31.3. Tuolloin tori on avoinna pe ja la kello 8.00–14.00. Jatkossa on tarkoitus myös kerätä aiempaa paremmin tietoa siitä, miten eri toreja kiertävät kauppiaat ovat paikalla, jotta asiakkaat tietävät tulla torille oikeaan aikaan.

Iltatoreja ja muuta ohjelmaa

Tapahtumiakin on luvassa. Heinäkuun kaikkina tiistai-iltoina järjestetään yrittäjävetoinen iltatoritapahtuma, joissa esiintyy paikallisia bändejä. Grandell muistuttaa, ettei toritapahtumiin voida Lohjan taloustilanteessa tuoda valtakunnallisia tähtiartisteja, vaan ajatuksena on tukeutua paikalliseen esiintyjäkaartiin.

–Meillä on kattava tarjonta myös paikallisesti, joten musiikin ystävätkään eivät tule pettymään. Paikallisin voimin kootaan houkuttelevaa kokonaisuutta, esimerkiksi paikalliset kiinteistövälittäjät ottavat haltuunsa yhden illan. Tällöin saadaan tonttitarjonta, kaikki asumisen muodot ja kesämökit hienosti esiin. Myös kaupungin tonttipuoli on kiinnostunut lähtemään mukaan. Iltatorien tarkempi ohjelma on parhaillaan valmistelussa ja siitä tiedotetaan lähiaikoina tarkemmin, Grandell sanoo.

–Meillä on esimerkiksi musiikkiopisto, Hiiden Opisto ja upeita tanssiryhmiä. Aloittelijoiden on tärkeää saada esiintymiskokemusta. Nuoret soittavat todella hyvin ja heille on iso juttu päästä torilavalle esiintymään, hän jatkaa.

Ventelä iloitsee sitä, että yritykset ovat lähteneet sponsoroimaan iltatoreja ja jokaisella illalla on oma isäntänsä, jonka mukaan ohjelmakin muotoutuu. Esimerkiksi paikallisten kiinteistövälittäjien mukaan tulo torille on upea, uusi juttu. Ventelä sanoo, että torin mahdollisuuksia ja sitä, mitä kaikkea siellä voi tehdä, voisi miettiä uudella tavalla. Esimeriksi yhdistykset voisivat osaltaan elävöittää toria tuomalla harjoituksiaan sinne.

–Rivitanssijat harjoittelevat torilavalla ja silloin jäätelökioskiasiakkaiden tuolit kääntyvät lavaa kohti. Harjoituksia tykätään katsella.

Uusiakin tapahtumia visioidaan.

–Lohjasta puhutaan järvikaupunkina, mutta ei se näy niin paljon. Torilla voisi pitää järviaiheisen tapahtuman, jossa esiteltäisiin kalastusvälineitä, laitureita, kylpytynnyreitä ja muuta teemaan sopivaa. Herkkusuille olisi tietenkin tarjolle myös järven antimia. Jokunen yrittäjä on jo tästä aiheesta innostunut ja luvannut lähteä mukaan kokeiluun. Grandell sanoo.

Tunnelmia iltatorilta vuonna 2017. Iltatoritapahtumia järjestetään myös tänä kesänä kaikkina heinäkuun tiistai-iltoina. (Kuva: Lohjan kaupunki)

Lohjan Purpuri

Lohjan torilla vietetään 8.6.–9.6. Suomalaisen Kansantanssin Ystävien kesäjuhlaa, jonka järjestää Nummi-Pusulan Tanhuuja. Päivien nimen ”Lohjan Purpuri” mukaisesta juhlien pääteemana on torilla sunnuntaina tanssittava Lohjan purpuri. Juhlille on tulossa noin 200 osallistujaa eri puolelta Suomea ja purpurin tanssimiseen torilla osallistuu 160 tanssijaa. Suomalainen purpuri on maailmanlaajuisestikin uniikki perinnetanssi.

Tapahtuman avajaiset pidetään Lohjan torilla 8.6. kello 12.00 ja siitä eteenpäin kansantanssi‐ ja ‐musiikkiryhmillä on tilaisuus esittää omaa ohjelmaansa torilavalla. Kello 19.00 ohjelmassa on työväentalolla kunnon vanhanajan pelimannitanssit ison orkesterin säestyksellä. Sunnuntaina kello 13.30 tanssitaan lastenesitys ja Suomen suurin purpuri. Kesäjuhlat päättyvät yhteislauluun.

Purpureita on tanssittu ainakin 100 paikkakunnalla, ja jokaisella on ollut oma variaationsa – se “ainoa oikea” purpuri. Suomalaisen Kansantanssin Ystävät (SKY) on käynnistänyt 2018 Elävä Purpuri- hankkeen, jossa purpuriharrastusta ja -tietämystä pyritään palauttamaan paikkakunnille, joilta on tallennettu purpureita kokonaisina.

Valmistautumista asuntomessuille

Toria koskevissa suunnitelmissa katsotaan pidemmällekin.

–Ajatuksena on, että tori olisi Lohjan Areena koko asuntomessujen ajan. Esiintymislavalla voitaisiin pitää puheita ja esityksiä, haastatella panelisteja ja yhdistykset voisivat kertoa toiminnastaan. Lohjalla on valtavan hienoa kulttuuritoimintaa, kuten orkesteri, tanssia ja teatteria, joka voisi olla myös esillä. Tonttiesittelyäkin voisi olla, Grandell avaa.

–Paikalliset yhdistykset ja yritykset voisivat olla aktiivisesti mukana, toimia näytteilleasettajina ja ottaa vuorotellen vastuuta kokonaisuudesta. Käsityöläiset ja torimyyjät elävöittäisivät kokonaisuutta.

Mallia on haettu muualta.

–Kävimme luottamuselinten kanssa Porin asuntomessuilla tutustumassa viime kesänä. Heillä oli vaihtuvia teemoja, näytteilleasettajia ja esityksiä. Se oli toimiva kokonaisuus. Ihmiset söivät jäätelöä ja kuuntelivat. Meillä on tässä pari harjoituskesää aikaa saada messuille hyvä toimintamalli. Tulevana kesänä suuntaamme opintomatkalle Kouvolaan. Toimivat mallit kannattaa ottaa käyttöön sieltäkin, Grandell toteaa.

SMS