Vihdissä järjestetään lauantaina 25.8.2018 klo 10.00 – 16.30 jo 12. kertaa perinteiset Wuosisatamarkkinat. Tämä Vihdin suurin yleisötapahtuma houkuttelee vuosittain yli 10 000 (v. 2017: noin 15 0000) kävijää nauttimaan lämminhenkisestä ja iloisesta markkinatunnelmasta idylliseen Vihdin kirkonkylään. Markkinapäivän ytimen muodostavat perinteisesti markkinakojut, jotka tarjoavat ostettavaksi laajan valikoiman käsitöitä, vanhoja tuotteita, vanhan ajan tyyliin ja tekniikoilla valmistettuja tuotteita sekä luomu- ja lähituotannon herkkuja. Tänä vuonna markkinoille on tulossa yli 200 myyjää eri puolilta Suomea. Wuosisatamarkkinat järjestää SuurVihdin Kilta ry yhteistyössä Vihdin kunnan kanssa.

Tontinmetsästystä tosissaan, mutta ei vakavissaan

Vihdin kunta järjestää Wuosisatamarkkinoilla jälleen suuren suosion saaneen Tontinmetsästyksen. Leikkimielinen kisa alkaa Vihdin kunnan teltalla Niuhalanraitin päässä (kirkon alapuolella) klo 10 ja kisasta on suoriuduttava klo 12 mennessä. Kisan menestyksekkäästi suorittaneiden joukosta arvotaan voittaja, joka saa kunnalta 20 % alennuksen yhden vapaavalintaisen, jatkuvassa haussa olevan omakotitontin myyntihinnasta. Alennus tulee käyttää 25.8.2019 mennessä. Voittaja julkistetaan klo 12.30 ohjelmalavalla kirkonkylän kirjaston edessä.

Kunnalla on tällä hetkellä myynnissä omakotitontteja Nummelassa, Vihdin kirkonkylässä ja Otalammella.

 

Vihti, vihtiläisyys ja vihtiläiset laajasti esillä

Wuosisatamamarkkinoiden sydän on idyllinen Vihdin kirkonkylän raitti, jonka varrella myyntikojut sijaitsevat. Kyläaukion torilla ja muilla katualueilla esitellään laajasti Vihdin palveluja ja toimijoita aina kunnan ja kylien edustajista yrityksiin ja vapaa-ajan järjestöihin. Vihdin kunnan teltalla esitellään kunnan palveluja ja tonttitarjontaa. Kunnan toiminnot ovat esillä myös seuraavissa kohteissa:

Vihdin museo

Vihdin museon kaikki näyttelyt ovat avoinna Wuosisatamarkkinoilla klo 10.00 – 16.30 ja niihin on vapaa pääsy. Pikku-Pappilassa (Kirkkoniementie 1) ovat esillä perusnäyttelyt ”Vihtiläisen talonpojan koti” ja ”10 000 vuotta Vihdin maiseman historiaa”. Niuhalan vanhalla kansakoululla (Kirkkoniementie 4) voi tutustua vihtiläisestä autourheilusta kertovaan Viuhahdus-kesänäyttelyyn. Lisäksi kansakoululla on esillä evakkonäyttely. Vanhassa viljamakasiinissa (Niuhalanraitti 10) voi käydä maatalousaiheisessa näyttelyssä sekä tutustua kivipuisto Gadoliniittiin makasiinin pihalla.

Museon pihalla voi tuttuun tapaan tutustua monenlaisiin kotieläimiin klo 10 – 16. Tänä vuonna pohidtaan erityisesti sitä, minkä vuoksi kotieläimiä on pidetty. Päivän aikana asiaa valotetaan työnäytöksin ja tietoiskuin.

Musiikki soi museolla koko päivän ajan. Mukana ovat muun muassa Hiiden Pelimannit, Jouko Heikola ystävineen, uusi tuttavuus AAE sekä Viron juhlavuoden kunniaksi kansanmusiikkia etelänaapuristamme. Museolla pääsee nauttimaan myös Tanssiopisto Vinhan lapsien esityksistä, joissa huivit heiluvat ja mekaaniset lelut heräävät eloon. Pihalla on tuttuun tapaan kahvila ja myyntikojuja, joista voi ostaa paikallisia tuotteita.

Museokaupasta voi ostaa Vihti-aiheista kirjallisuutta, pahantorjuja-teeman tekstiilejä sekä muita kotiin ja kylään viemisiä.

Vihdin kirkonkylän kirjasto

Vihdin Kirkonkylän kirjasto on avoinna Wuosisatamarkkinoilla klo 10 – 16. Päivän aikana voi tutustua tunnelmalliseen kirjastotaloon ja sen torniin, jonne on vapaa pääsy. Kirjaston aulassa on esillä Minka Heinon aforismiprojekti, joka koostuu viikoittaisesta uudesta aforismista mahdollisen kuvan kera. Kirjastosalin näyttämöllä ja vitriineissä on esillä vihtiläisen 10-vuotiaan junakuvaaja ja pienoisrautatieharrastaja Eemin valokuvia ja pienoismalleja sekä pienoisrautatie, jolla hän ajaa markkinapäivän aikana.