Asuntokauppa on hiljentynyt pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla merkittävästi. Haastavassa toimintaympäristössä Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy selvisi alkuvuonna kuitenkin kohtuullisesti, ja liikevaihdon lasku oli noin 17 %.

Toimintaympäristön olennainen muutos on kuitenkin aiheuttanut yhtiön liiketoiminnalle ja sen tuloksentekokyvylle uudenlaisia haasteita. Alkukesästä Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy:ssä aloitettiin talouden ja toiminnan sopeuttaminen, jonka tarkoituksena on saattaa yritys kannattavalle uralle vastaamaan nykyisen markkinatilanteen ja toimialan muutosten vaatimuksia.  Tämä tarkoitti mm. henkilökunnan vähenemistä 11 hengestä seitsemään.

– Yhtiömme on merkittävä alan toimijana osana Sp-Koti ketjua. Palvelemme asuntoasioissa Lohjan, Vihdin, Karkkilan, Kirkkonummen alueella tiiviissä yhteistyössä Länsi-Uudenmaan Säästöpankin kanssa.

–  Kaikissa kohdetyypeissä (kerrostalo rivitalo, omakotitalo, vapaa-ajan asunnot, tontit) vuoden 2023 ensimmäisellä puolikkaalla tehtiin kauppoja vähemmän kuin edeltävänä vuonna samalla aikavälillä. Kasvulukuja nähtiin ainoastaan Vihdissä, jossa rivitaloasuntojen ja omakotitalojen kauppoja tehtiin enemmän (omakotitalot +10 kauppaa ja rivitalot +2 kauppaa).

– Toimialueellamme tehtiin tammikuun ja kesäkuun 2023 välillä asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) kauppoja kaikkiaan 531 kappaletta vuonna 2022 vastaavan luvun oltua 873. Kauppamäärässä pudotusta on -39,2 %, mutta keskihinnoissa ei laskua ole kuin ainoastaan maltillinen -11,9 %. Vapaa-ajan asuntojen osalta kauppamäärät jäivät -13 % ja tonttien osalta -12,7 % vuoden 2022 tasosta. Kokonaiskauppamäärien pudotus alkuvuonna syntyi lähes kokonaan tammikuun ja huhtikuun välillä ja kaupankäynnin volyymit ovat toukokuun ja kesäkuun aikana vastanneet edeltävän vuoden tasoa, kertoi Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys Oy:n toimitusjohtaja Janne Vermasheinä.

Lohjalla kokonaiskauppamäärä laski -45,5 %. Asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) osalta kaikissa tasaisesti pudotus -40 % ja -50 % välillä. Kauppamäärien rajusta laskusta huolimatta Lohjan hintataso on osoittautunut olevan varsin kestävällä tasolla; Omakotitaloissa keskihinnan laskua on tullut ainoastaan -6,5 % ja rivitaloissa -15 %.

Vihdissä asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) kokonaiskauppamäärän pudotus oli vertailualueen (Lohja, Kirkkonummi, Karkkila) pienin. Pudotusta ainoastaan -12,6 %. Omakotitaloissa kauppamäärässä kasvua peräti +25,6 % ja kerrostaloissa +7,7 %. Kauppamäärän kasvusta huolimatta keskihinnoissa kuitenkin maltillinen -8,7 % korjausliike alaspäin.

Kirkkonummella kokonaiskauppamäärässä laskua oli -45,7 %. Asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) osalta pudotus jakautui tasaisesti asuntotyyppinen välillä niin, että laskua oli niissä kaikissa välillä -45 % ja -47 %. Ilonaiheena on tonttikaupan piristyminen, sillä niiden kauppamäärässä kasvua oli peräti +93 %. Asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) kauppamäärän rajusta pudotuksesta huolimatta keskihinnoissa kuitenkin vain maltillinen -6,5 % lasku.

Karkkilassa asuntojen (eli kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) kokonaiskauppamäärä laski -44,7 %. Rivitalojen osalta kauppamäärä pysyi ennallaan mutta omakotilojen osalta notkahdus oli tuntuva, sillä edellisvuoden 23 kappaleen sijaan alkuvuonna tehtiin vain 6 talokauppaa.

Loppuvuoden 2023 näkymät asuntomarkkinoilla

– Huhtikuun loppupuolelta asti on ollut näkyvissä, että potentiaaliset ostajat ovat selvästi aktivoituneet ja myynnissä olevista asunnoista on yhteydenottopyyntöjä ja kävijöitä esittelyillä ollut selvästi alkuvuotta enemmän.

– Asuntokaupan volyymien maltillista kasvua tukee edelleen ensisijaisesti se, että erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvät asumisen tarpeiden muutokset eivät ole hävinneet mihinkään. Nykyiselläkin korkotasolla ja muista kohonneista elinkustannuksista huolimatta asunnon omistaminen vuokrauksen sijaan näyttäytyy houkuttelevammalta niin taloudellisesti kuin muutenkin.

– Ennustamme, että toimialueellamme kaupankäynnin toukokuusta alkanut alkuvuotta pirteämpi kaupankäynti jatkuu loppuvuoden aikana siten, että loppuvuoden kauppamäärät tulevat vastaamaan ns. normaalia, pandemiaa edeltänyttä vuosien 2016–2020 keskiarvoa, jatkoi vielä Vermasheinä lopuksi.