Yhteisvastuu-keräys täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Keräys syntyi lähimmäisenrakkaudesta vuonna 1950, jolloin lapsiperheiden hätä antoi sille kipinän. Yhteisvastuun juuret ovat syvällä Suomen historiassa. Syksyllä 1949 sodan ja pahojen hallavuosien jälkeen lapsiperheiden tilanne Pohjois- ja Itä-Suomessa oli heikoissa kantimissa. Lapset olivat aliravittuja ja sairaita. Työttömyys vaikeutti perheiden toimeentuloa. Tarvittiin pikaista apua, mutta auttavaa järjestelmää ei ollut, kunnes kirkko tuli hätiin ja ensimmäiset Yhteisvastuu-talkoot polkaistiin käyntiin kaikissa seurakunnissa.

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon suurkeräys, suurin suomalainen lajissaan. Sen kautta auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon ja poliittiseen vakaumukseen katsomatta niin Suomessa kuin kehitysmaissakin. Viime vuonna suomalaiset lahjoittivat keräykseen 3 138 702,14 euroa. Varoilla tuetaan lasten ja nuorten koulutusta. Lohjalla keräyksen nettotuotto oli viime vuonna 12 918,79 euroa. Tästä Lohjan seurakunnalle jäi 2 583,76 euroa, jolla tuettiin toisen asteen opiskelijoiden opiskelukustannuksia.

Tänä vuonna Yhteisvastuulla halutaan nostaa esiin vanhemmuuden haasteet sekä lasten ja nuorten tarve turvalliseen aikuiseen, jonka kanssa voi jutella asiasta kuin asiasta. 20% keräysvaroista ohjataan vanhemmuutta tukevaan, vuonna 2021 käynnistyvään hankkeeseen. Siinä keskeisinä toimijoina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Lohjallakin tapahtuu.

–Lohjalla olemme aloittamassa vertaistukiryhmää murrosikäisten vanhemmille. Kaupungin kanssa on suunnitteilla myös eri-ikäisten lasten vanhemmille suunnattua työpajatoimintaa, jossa annettaisiin tietoa ja keskusteltaisiin, kertoo Lohjan seurakunnan johtaja diakoni Anna Helenius.

Anna-Mari Kaskinen (vas), Esa Sohlberg, Raija Kotaviita, Simo Jouhi ja Anna Helenius valmistautuvat Yhteisvastuu-keräykseen.

Lohjalla runsaasti tapahtumia keräyksen puitteissa

Lohjalla järjestetään Yhteisvastuu-keräyksen puitteissa useita tapahtumia, joiden tuotot menevät keräykseen.

–Tulossa on aktiivinen kevät, iloitsee Helenius.

–Tapahtumia on enemmän kuin aiempina vuosina, sanoo vapaaehtoinen Esa Sohlberg.

–Meillä on niin aktiivinen porukka tekemässä tätä, toteaa diakoniatyöntekijä Tanja Mäkelä.

Keräyksestä ja sen kohteista kerrotaan tarkemmin jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntakeskuksessa pidettävillä kirkkokahveilla 2.2. Tarjolla on tuolloin keittolounas. 1.3. kirkkokahveille tulee Ugandan toiminnasta kertomaan Risto Tyrväinen Kirkon Ulkomaanavusta. 19.3. Laurentius-saliin saapuu puhumaan futuristi, säveltäjä ja sävelkellon keksijä Perttu Pölönen, joka on mm. kirjoittanut kirjan Tulevaisuuden lukujärjestys. Pölösella on myös linkki Lohjaan, sillä hän on mm. säveltänyt musiikkia Vivamon Raamattukylän näytelmiin.

2.4. kello 18.00 seurakuntakeskuksessa pidetään tilaisuus Kolmen sukupolven kauneimmat hengelliset laulut. Tilaisuuteen toivotetaankin tervetulleiksi eri sukupolvien edustajat. Isovanhemmat voivat tulla esimerkiksi lastenlastensa kanssa.

–Lohjalaiset kuorot esiintyvät, laulamassa on lapsia ja aikuisia. Lisäksi keskustellaan rakkaimmista hengellisistä lauluista. Tarkoitus on, että sukupolvien silta muodostuu laulujen kautta, kertoo Yhteisvastuu-keräyksen paikallinen suojelija Anna-Mari Kaskinen.

Kaskinen pitää myös Runo ja riimi -palvelua, jonka kautta häneltä voi tilata runon, riimin tai vaikka iltarukouksen lapselle. Runotoiveen voi lähettää osoitteeseen ruustinnanrunojariimi@gmail.com. Palvelu on avoinna 2.2. – 30.4.

–Minulle voi tähän sähköpostilla lähettää toiveen, haluaako esimerkiksi kannustavan, lohduttavan tai onnittelevan runon. Lähetän tilaajalle keräyksen tilinumeron, ja tilaaja saa itse päättää, paljonko maksaa runosta. Tämän on tarkoitus olla hyvän mielen palvelu. Samalla, kun keräämme rahaa hyvään tarkoitukseen, vanhempi saa sanat, jotka voi antaa lapselleen lahjaksi. Tuemme sitä kautta vanhemmuutta, Kaskinen kertoo.

Jääkarusellifestivaaleilla on luvassa mm. nokipannukahvit. Seurakunnan väki tarjoilee nokipannukahvia vuodessa noin kymmenessä tapahtumassa Lohjalla. Viimeisen viiden vuoden aikana on keitetty jo 60 000 kahvikupillista. Sohlberg veikkaa, että Jääkarusellifestivaaleilla voisi mennä rikki 75 000 kupin ennätys. Kahvikupposen ääressä on mahdollisuus keskustelua seurakunnan väen kanssa. He kertovat kokemuksesta, että nuotio houkuttelee ihmisiä tulen ääreen lämmittelemään ja samalla tulee jutusteltua toisten kanssa.

Lapsiperheiden hemmotteluaamupäivä pidetään 18.3. seurakuntakeskuksessa. Lapsenvahdit tarjoavat tuolloin vanhemmille hetken hemmotteluaikaa Luksian kauneudenhoitoalan opiskelijoiden toteuttamien hoitojen parissa. Tarjolla on lounas. 27.3. seurakuntakeskuksessa on muskari (vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuulle).

Mäkelä vinkkaa, että ihmiset voivat keksiä myös omia tempauksia, joilla voi haastaa lahjoittamaan rahaa keräykseen. Ilmoille on heitetty jo idea esimerkiksi juoksukilpailusta, josta voisi lahjoittaa vaikka pari euroa/kilometri.

Lipaskeräys ja verkossa lahjoittaminen

Perinteinen lipaskeräys järjestetään Lempon kauppapuistossa, Lohjan Citymarketissa, Prismassa ja Lidlissä sekä Kauppakeskus Lohessa. Kerääjät ovat paikalla 8.2. kello 10.00–16.00 ja 13.3. kello 10.00–18.00. Yksi vapaaehtoisista lipaskerääjistä on Raija Kotaviita.

–Tämä on palkitsevaa toimintaa ja niin hyvän asian puolesta, että siksi olen mukana. Kerääjänä toimimisesta saa hyvän mielen itsellekin. Joidenkin ihmisten kanssa syntyy keskusteluakin, Kotaviita kertoo kokemuksistaan lipaskerääjänä.

Lahjoittaa voi myös verkossa. Yhteisvastuu-keräyksen verkkosivulta löytyy keräyksen tilinumero ja Lohjan seurakunnan sivulta banneri, josta voi lahjoittaa keräykseen. 60% keräystuotosta menee kansainväliseen työhön Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta, 20% suunnataan vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja 20 % käytetään avustustyöhön paikallisseurakunnissa.

Valtakunnallisesti keräyksen tuotto on hieman laskenut viime vuosina. Helenius arvelee sen johtuvan mm. siitä, että nykyään on niin paljonn keräyksiä eri tarkoituksiin. Lohjan seurakunnassa uskotaan kuitenkin, että lapset ovat lähellä monen sydäntä ja heitä halutaan tukea myös Yhteisvastuu-keräyksen kautta.

SMS