Muistoluotsi ja muistiyhdistykset järjestävät monenlaista toimintaa vertaistuesta Muistikahviloihin. Muistin huoltoon voi jokainen kiinnittää huomiota vaikkapa ensi viikolla vietettävän Muistiviikon puitteissa.
Uudenmaan Muistiluotsi aloitti toimintansa Lohjan, Vihdin ja Karkkilan alueella elokuussa. Muistiluotsi tarjoaa muistisairaille ja heidän läheisilleen tietoa ja vertaistukea.
–Toimimme osana valtakunnallista verkostoa, jota Muistiliitto koordinoi. Toimintaa järjestetään yhdessä muistiyhdistysten kanssa. Annamme muistineuvontaa ja tukea. Teemme yhteistyötä myös kuntien muistipoliklinikoiden kanssa, kertoo muistiohjaaja Maija Hakala.
Toimintaan kuuluvat mm. Muistikahvilat ja muistiaiheiset luennot. Vapaaehtoiset vetävät myös aivotreeniryhmiä. Hakala vinkkaa, että uudetkin vapaaehtoiset ovat varsin tervetulleita mukaan joukkoon, jotta alueellista toimintaa pystyttäisiin järjestämään enemmän. Toimintoihin osallistuminen on maksutonta. Hakala rohkaiseekin ihmisiä osallistumaan esimerkiksi vertaistukiryhmiin.
–Siellä voi jakaa ajatuksia sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät muistisairauksien kanssa elämistä, vaikka jokaisen sairaus onkin omanlaisensa. Moni sanoo, että voi kun olisi osallistunut ryhmään jo aiemmin.
Sekä muistisairaiden että heidän läheistensä hän toivoo olevan rohkeasti yhteydessä, jos on kysyttävää tai kaipaa tukea.
–Minulle voi aina soittaa ja kysyä, mikä olisi itselle sopiva ryhmä. Sairastuneille ja heidän läheisilleen on omat ryhmänsä. Ryhmiä myös räätälöidään ihmisten toiveiden mukaan. Tervetuloa tutustumaan ja mukaan toimintaan.
Toimintaa Lohjalla ja Vihdissä
Lohjan seudun Muistiyhdistys ry ja Uudenmaan Muistiluotsi järjestävät yhdessä monenlaista toimintaa. Muistikahvila kokoontuu Lohjalla Senioritalo Linnaistenhovissa Oiva-ravintolan salissa (Tehtaankatu 22–24) maanantaisin 26.9., 24.10., 21.11. ja 5.12. klo 16.30–18.00.
Vihdissä muistikahvila järjestetään Nummelassa ViaDia Senioritalossa (Asemantie 1 A) maanantaina 10.10. klo 16.30–18.00. Karkkilassa Muistikahvila pidetään Kansankulmassa (Helsingintie 54) maanantaina 7.11. klo 16.30–18.00. Muistikahvilat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille muistinhuollosta kiinnostuneille.
Uudenmaan Muistiluotsin järjestää myös muisti-infoja. Info pidetään Karjalohjan kirjastossa ke 14.9. klo 11.00–12.00 ja Saukkolan kirjastossa ke 14.9. klo 14.00–15.00. Infot ovat kaikille avoimia. Luvassa on tietoa Uudenmaan Muistiluotsin toiminnasta ja muistiaiheinen tietoisku. (Lisätiedot: muistiohjaaja Maija Hakala, 040 752 7866 tai maija.hakala@espoonmuisti.fi)

Monipuolista ohjelmaa muistiviikolla
Ensi viikolla eli viikolla 38 vietetään muistiviikkoa teemalla Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Tuolloin Lohjan alueellakin on luvassa paljon kaikille avointa, muistiaiheista ohjelmaa.
Maanantaina 19.9. klo 13.30–15.00 Pentinkulman juhlasali (Ojamonkatu 34) järjestetään tilaisuus, johon voi tulla kuulemaan tanssin ja musiikin vaikutuksista aivoterveyteen Memodance®-metodin avulla. Tunnin ohjelma sisältää tanssiharjoituksia. Klo 14.30–15.00 pidetään Lisää liikettä, ruista ranteeseen -hankkeen liikunta- ja ravitsemisinfo ikääntyneille.
Tiistaina 20.9. klo 10.00–12.00 Lohjan Citymarketin aulasta löytyy infopisteitä muistin hyvinvoinnista. Samalla on mahdollisuus Lohjan Sydän ry:n edullisiin kolesterolin, hemoglobiinin ja verensokerin mittauksiin. Pika-EKG ja verenpaineen mittaus maksutta!
Keskiviikkona 21.9. klo 13.00–15.00 Hiiden Omaishoitajat ry (Suurlohjankatu 18-22) pitää avoimet ovet teemalla ” muistiystävällinen koti”. Luvassa on lisäksi arjen teknologisten apuvälineiden esittelyä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
Torstaina 22.9. klo 13.00–15.00 Nummen seurakuntatalolla (Nummenkirkkotie 13) pidetään Torstaina kirkonmäellä- tilaisuudessa Uudenmaan Muistiluotsin luento aiheesta ”Miten pidän huolta muististani”, Lisää liikettä, ruista ranteeseen -hankkeen taukojumppaa. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus Lohjan Sydän ry:n edullisiin kolesterolin, hemoglobiinin ja verensokerin mittauksiin. Pika-EKG ja verenpaineen mittaus maksutta. Kahvitarjoilu.
Torstaina 22.9. klo 17.30–19.00 Lohjan kirjaston Järnefeltinsalissa pidetään luento Kun kuulet, pystyt myös muistamaan! Luennolla saa tietoa heikentyneen kuulon ja muistin yhteyksistä. Tilaisuuden järjestävät Kuuloliiton Kuule ja muista -hanke sekä Uudenmaan Muistiluotsi.
Vihdin kirkonkylän kirjastossa pohditaan ma 19.9. klo 14-15.30, millainen muistiystävällinen koti. Paikalle voi tulla kuulemaan vinkkejä ja jakamaan omia hyviä käytänteitä. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, kahvitarjoilu. Tilaisuus järjestetään Yhteistyössä Hiiden Omaishoitajat ry:n OmaisOivan, Uudenmaan Muistiluotsin ja Ptky Karviaisen kanssa.

Muistin huolto tekee hyvää jokaisen aivoille
Hakala muistuttaa, että muistin huolto tekee hyvää kaikille ihmisille. Huoltotoimet koostuvat viidestä pääkohdasta. Niitä ovat liikunta, ravinto, uni, mielenhyvinvointi ja aivojen aktivointi.
–Muistin kannalta on tärkeää harrastaa säännöllistä ja monipuolista liikuntaa, joka on itselle mielekästä. Silloin liikunta yhdistyy mielen hyvinvointiin ja muodostuu vielä sosiaaliseksi tapahtumaksikin, jos liikuntaa harrastaa yhdessä ystävän kanssa. Liikunta parantaa aivojen verenkiertoa ja tehostaa solujen välisiä yhteyksiä.
–Aivoterveellinen ruokavalio puolestaan on käytännössä sama asia kuin sydänterveellinen. Säännöllinen, monipuolinen ruokavalio, joka sisältää kasviksia, kalaa ja pehmeitä rasvoja.
Uni ja lepo ovat erityisen tärkeitä aivoille.
–Unen aikana aivot työstävät päivän aikana tapahtuneita asioita. Liikunta parantaa unenlaatua. Vaikka olisi kiire, ei unesta kannata tinkiä. Se on niin tärkeä asia aivojen työskentelylle ja rentoutumiselle ja vaikuttaa moneen elämän osa-alueeseen.
Mielen hyvinvointia voi tukea esimerkiksi ylläpitämällä sosiaalisia suhteita.
–Sosiaalinen osallistuminen ja ihmisten näkeminen on tärkeää. Korona-ajan myötä osa ihmisistä on jäänyt pois porukoista, joissa aiemmin kävi, Hakala harmittelee.
Aivojen aktivointiin sopivat esimerkiksi perinteiset ristikot sekä kaikenlaiset kulttuuriharrastukset musiikista lukemiseen.
Hakala toteaa, että muistisairaudet koskevat monenikäisiä ja vaikuttavat koko perheeseen. Jos omassa tai läheisensä muistissa huomaa muutoksia, kannattaa tutkimuksiin hakeutua ripeästi, jotta löydetään oikeanlainen lääkitys. Hoitomuodot eivät poista muistisairautta, mutta voivat hidastaa sen etenemistä.
SMS