Ykkös-Lohja tekee parhaansa tiedottaakseen voimassaolevasta tilanteesta omien sivujensa kautta niin digitaalisesti kotisivuillaan kuin koteihin jaettavan painetun lehden sivujen kautta.

Yritykset palvelevat yhä ja kaupat ovat auki

Toivomme että lohjalaiset ja lähialueen ihmiset jatkaisivat ostosten tekoa, eli veisivät auton huoltoon, vaihdattaisivat ne kesärenkaat alle, kävisivät hakemassa sen uuden paidan ja hoitaisivat itseään partureissa ja kampaamoissa yms. Vain pitämällä talouden rattaat pyörimässä varmistamme, että meillä on palvelut vielä jatkossakin.

Niin kauan kunnes hallitus kieltää täysin palveluiden käytön, voimme käyttää niitä ja tehdä ostoksia. Kunhan muistamme muutaman perusäännön, jotka olisi hyvä tehdä muutenkin: pese kätesi usein, pidä 1-2 metrin väli kanssaihmisiin, vältä väkijoukkoja – huolehti itsestäsi.

THL tiedottaa

On normaalia, että koronaviruksen leviäminen herättää huolta. Erityisesti sairastuneet, virusaltistuksen vuoksi eristykseen joutuneet tai sairastuneita hoitavat ovat alttiita kokemaan ahdistusta tilanteesta. Myös runsas koronauutisoinnin seuraaminen voi pelottaa ja ahdistaa. 

Olemme koonneet ohjeita, joilla omaa ja läheisten pelkoa ja huolta voi lievittää. Ne pohjautuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeisiin.

Arjen rutiinit ovat tärkeitä

Jos sinun pitää pysyä kotona, pidä yllä terveellisiä elämäntapoja ja arjen hyviä rutiineja:

  • syö terveellisesti
  • nuku riittävästi
  • kuntoile kotona tai liiku luonnossa 
  • pidä yhteyttä puhelimitse ja netin kautta perheenjäseniisi ja ystäviisi.

On normaalia olla surullinen, hämmentynyt, peloissaan tai vihainen poikkeusolosuhteissa.

Suojaa itseäsi ja läheistäsi koronavirukselta

Älä mene töihin tai kouluun sairaana äläkä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille.⁣⁣⁣ Näin suojaat erityisesti ikääntyneitä ja perussairautensa takia koronavirukselle alttiita.⁣⁣

Luulisi että näin olisi muutenkin, mutta meistä useat liikkuvat kipeinä toisten joukossa levittäen flunssaa ja kuumetta. Nyt sitä tulisi välttää!

Sairasta lievät oireet kotona – terveydenhuolto auttaa vakavista oireista kärsiviä

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.
 
Tarkoituksena on varmistaa, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota yhteyttä puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin.

Lohjan kaupungin yleinen koronaneuvonta

  • Puhelimitse 044 369 2901 ja 044 369 2902 saat neuvoja kaikissa koronavirustilanteeseen liittyvissä asioissa.
    Puhelinneuvonta on auki klo 7-21 joka päivä, myös viikonloppuisin. Muuna aikana Päivystysapu p.116 117.

Voit kysyä neuvoa myös omalta terveysasemaltasi

  • Keskustan terveysasema p. 019 369 2319
  • Pusulan terveysasema p.019 369 2300 (Pusulan, Sammatin ja Karjalohjan alueen asukkaat)

Kommentoi kirjoitusta