Viimeiset vuodet ovat televisiossa ja suoratoistossakin olleet melkoista liveviihdettä. Olemme saaneet katsella niin tuntemattomien ihmisten tekemisiä, kuin tunnettujenkin ihmisten projekteja kodeissa, mökeillä ja vaikka missä, mutta mistä tämä kaikki kertoo?

renovation concept – room in old building during restoration –

Tilastot kertovat, että aikuisten ihmisten vapaa-ajan määrä on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana, ja Euroopassa on nähtävillä jo trendi, joka tulee mahdollistamaan joillekin aloille 3-4 päivän työviikon – mutta toisilla aloilla työt vain tuntuvat lisääntyvän. Kodin remontoinnista on tullut monelle vapaa-ajan harrastus, tai ainakin osittain pakollista tekemistä. Useimmat omassa talossa asuvat tietävät, että oma kiinteistö vaatii jatkuvaa huolenpitoa, korjailua ja remontointia. Kysymys kuuluukin, kuinka paljon kannattaa tehdä itse, ja koska on vain parempi kutsua ammattilainen paikalle?

Ammattilainen auttaa

Monesti ammattilainen tekee remontit ja tarvittavat korjaukset huomattavasti nopeammin, kuin mitä itse tekisit. Hän myös tekee sen ammattilaitteilla, sekä yrityksenä antaa myös työlleen takuun, eli on vastuussa suorittamastaan työstä. Tämä on tärkeätä varsinkin, jos remontointi on kattanut kosteita tiloja, rakenteellisia muutoksia tai esimerkiksi sähkötöitä.
Moni työ saattaa tuntua YouTubesta katseltuna helpolta ja yksinkertaiselta tehdä, ja oma työnjälki saattaa näyttää valmiina hyvältä – mutta oletko tehnyt kaikkia työvaiheita oikein? Viimeistään asunnon myyntivaiheessa on aiheellista kertoa, kuka on remontit tehnyt ja koska. Tämä tarkoittaa, että lähtökohtaisesti kannattaa ja pitää kutsua ammattilainen paikalle, jos remonttiin liittyy näitä edellä mainittuja töitä: sähkötyöt, märkätilat, kantavat rakenteet.

Myyjän vastuu

Myyjä on lähtökohtaisesti vastuussa asunnon virheestä, joka asunnossa on ollut vaaranvastuun siirtyessä ostajalle. Ostaja ei saa kuitenkaan vedota virheeseen, jos voidaan olettaa, että ostajan täytynyt tietää siitä kauppaa tehtäessä. Tällöinkin virhevastuun voi kuitenkin synnyttää piilevä eli salainen virhe. Piilevällä virheellä tarkoitetaan virhettä, josta myyjä ei ole tietoinen tai jota ostaja ei olisi voinut havaita asunnon ennakkotarkastuksessa. Tästä syystä kannattaa aina asuntokaupoissa tehdä asunnolle kunnollinen kuntokartoitus, sillä se tuo turvaa sekä ostajalle että myyjälle. Vastuu on myös asunto-osakeyhtiössä.

Asunnon ostajan vastuu

Ostajan tulee ennen asunnon tai kiinteistön kauppaa huolellisesti tarkastaa kaupan kohde (ostajan ennakkotarkastusvelvollisuus), koska sellaisiin virheisiin, jotka olisivat olleet havaittavissa huolellisessa ennakkotarkastuksessa, ei saa myöhemmin virheinä vedota.

Olet sitten laittamassa asuntoasi myyntiin, tai muuten vain remontoimassa sitä omaan käyttöön, kannattaa suunnitella projekti etukäteen. Budjetoi, ja tilaa ammattilainen tekemään heille kuuluvat työt, ja voit jatkaa rauhallisin mielin asumista omassa asunnossa, tai lähteä etsimään uutta omaa asuntoa.

KO