Pääkaupunkiseudun asuntojen korkea hintataso on tehnyt oman asunnon hankkimisen erityisesti nuorille ensiasunnon ostajille haastavaksi. Korkeat asuntojen hinnat ovat johtaneet siihen, että monet ovat harkinneet vaihtoehtoja muualta Uudeltamaalta, missä asuntojen hinnat ovat usein maltillisemmat ja palvelutarjonta vastaa monipuolisesti nuoremman ostajakunnan tarpeita.

Erityisen suosittu vaihtoehto Helsingin hintaville asunnoille on nyt myös Lohja. Lohja tarjoaa monipuoliset palvelut, luonnonläheisyyttä sekä kohtuulliset asuntojen hinnat. Lohjan asuntojen hintataso on ratkaisevasti pääkaupunkiseudun hintatasoa matalampi, mikä tekee asunnon hankkimisen helpommaksi etenkin nuorille asunnon ostajille.

Kiinteistövälittäjä Riitta Väänäsen mukaan Lohjallakin myyntiajat ovat pidentyneet, mutta hinnoissa ei isoa muutosta ole ollut.

Lohjalla asunnon ostavat saavat enemmän vastinetta rahoilleen ainakin neliöissä ja kaupunki tarjoaakin monia mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon, hyvät liikenneyhteydet Helsingin suuntaan sekä kattavan valikoiman erilaisia asumismuotoja.

Lohja onkin muodostunut houkuttelevaksi vaihtoehdoksi niille, jotka etsivät laadukasta asumista kohtuulliseen hintaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Usein nuoremmat ostajat hankkivat jo alkuun tilavamman asunnon, joka palvelee myös tulevaisuuden tarpeita.

-Etsitään hyväkuntoisia rivitalo- ja omakotitaloja. On hypätty kerralla astetta isompaan kotiin, joka palvelee useamman vuoden, jopa sinne vanhuuteen asti, Väänänen kertoo.

Asuntomarkkinat jatkavat kuitenkin muuttumistaan, ja onkin mielenkiintoista seurata, miten nuorten asunnonostajien preferenssit kehittyvät tulevaisuudessa. On mahdollista, että Lohjan kaltaiset kaupungit tulevat olemaan entistä suositumpia asuinpaikkoja, jos pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat pysyvät korkealla.

Enemmän vastinetta rahoille

Nuorten asunnonostajien kiinnostus Lohjaa kohtaan on herännyt viime aikoina voimakkaasti. Pääkaupunkiseudulta tulee yhä enemmän potentiaalisia ostajia, jotka ovat ensimmäistä kertaa tutustumassa Lohjan asuntotarjontaan ja harkitsevat asunnon hankkimista kaupungista. Esimerkiksi nuoret ostajat arvostavat erityisesti hyviä liikenneyhteyksiä sekä palveluita, kuten päiväkoteja ja kouluja.

-Nämä ovat tärkeitä. Ja varsinkin nyt tulee paljon nuoria ostajia pääkaupunkiseudulta, ja jotkut ovat ensi kertaa tulleet Lohjalle katsomaan esittelyssä olevaa asuntoa. He eivät siis tiedä Lohjasta mitään. Tällöin paikallinen välittäjä on paras neuvoja. Osataan kertoa lähialueen päiväkodeista, kouluista ja harrastusmahdollisuuksista. Tiedetään heti, missä ovat kaupat ja mistä lähtee lähin bussi jne, Väänänen kertoo.

Paikallinen välittäjä on paras opas näille nuorille ostajille, jotka eivät ole aiemmin tutustuneet Lohjaan. Heillä on paitsi tietoa tarjolla olevista asunnoista, myös syvällinen ymmärrys alueen elämästä ja palveluista.

Moni nuoripari pääkaupunkiseudulta on valmis investoimaan 300 000 euroa omakotitaloon Lohjalla. Tämä hintataso on houkutteleva, sillä samaan hintaan saisi pääkaupunkiseudulta vain kaksion. Tämä markkinarako on huomattu, ja siitä on kirjoitettu jo laajemmin mediassa.

-Usein pääkaupunkiseudulta tulee esimerkiksi nuoripari, joka ostaa heti sen noin 300 000 euron omakotitalon ensiasunnokseen. Kuulee usein tämän tyyppistä: ’Tällä hinnalla saisi Tapiolasta kaksion, ja täältä saa hyväkuntoisen omakotitalon’, Väänänen kertoo.

Nuorten perheiden suosiossa ovat erityisesti Gunnarla ja Moision alueet. Näiden alueiden suosio perustuu niiden perheystävälliseen infrastruktuuriin, johon kuuluu kattavat päiväkoti- ja koulupalvelut sekä hyvät liikenneyhteydet.

-Niiden lisäksi keskusta ja järven läheisyys on tietenkin aina myös kysyttyä. Asuntomessut nostattivat uudestaan suosioon Pitkäniemen ja Hiidensalmen alueen, Väänänen kertoo suosituista alueista.

Koronaviruspandemian aikana Lohjalla oli keskimääräisesti noin 250 asuntoa myynnissä. Tällä hetkellä tarjonta on noin 375 asuntoa, mikä antaa ostajille laajan valikoiman mistä valita. Korkojen nousu on kuitenkin herättänyt huolta nuorten asunnonostajien keskuudessa, mikä on johtanut varovaisempaan asennoitumiseen asunnon ostamista kohtaan. Monet kuitenkin ymmärtävät, että korkotaso vaihtelee, ja pitkällä laina-ajalla tämä ei ole kuitenkaan suuri ongelma.

Lohja on hyvä valinta myös asuntosijoittajille

Lohjan asuntomarkkinat houkuttelevat myös sijoittajia. Asuntosijoittamisen kannalta Lohjalla asuntojen hinnat ovat vielä kohtuullisella tasolla.

-Vuokrataso on Lohjalla hyvä. Yhdessä vaiheessa sijoittajat ostivat paljonkin Lohjalta, varsinkin nuoremmat sijoittajat, kun asuntojen hinnat olivat täällä vielä kohtuullisella tasolla. Nyt sijoittajat ovat olleet vähän uinumassa, mutta toivottavasti tässä taas heräilevät. Turun tunnin juna -hanke ja Lohja muuttovoittokuntana useampana vuonna peräkkäin ovat toki valtteja, joiden avulla sijoittaja on saatu kiinnostumaan ja on kiinnostunut Lohjasta. Haasteena on tällä hetkellä tiukentunut lainansaanti pankeista, Väänänen kertoo.

Lohja onkin noussut houkuttelevaksi vaihtoehdoksi nuorille asunnonostajille, erityisesti pääkaupunkiseudulta tuleville.

Asuntojen hinnat, laaja valikoima ja potentiaali tulevaisuuden investointikohteena tekevät Lohjasta houkuttelevan kohteen. Huolimatta korkojen nousun aiheuttamasta epävarmuudesta, Lohjan asuntomarkkinat tarjoavat monia mahdollisuuksia nuorille asunnonostajille. Tulevaisuudessa Lohjan asuntomarkkinoiden odotetaan pysyvän vahvoina, erityisesti nuorten asunnonostajien ja sijoittajien kasvavan kiinnostuksen myötä.

Lohja on siis osoittautunut houkuttelevaksi vaihtoehdoksi monille ensiasunnon ostajille ja asuntosijoittajille, ja kiinnostus kaupunkia kohtaan on kasvussa. On mielenkiintoista seurata, miten Lohjan asuntomarkkinat kehittyvät tulevaisuudessa, kun uudet asunnonostajat ja sijoittajat etsivät vaihtoehtoja pääkaupunkiseudun korkeille asuntojen hinnoille.