Tänään: 12.07.2024

Päätoimittaja

Lohjanjärvi kertaa kaksi

koti, Lohjanjärvi, mökki

Jos ehdit ihmetellä otsikkoa, niin avaamme sen saman tien. Koska tämän lehden teeman on mökkeily, ja varsinkin Lohjanjärven alueella, niin mikä parempi jutun aihe kuin lohjalaiset, jotka sekä asuvat Lohjanjärven rannalla, että mökkeilevät sen rannalla – siitä Lohjanjärvi kertaa kaksi.

Tapasimme monelle lohjalaiselle tutun kaksikon heidän kotonaan Hiidensalmen asuntomessualueella, jossa he ovat nyt ehtineet asua vuoden. Samalla kun juttelimme mökkeilystä, käytimme luonnollisesti mahdollisuuden kysellä myös asumisesta entisellä asuntomessualueella. Vierailimme siis entisten kahvilayrittäjien eli nykyään vapaata elämää viettävien Jukka Turusen ja Timo Rannan luona.

Unelmakoti on lunastanut odotuksensa uudessa elämänvaiheessa

Siinä missä moni voisi miettiä parikin kertaa lähtevänsä rakentamaan omaa unelmakotiaan asuntomessualueelle, Jukka ja Timo olivat varmoja päätöksestään. Tutut ulkoilumaastot tarjosivat heille mahdollisuuden rakennuttaa ns. loppuelämän koti tutulla paikalle, ja kun vielä sai hyvän lohjalaisen arkkitehti Matti Kuittisen toteuttamaan heidän villit unelmansa Aulis Lundell Oy:n kanssa heidän Pyörre-taloonsa, niin unelman toteuttaminen oli asetettu alkutekijöihin

Olemme jopa enemmänkin kuin tyytyväisiä lopputulokseen. Kotimme toimii kuten sen pitääkin, ja koko asuinalue on osoittautunut oivaksi asuinpaikaksi. Täällä on yhteisöllisyyttä, rauhaa, ja ennen kaikkea myös ranta lähellä, kertovat Timo ja Jukka lähes yhteen ääneen.

Timon ja Jukan ajatukset ja mielipiteet menevät monessa asiassa niin yhteen, tai täydentävät toisiaan, että välillä on vaikea toimittajan kirjoittaa, kumpi sanoi kumpaa, joten en edes välttämättä yritä sitä. Naapurusto on tullut tutuksi ja kaikkia yhdistää mm. se, että asukkaat olivat kaikki uusia alueelle, ja se toimiikin yhtenä yhteisöllisyyden pohjustajana.

Alue on myös näyttänyt monipuolisen toiminnallisuutensa ei vain meille asukkaille, vaan myös kaikille lohjalaisille. Rannalla käy paljon ihmisiä viettämättä aikaa yhdessä, ja rantaraitilla kulkee paljon perheitä ja pariskuntia nauttien rannan läheisyydestä. Hiidensalmen tämä asuntomessu alue ei ole vain meille täällä asuville hieno paikka, vaan kaikille, kertoo Jukka samalla kertoen, kuinka he käyvät usein uimassa rannassa ja ovat tavanneet paljon vanhoja ja uusia tuttavuuksia rannan alueella.

Näin vuoden jälkeen uudessa talossa ja uudessa elämänvaiheessa asujana voimme todeta tehneemme aivan oikeita ratkaisuja.

Toinen ”koti” mökillä

Timo on paluumuuttaja. Hän muutti pois Lohjalta vuosikymmeniä takaperin, mutta palasi sitten Jukan kanssa kahvilanpitäjiksi, joka olikin heidän yhteinen työnsä reilut kymmenen vuotta. Nyt vapaalla ollessaan Timo kertoo, että aikansa kutakin, eli vaikka heiltä on toivottu paluuta kahvila-alalle, ei näin tule tapahtumaan.

Pidämme siitä, että voimme tehdä mitä haluamme ja mennä minne ja koska vain haluamme. Voimme halutessamme auttaa ystäviämme, mennä mökille, vaikka viikoksi tai kiertää Suomea. Työssä oleminen, vaikka kuinka rakastaisimme sitä, samalla kuitenkin rajoittaisi vapautta, emmekä enää sitä halua.

Timon ja Jukan mökki on itseasiassa Timon ja tämän veljen, veljesten yhteinen mökki, ja mökki on nimenomaan mökki, eli se on ilman nykyaikaisia mukavuuksia kuten juoksevaa vettä, sisävessaa tai vastaavia – juuri sellainen, minkälainen mökin pitää ollakin.

Työssä ollessamme saatoimme mennä mökille, vaikka vain illaksi, ja jäädä sinne yöksi, palataksemme taas aamulla kahvilaan. Mökki oli meille todellinen henkireikä, jonka avulla oli mahdollista päästä pois kaikesta arkisesta ja ladata akkunsa, kertovat Jukka ja Timo molemmat.

Voidaan sanoa, että mökki oli pelastus montakin kertaa, vaikka satoi. Kiireet unohtuivat, kun pääsi luonnon helmaan mökille.

Timo kertoikin, että mökille pääseminen oli kuin apina olisi pudonnut harteilta, välillä oli niin suuri taakka töistä ja stressistä, että mökki toimi kuin lääkärin määräyksestä. Nykyäänkin mökki toimii rentoutumispaikkana, vaikka Jukka ja Timo ovatkin täysin vapaalla, ja he vieläkin viettävät paljon aikaa mökillä aina keväästä syksyyn asti.

Vaikka meidän kotimme on Lohjanjärven rannalla ja täälläkin saamme olla rauhassa ja rentoutua, on mökki kuitenkin se paikka, joka yhä vieläkin toimii antaen energiaa. Se auttaa poistamaan senkin vähäisen stressin mitä arki saattaa välillä tuoda tullessaan.

Iso verkosto ystäviä

Timo, Jukka ja Helmi-koira oman kodin takapihalla.

Jukka ja Timo ovat olleet erittäin sosiaalisia omassa työssään yrittäjinä, ja sitä kautta heille on muodostunut laaja ystäväverkosto, joka näkyy myös miesten tulevaisuuden ajatuksissa.

Jo kotimme rakennusvaiheessa kerroimme ajatuksesta kotikonserteista, ja kerran olemme jo ehtineet sellaisen järjestää, ja varmasti tulevaisuudessa lisääkin. Onhan meillä olohuonetilassamme valkoinen flyygeli, vaikka kumpikaan meistä ei osaa soittaa. Kotimme rakentuukin oikeastaan kahteen osaan, eli meidän omaan henkilökohtaiseen puoleensa, ja toiseen tällaiseen yhteiseen avoimeen tilaan, jossa voidaan olla suvun ja ystävien kanssa. Esimerkiksi suuri keittiön pöytä voidaan jatkopaloilla jatkaa jopa vajaalle 20 henkilölle.

Koti toimii loistavasti ystävien ja sukulaisten kestitsemille ja vierailuille isommallekin joukolle.

Timon ja Jukan kotitalo onkin rakennettu esteettömäksi ajatellen mahdollisia tulevaisuuden tarpeita, joten siinäkin mielessä miesten loppuelämän kodiksi ajateltu talo ajaa asiansa, kun vielä paikkakin on todistanut toimivuutensa kaikilla mittareilla.

Hiidensalmi, ranta ja Lohja

Hiidensalmi on mielestämme osoittanut jo tämän vuoden aikana arvonsa sekä meille asukkaille, että lohjalaisille monipuolisena, kauniina järvenranta alueena, joka samalla toimii hienona esimerkkinä Lohjasta ja onnistuneesta asuntomessualueesta. Maisema vaihtelee koko vuoden ajan vuodenaikoja seuraten tarjoten koko ajan jotain katseltavaa. Näin ainakin me ajattelemme, kertovat Jukka ja Timo.