Näin kevään vääjäämättömästi tullessa ja kesän jo kurkistellessa, on aika miettiä omaa rantakuntoa. Kysyimme Power&Go Gymin salimanagerilta Aki Laukkaselta vinkkejä oman kunnon kohottamiseksi matalalla kynnyksellä.

Kotitreenit ilman välineitä

Kotitreenit ilman välineitä ovat loistava tapa pitää yllä fyysistä kuntoa ilman, että tarvitsee investoida kalliisiin laitteisiin tai jäsenyyksiin kuntosaleilla. Tällaiset harjoitukset ovat myös hyvin joustavia, sillä niitä voi tehdä milloin vain omassa kodissa. Kotona treenaaminen säästää aikaa, kun matkat salille jäävät pois, ja treenin voi aloittaa vaikkapa heti aamulla herättyään.

Lisäksi kotitreenit voivat lisätä motivaatiota, kun ne integroidaan osaksi päivittäistä rutiinia. Treenien suunnittelu ja toteuttaminen omassa rauhassa lisäävät treenien mielekkyyttä ja tekevät niistä henkilökohtaisempia. Näin myös yksilöllisten tavoitteiden asettaminen ja niiden seuranta on helpompaa.

1.                         Askelkyykyt paikallaan

2.                         Etunojapunnerrus

3.                         Vuorikiipeilijä

Aloita määrittämällä treenipäivät ja -ajat kalenteriisi. Tämä auttaa pitämään kiinni rutiinista ja tekee treenaamisesta säännöllistä. Valitse liikkeet, jotka kohdistuvat eri lihasryhmiin, jotta saat kattavan harjoituksen. Yhdistele lihaskuntoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta kehittäviä liikkeitä.

Suunnittele jokainen treenikerta niin, että se sisältää lämmittelyn, pääosion ja jäähdyttelyn. Lämmittely voi koostua kevyestä aerobisesta liikkeestä ja dynaamisista venytyksistä. Pääosiossa keskity intensiivisempiin liikkeisiin ja lopuksi rauhoita keho rauhallisilla venytyksillä.

Ulkotreeni (ilman välineitä)

Ulkona treenaaminen ilman välineitä tarjoaa ainutlaatuisia etuja verrattuna sisätiloissa tapahtuvaan harjoitteluun. Luonnossa liikkuminen ei ainoastaan paranna fyysistä kuntoa, vaan sillä on myös positiivisia vaikutuksia mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin. Auringonvalo auttaa kehoa tuottamaan D-vitamiinia, mikä on tärkeää luuston terveydelle ja yleiselle hyvinvoinnille.

Lisäksi ulkona treenaaminen tarjoaa luonnollisia esteitä ja maaston vaihteluita, jotka voivat tehdä harjoittelusta haastavampaa ja monipuolisempaa. Esimerkiksi mäkijuoksu tai hiekkarannalla treenaaminen lisäävät lihasten ja sydän- ja verisuonijärjestelmän kuormitusta.

1.                         Askelkyykkykävely

2.                         Askellus penkille/kivelle

3.                         Burbee / yleisliike (voit tehdä punnerruskella ja hypyllä)

Pukeudu sään mukaisesti. Kerrospukeutuminen auttaa säätämään kehon lämpötilaa eri sääolosuhteissa. Muista aurinkovoide aurinkoisina päivinä ja hyvä valaistus, mikäli treenaat hämärässä. Varmista myös, että juot tarpeeksi vettä, sillä ulkona treenatessa nestehukka voi yllättää nopeasti.

Hyvä asenne on tärkeää. Nauti luonnosta ja vaihtelevasta ympäristöstä, joka stimuloi niin kehoa kuin mieltä. Löydä itsellesi miellyttävät paikat, jotka innostavat säännölliseen liikuntaan.

Vinkit helppoon starttiin salilla

Jos sitten tuntuu, että se salilla käyminen olisi oma tapa saada keho kuntoon, niin kannattaa miettiä näitä asioita:

– Valitse itseäsi miellyttävä sali -alkuun ei välttämättä kannata sitoutua heti 12kk sopimukseen -useimmilla saleilla tutustumiskäynti on ilmainen

– Mieti valmiiksi joitain omia tavoitteita ja toiveita treenin suhteen

– Varaa valmentajan kanssa laiteopastus tai harjoitusohjelman teko -mikäli aiempaa kokemusta salilta, katso ainakin joku helppo perusohjelma itsellesi valmiiksi

Aloittaminen: treenit ja tulokset

Ja aina alussa kannattaa ottaa varovaisesti ja kuunnella neuvoja, ja myös tehdä asioita neuvojen mukaisesti. Salintreenaamisen ja liikunnan aloittamisen ohessa on hyvä miettiä myös omia ruokailutottumuksia sekä omia arjen askareita. Muista myös aina antaa kehollesi tarpeellinen aika palautumiseen, ja kysy neuvoja ja apuja – varsinkin alussa.

Omat tavat kuten ruokailuajat, ruoanmäärä ja esimerkiksi nukkumienn ovat asioita, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin – eli pelkkä liikunta ei vielä välttämättä tuo haluamiasi tuloksia, vaan kyse on kokonaisuudesta.

3 Comments

Kommentoi kirjoitusta