Kesän 2022 uudet installaatiot odottavat vierailijoita Tytyrin Elämyskaivoksessa. Vuosittain vaihtuvat taideinstallaatiot täydentävät opastetun historia- ja kaivosteollisuuden kierroksen sisältöä. Tänä kesänä esillä on kaksi uutta taideteosta, jotka kumpikin hyödyntävät kaivoksen pimeydessä sykkivää valoa. Myös teosten äänimaailma luo oman mystiikkansa kaivoksen käytäville.
Vuoren kuninkaiden valtakunnassa
Olosuhteet ovat maan alla haastavat mm. kosteuden vuoksi, mikä on pitänyt ottaa huomioon teosten materiaaleja valitessa. Liian vaikeiksi asioita ei kuitenkaan kannata tehdä; näyttävän teoksen rakennusaineiksi sopivat hyvin esimerkiksi sukkalanka ja uv-valo. Ne ovat nimittäin olennainen osa Vuoren kuninkaan sydän -tilataideteosta. Teoksen ovat tehneet Keimo Valkonen (projektin johto ja lankataide), Timo Kaleva (veistos ja videotaide), Markku Toikkanen (äänimaiseman sävellys), Kirsi-Maria Röyskö (pyörivät himmelit) ja Juuso Joutsio (valaistus).
Vuoden kuninkaan sydän koostuu värilankojen, ultraviolettivalon ja videon muodostamasta kokonaisuudesta, johon äänimaailma luo teoksen tunnelman. Vierailija voi astua lähes taideteoksen sisälle.
–Teos muodostuu geometrisestä lankataiteesta, joka kuvaa eri vuoren kuninkaiden aikakausia. Tämä ympäröivä kallio on kaksi miljardia vuotta vanhaa, joten vuoren kuninkailla on ollut monta hallituskautta, Valkonen sanoo.
Osin sama taiteilijaporukka on toteuttanut aiemminkin installaatioita Tytyrin Elämyskaivokseen.
–Samoja materiaaleja on käytetty, mutta eri teemoja. Aina olemme yrittäneet tehdä niin hienon teoksen, kuin vain pystymme. Teoksesta on harvoin kuitenkaan ollut valmista ideaa, vaan se on muotoutunut tehdessä. Olemme halunneet tehdä kaikenikäisille suunnatun, ajattoman ja paikattoman vision. Pyrkimyksenämme on aina ollut hetkauttaa katsojaa, Valkonen kertoo.

Vuoren kuninkaan sydän -tilataideteos on syntynyt Keimo Valkosen, Timo Kalevan, Markku Toikkasen, Kirsi-Maria Röyskön ja Juuso Joutsion yhteistyön tuloksena.
Kosmisen taustasäteilyn tanssia kaivoksessa
Valotaiteilija Jussi Salonen ja äänisuunnittelija Petrus Ahola ovat toteuttaneet Tytyrin Elämyskaivokseen Kosmisen taustasäteilyn tanssi -laservaloveistoksen. Teos on toteutettu heijastamalla pienitehoisten lasereiden valoa arkisten lasiesineiden läpi valkokankaalle. Tuloksena on elävä, jatkuvasti muotoaan muuttava ja yksityiskohdiltaan rikas projektiopinta, joka muistuttaa etäisesti mikroskooppikuvia atomia pienempien kappaleiden liikkeestä ja vuorovaikutuksesta.
–Kun erilaisten valoa taittavien lasiesineiden läpi heijastaa laserin ja yhdistää siihen hitaan liikkeen, syntyy elävä vettä tai tuulta muistuttava pinta. Olen nähnyt atomeista havainnekuvia ja tämä muistuttaa mielestäni niitä, siitä nimi teokselle, kertoo Salonen.
Hänellä on taustallaan pitkä ura esittävien taidemuotojen parissa.
–Tanssia, akrobatiaa, tulitaidetta. Kun ikää tuli, akrobatia piti jättää.
Kiinnostus valon heijastumista hyödyntävään taiteeseen syntyi sattumalta.
–Näin kaverin seinällä kynttilänjalan heijastuksen. Sitten löysin kirpputorilta golfpallon ja kokeilin, miltä näyttää, jos siitä heijastaa läpi taskulampun tai laserin valon. Siitä se lähti ja nyt minulla on 300 lasia ja 20 laseria, Salonen naurahtaa.
Ahola puolestaan kertoo, että kiinnostui heti kovasti, kun häntä pyydettiin mukaan Tytyrin projektiin.
–Halusin tehdä äänimaailman, jolla tästä arkisesta ympäristöstä ja poliittisesta tilanteesta pääsee hetkeksi pois. Toivon, että se tarjoaisi jonkinlaista rauhaa tässä maailmassa, Ahola sanoo.
–Täällä maan alla musiikin kokeminen voi olla intensiivinen, rauhaisa ja harraskin kokemus. Tästä voi syntyä tietynlainen suojapaikka, vaikka toisaalta tämä voi tuntua ahtaalta ja pelottavaltakin paikalta, Ahola pohtii.
Installaatiot ovat esillä 15.12.2022 saakka. Elokuussa esille saadaan niiden lisäksi vielä Pekka Beloffin valokuvanäyttelyn Kiven Aika. Installaatiot ovat koettavissa opastetuilla yleisökierroksilla sekä erikseen varattavilla oman ryhmän tilauskierroksilla. Syksyllä järjestetään myös erikseen taidepainotteisia kierroksia.
SMS

–Kun erilaisten valoa taittavien lasiesineiden läpi heijastaa laserin ja yhdistää siihen hitaan liikkeen, syntyy elävä vettä tai tuulta muistuttava pinta, Jussi Salonen kertoo. Teoksen äänimaailma on Petrus Aholan luoma.