Lohjalainen Jenna Hägg lahjoitti hiuksensa Little Princess Trust -järjestölle, joka tekee lahjoitushiuksista peruukkeja omat hiuksensa esimerkiksi syöpähoitojen vuoksi menettäneille lapsille. Hägg lähetti hiuksensa Hiusextra Heinilä Oy:lle, joka lähetti ne eteenpäin järjestölle.

–Olin ajatellut lahjoittaa hiukseni maailman syöpäpäivänä 4.2., mutta Hiusextra Heinilän kampanja jatkuu vain tämän vuoden loppuun, joten päätin lahjoittaa hiukseni, kun ne saavuttavat vaaditun pituuden, Hägg kertoo.

Häneltä hiusta lähti lahjoitukseen 28 cm pätkä, kun minimi on 25 cm. Hägg sai idean hiustenlahjoittamisesta jo viime talvena. Tavoite pysyi kirkkaana mielessä siitä lähtien.

–Luin viime helmikuussa artikkelin nuoresta tytöstä, joka oli lahjoittanut hiuksensa, ja mietin pitäisi itsekin lahjoittaa. Aihe on minua lähellä, koska lähipiiristäni on menehtynyt kaksi henkilöä syöpään parin vuoden sisällä.

Hägg kertoo, että hänellä on ollut aina pitkät hiukset, joten lahjoitusvaraa löytyi jo valmiiksi, mutta rohkeus radikaalimpaan hiusten katkaisuun ja muodonmuutokseen uupui.

–Minun oli tehnyt jo pitkän aikaa mieli lyhyttä tukkaa, mutta rohkeus leikkaamiseen puuttui. Tässä minulla oli hyvä syy, kun tiesin, että hiukset menevät eteenpäin ja hiuksensa menettänyt varmaan osaa arvostaa lahjoitusta, Hägg sanoo.

Hän muistuttaa, että yksi tapa auttaa toisia on esimerkiksi verenluovutus, mutta muitakin keinoja on.

–Jos pystyn helpottamaan jonkun arkea 30 senttimetrillä hiusta, haluan tehdä sen. Minulle ne ovat vain hiuksia, mutta jollekin ehkä paljon enemmän, jos peruukin kanssa voi mennä esimerkiksi kauppaan niin, ettei kukaan tuijota.

Hägg varasi kampaajalle ajan mallinmuutosleikkaukseen ja nappasi kampaajalle lähtiessään matakaan pari hiusnauhaa ja minigrip-pussin.

Muodonmuutos oli hurja, mutta hyvä fiilis jäi. Olen tyytyväinen lopputulokseen, se on onnistunut. Oli uskomaton fiilis, kun sain letit käteeni. Postin vaaka näytti 110 grammaa, Hägg kertoo.

Hän koki lahjoittamisen hyvin helpoksi ja aikoo lahjoittaa hiuksia uudelleenkin, kunhan ne kasvavat jälleen pitkiksi.

–Tässä menee varmaan vähän enemmän kuin vuosi, mutta ajattelin kyllä lahjoittaa. Suosittelen lämpimästi muillekin. On tervetullutta, jos joku toinenkin innostuisi lahjoittamaan hiuksia, koska niistä on kova pula. Nykyään lahjoitettavaksi käy värjättykin hius, Hägg sanoo.

Jenna Hägg oli jo pitkään halunnut lyhyet hiukset, mutta rohkeus muodonmuutokseen tuli vasta, kun hän tiesi, että hiukset menevät hyvään tarkoitukseen.

Hiuksia lahjoittamaan?

Toimittajan tekemä lyhyt soittokierros lohjalaisiin kampaamoihin osoitti, että hiusten lahjoittaminen on niissä uusi tuttavuus. Hägg kertoo, että hänen kampaajansa tiesi lahjoittamisesta, mutta oli parin vuoden aikana leikannut silti vain yhden toisten lahjoittajan hiukset. Tämän perusteella vaikuttaa siltä, kuin hiusten lahjoittaminen olisi vieras asia monelle. Liisa Heinilä Hiusextra Heinilästä kertoo kuitenkin, että lahjoituksia tulee hyvin.

–Olemme keränneet hiuslahjoituksia nyt kaksi vuotta. Alkunsa keräys sai, kun asiakkaamme kyselivät, miten hiuksia voi lahjoittaa. Suomessa ei ole järjestöä tai muuta toimijaa, joka keräisi lahjoitushiuksia, joten me ajattelimme tehdä sen. Little Princess Trust valikoitui kohteeksi luotettavana ja tunnettuna järjestönä, Heinilä kertoo.

Hiusextra Heinilä kerää hiuslahjoituksia ja lähettää niitä eteenpäin vielä vuoden loppuun saakka. Sen jälkeen hiuksensa voi lähettää itse suoraan Little Princess Trustille.

–Siellä on oltu kiitollisia suomalaisille, aktiivisille lahjoittajille, Heinilä kertoo.

Kun hiukset ovat saavuttaneet vaaditun lahjoituspituuden (25 cm), ne pestään shampoolla (ei hoitoainetta), kuivataan, kiinnitetään hiusnauhoilla lahjoitettava pätkä kummastakin päästä ja leikataan. Lahjoitettavaksi käy niin värjätty, permanentattu, kihara, suora kuin taipuisakin hius. Harmaata hiusta saa on enintään 10%. Hiukset laitetaan muovi- tai minigrip-pussiin ja postitetaan kirjeenä.

SMS

Lahjoitettujen hiusten minimi pituusvaatimus on 25 cm.