Tänään: 25.06.2024

Päätoimittaja

Ykkösakselilta rahoitusta paikallisiin hankkeisiin

ykkösakseli

Ykkösakseli on myöntänyt Leader-rahoitusta uusille hankkeille Lohjalla, Salossa ja Vihdissä. Tukea myönnettiin yhteensä 89 000 euroa.

”Ykkösakseli voi myöntää syksyllä vielä noin 100 000 euroa rahoitusta. Nyt on kiire hakea, sillä kaikki päätökset on tehtävä myös ELY-keskuksessa hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. Ensi vuonna on alkamassa uusi rahoituskausi ja saamme käyttöömme uusia varoja”, Ykkösakselin toiminnanjohtaja Maarit Teuri kertoo rahoitustilanteesta. Rahoitusta voivat hakea yritykset ja yhdistykset.

Lohjalle myönnetty tuki

Sammattiseura ry saa tukea Miinan mökin korjauksiin. Rakennuksen erilaisia vaurioita korjataan ja se maalataan. Korjaukset toteutetaan perinteisin menetelmin. Tontille tuodaan vesiposti, josta saadaan puhdasta juomavettä esimerkiksi kahvilatoimintaan. Miinan mökin pihaa kunnostetaan mm. parantamalla polkuja ja poistamalla turhaa kasvillisuutta. Pihan vanhat puutarhakasvit saavat lisää tilaa kasvaa. Hankkeen kustannusarvio on 19 368 euroa. Tuki 50 % on 9684 euroa.

Saloon myönnetty tuki

Birkkalan tila saa tukea kivimylly- ja ilmalämpöpumppuhankintoihin. Investointien avulla tuotantokapasiteetti saadaan tuplattua ja yritys pystyy vastaamaan kasvavaan kysyntään Suomen rajojen ulkopuolelle. Lisäksi ilmalämpöpumpun ansiosta tuotantotilojen lämpötilat saadaan pysymään vakaampina. Kokonaiskustannukset ovat 30 507 €, josta tuki 35 % eli 10 677 €.

Halikon vapaaehtoinen palokunta ry saa tukea hankkeeseen, jossa kehitetään nuorten turvallisuustaitoja. Turvallisuustaidot haltuun eli TUTA-hanke on suunnattu Salon maaseutualueiden nuorille. Hankkeessa järjestetään nuorten tarpeiden pohjalta koulutuksia ja tilaisuuksia yhdessä muiden nuorisotoimijoiden kanssa. Aiheita ovat esimerkiksi turvallinen liikenteessä liikkuminen ja tulenkäsittely, medialukutaito ja tietoturvallisuus. Hanke kestää 1,5 vuotta. Kehittämishankkeen kustannusarvio on 59 473 euroa. Tuki on 70 % eli 41 631 euroa.

Vihtiin myönnetty tuki

Herrakunnan kyläyhdistys ry uusii Herrakuntatalon lämmitysjärjestelmän. Talo siirtyy öljylämmityksestä maalämpöön. Tavoitteena on lämmityskustannusten pienentäminen ja ympäristöystävällisyys. Hankkeen tukikelpoiset kustannukset ovat 54 022 euroa. Tuki 50 % on 27 011 euroa.

Ykkösakseli ry lyhyesti

Ykkösakseli saa rahoitusta yhteensä 1,7 miljoonaa euroa hanketukiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosina 2021 ja 2022. Rahoituksesta 42 % tulee EU:sta, 38 % Suomen valtiolta ja 20 % toiminta-alueen kunnilta. Ykkösakselin toiminta-alue on Karkkila, Lohja, Salo ja Vihti. Ykkösakseli kannustaa asukkaita yhteistyössä kehittämään aluettaan. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa maaseudun kehittämisestä kiinnostunut. Ykkösakseli on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä.