Virkkalassa järjestettiin tammikuun lopussa ideointipalaveri, jonka tavoitteena oli löytää keinoja Virkkalan kylänraitin elävöittämiseksi ja viihtyisyyden lisäämiseksi. Toiveissa oli myös keinoja, joilla uusia yrittäjiä saataisiin houkuteltua Virkkalaan. Virkkalan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Granath kertoo, että alkuun näytti oikein hyvältä, sillä moni uusi yrittäjä kiinnostui Virkkalasta.

–Isot liiketilat, kuten Westerholmin kulma, Tietolan alakerta ja Säästöpankin tilat ovat edelleen tyhjillään, mutta muuten helmikuussa näytti hyvin valoisalta, kun kuulimme useita uusista yrityksistä, kuten Hallaskarin tiloihin tulevasta kahvakuulasalista ja Ulla Hillebrandtin musiikkikoulusta. Långströmin entiseen taloon tulee puuseppä ja soitinliike, Ravintola Petterin tiloja remontoi nyt uusi yrittäjä ja Virkkalaan avattiin huhtikuussa peräti kaksi uutta ravintolaa; Passa ja Kaksi Sipulia. Olin helmikuussa oikein iloinen ja positiivisesti yllättänyt, Granath kertoo.

Sitten tuli korona, joka hiljensi kylänraitin ja lisäsi karvaan mausteensa yrittäjien arkeen ja toimeentuloon.

–Koronahiljaisuutta täällä vietetään. Kyllä sen selvästi huomaa kylänraitilla, etteivät ihmiset liiku niin kuin ennen ja koululaiset puuttuvat. Kun koronasta päästään katukuva muuttuu taas ainakin kahdesti päivässä, kun koululaiset tulevat aamulla ja lähtevät iltapäivällä.

Yrittäjistä Granath toteaa, että kaikki ovat omissa oloissaan, eikä kuulumisia ole viime aikoina juuri vaihdettu.

–Osa on sulkenut toistaiseksi liikkeensä, osa on auki vain puhelinvarauksella. Uusista yrityksistä moni on nyt aloittanut toimintansa lähes huomaamatta.

–Hallituksen määräysten mukaisesti meillä Hilman Herkussa ei nyt ole mahdollista ruokailla eikä kahvitella tiloissamme, vaan tuotteita saa ostaa ainoastaan mukaan tai kotiin kuljetettuna, Hilman Herkkua miehensä kanssa pitävä Granath kertoo.

Kahvilan toiminta on muuttunut paljon, mutta koronahiljaisuuden lisäksi kiirettäkin on koettu.

–Kahvilassa on hyvin hiljaista, mutta lounasaikaan kotiinkuljetukset työllistävät etenkin nyt, kun Eväs-Torppa on kiinni, joten keittiössä on ollut kiireistä. Liikevaihto on tippunut, kun kokoukset, syntymäpäivät ja muistotilaisuudet, joihin meillä on ollut kakkutilauksia ja catering-palvelua, puuttuvat. Niistä muodostuu iso lovi, jota yritämme ruokien kotiinkuljetuksella paikata ja järjestää ruokaa ikäihmisille, Granath avaa.

Hän pitää mahdollisena sitä vaihtoehtoa, että kotiinkuljetus jää osaksi yrityksen toimintaa myös koronan jälkeen, mutta asia on vielä mietinnässä.

Ruokakassit on lastattu autoon kuljetusta varten.

Katse kohti koronan jälkeistä aikaa

Korona on nyt kaikkien huolena ja riesana, mutta jossain vaiheessa tilanne muuttuu paremmaksi. Toivoa antaa Virkkalan osalta mm. se, että koronasta huolimatta moni uusista yrittäjistä on jo aloittanut toimintansa. Granathin tietämän mukaan kukaan uusista tulokkaista ei ole perunut suunnitelmiaan yritystoiminnasta Virkkalassa.

–Kun pahin on ohi ja liiketoiminta vapautuu, tilanne on taas ihan toisenlainen. Uskoisin, että R-kioskin tyhjiksi jääneisiin tiloihinkin löytyy uusi yrittäjä nopealla aikataululla, koska ne sijaitsevat niin keskeisellä paikalla.

Myös Virkkalan elävöittämiseen ja elinvoimaan tähtääviä ideoita, jotka tammikuun palaverissa syntyivät, viedään eteenpäin.

–Olemme perustaneet strategiatyöryhmän, joka työstää ideoita eteenpäin. Kun jotain saadaan valmiiksi, mietitään asioita vielä uudelleen isommalla porukalla.

Yksi palaverissa esille nousseista asioista oli kesälauantaisin pidettävä kirpputori.

–Sen olisi tarkoitus elävöittää kyläkuvaa ja houkutella asiakasvirtaa Virkkalaan. Yksi taho on ollut kiinnostunutkin vetämään kirpputoria, mutta asia on nyt täysin seisahduksissa koronan vuoksi, Granath toteaa.

Korona heittää epävarmuuden varjon myös Virkkalan perinteisten tapahtumien ylle.

–Toukokuun kevättempaus jää väliin kokoontumisrajoitusten vuoksi, mutta olemme vielä odottavalla kannalla elokuisen Virkkalapäivän osalta. Saa nähdä, miten sen käy, Granath toteaa.

SMS

Ruokaa toimitetaan kotiinkuljetuksena mm. ikäihmisille.