Matti Pirhosen valokuvanäyttely Toinen näkökulma on esillä Lohjan pääkirjaston galleriakäytävässä 28.4. saakka. Pirhonen on lohjalainen valokuvaaja, joka saattaa olla monelle tuttu niin suurnopeuskuvauksen taidonnäytteistään kuin Hiiden Opistossa vetämistään tylsän valokuvauksen kursseistaankin. Tällä kertaa Pirhonen on tuonut yleisön katseltavaksi lohjalaisille varsin tuttuja paikkoja, mutta uudesta näkökulmasta esiteltyinä.

–Kuvat ovat Lohjalta, paikoista, jotka jokainen näkökykyinen lohjalainen on nähnyt, mutta näkökulmista, joista näitä paikkoja ei koskaan nähdä. Siitäpä tuleekin näyttelyn nimi, Pirhonen kertoo.

Toisin sanoen kuvat on otettu yläpuolelta tai yläviistosta, ilmasta käsin.

–Esimerkiksi Puu-Anttilasta ei maasta katsottuna oikein tajua, minkä muotoinen se oikeasti on. Harjulta olen kuvannut entistä hiekkakuoppaa. Kuva kertoo, miten hirveää jälkeä tulee, kun hiekka otetaan pois. Vesitornia taas ei edes näe kunnolla muuten kuin ylhäältäpäin, Pirhonen avaa muutamaa kuvaa.

Hän on kuvannut kaikki näyttelyn kuvat viime kesän ja syksyn aikana dronella. Korkeimmillaan kuvat on otettu 120 metrin korkeudesta.

–Mieleeni välähti, että dronella saa toisen näkökulman tavallisiin paikkoihin. Kuvasin lisää ja totesin, että näistähän saisi näyttelyn, Pirhonen taustoittaa.

Matti Pirhosen valokuvat tarjoavat uudenlaisen näkökulman tuttuihin paikkoihin. (Kuva: Matti Pirhonen)

Tutut paikat uudesta kulmasta

Yhteensä näyttelyssä on 13 kuvaa. Niistä löytyvät Pyhän Laurin kirkko, kaupungintalo Monkola, Puu-Anttila, Hossansalmen moottoritiesilta, Ventelän vesitorni, Lohjan asema, Citymarket, Porla, messutalo Pyörre, Lohjantähti, näkymä Muijalasta, Tytyrin kaivoksen torni ja Törmän avolouhos sekä Aurlahti. Paikallisellekaan ei silti välttämättä ole ensikatsomalta selvää, mikä kuva on mistäkin.

–Vähän niitä joutuu ensin miettimään. Näkökulma on kuitenkin sellainen, mistä näitä paikkoja ei yleensä katsella.

Pirhonen kuvasi muitakin kohteita, mutta mukaan näyttelyyn valikoituivat parhaat kuvat.

–Mietin, mistä dronella saisi hyvän kuvan. Maisemakuvia on helppo ottaa, mutta eivät ne välttämättä näytä oikein miltään. Näistä kuvista näkee esimerkiksi, minkä muotoinen mikäkin rakennus on.

Jotkin asiat hahmottaa ilmasta aivan eri tavalla kuin maan tasalta katseltuna.

Dronesta on moneksi

Pirhosella on ollut drone parin vuoden ajan, joten kuvia on tullut otettua jo jonkin aikaa. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen näyttely, jonka hän pitää juuri dronella kuvatuista valokuvista. Lisäksi hän on vetänyt Hiiden Opistossa dronekuvauskurssia. Pirhonen muistuttaa, että nykyään dronen lennätykseen tarvitaan verkkokurssilla suoritettava dronekortti. Jotain muutakin tulee muistaa.

–Dronesta voi tulla kivi. Niin kävi omalle dronelleni, kun se oli saanut vähän siipeensä. Sitten se voi pudota kuin kivi, joten dronea ei saa lennättää ihmisten yläpuolella, Pirhonen toteaa.

Hän nostaa esille myös dronen monipuoliset mahdollisuudet.

–Dronet ovat olleet viime aikoina tapetilla, kun ukrainalaiset ovat niiden avulla mm. pysäyttäneet venäläiset ajoneuvosaattueen ja käyttäneet droneja tiedustelussa. Ukrainalaiset ovat myös pudottaneet droneilla kranaatteja panssarivaunuihin. Vaunut ovat vahvasti panssaroituja muualta paitsi päältä. Näin halvallakin laitteella voi tuhota kalliin, Pirhonen toteaa.

Droneja voi silti hyödyntää monissa vähemmän sotaisissakin tarkoituksissa.

–Droneilla on paljon erilaisia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi maanviljelijät voivat katsoa, miten pellot kasvavat. Maansiirtoyrittäjä puolestaan voi kuvata maakasat, siirtää ne koneelle ja laskea koneen avulla paljonko maata kasoissa on. Kuvista voi tehdä myös kolmiulotteiset mallinnukset.

SMS