Kesän saapuessa hyvät ilmat saavat ihmiset taas liikkumaan enemmän ja miettimään terveellisempiä elämäntapoja. Moni aloittaa muutoksen yleensä dieettien kautta mikä ei kuitenkaan saata olla se paras vaihtoehto, kun tavoitellaan pitkäaikaisia elämäntapamuutoksia ja parantunutta hyvinvointia.

Muutoksen aika® -valmentaja Jenni Öhman kertoo, että tärkeää onkin tehdä muutokset harkitusti ja vaiheittain.

Sen sijaan, että keskityttäisiin nopeisiin dieetteihin ja pikaratkaisuihin, hän kannustaakin ihmisiä tekemään pysyviä muutoksia terveellisempiin elämäntapoihin. Tämä voi sisältää ruokavalion muutoksia, liikunnan lisäämistä ja mielen hyvinvoinnin harjoittamista.

Valmennukset ovatkin terveyslähtöisiä ja vaakavapaita ja esimerkiksi dieettejä Öhman pitääkin haitallisina pitkäaikaisissa elämäntapamuutoksissa.

Suunnitelmallisuus on tärkeä muistaa uusien terveellisten elämäntapojen rakentamisessa. Kuva: Jenni Öhman

Dieetit eivät tue pidempiaikaisia muutoksia

Tiukka dieetti onkin monelle arjessa mahdoton ja ei tue pitkäaikaisia muutoksia elämäntavoissa. Niille voi kuitenkin olla paikkansa esimerkiksi lyhytaikaisissa tavoitteissa tai tietyissä urheilulajeissa. Öhman kertoo, että syömisen ei kuuluisi olla hankalaa, vaikka siitä onkin yritetty tehdä ihmisille hankalaa viime vuosikymmeninä.

Ihminen, joka haluaa miettiä syömistään terveysnäkökulmasta tuskin, hyötyy siitä, että kieltää itseltään jotain väliaikaisesti. Dieetillä ollessa ruokavalio on usein rajattu ja tietyt ruuat täysin kielletty mikä voi vaikuttaa syömiseen jopa täysin päinvastoin.

-Ihmisen mieli on sellainen, että jos esimerkiksi joku herkku kielletään niin sitä alkaa takuuvarmasti tehdä mieli, Öhman huomauttaa.

Ruokailua tulisikin ajatella ennemminkin sallivasti ja suositeltavaa olisikin antaa itselleen lupa pieneen herkutteluun, vaikka päivittäin tai esimerkiksi kerran viikossa, jos se sopiisi itselleen paremmin.

Sen sijaan, että kieltäisi itseltään kokonaan tiettyjä ruokia tai herkkuja, olisi parempi suosia kohtuullisuutta. Se tarkoittaa sitä, että voi herkutella silloin tällöin, mutta samalla pitää kiinni terveellisestä ruokavaliosta suurimman osan ajasta. Tärkeää on myös muistaa, että kaikki ruoka sopii kohtuudella osaksi terveellistä ruokavaliota.

Muutokset tulisikin tehdä mahdollisimman maltillisesti. Dieettien avulla saavutetut tulokset eivät yleensä ole myöskään järjin kestäviä. Tutkimusten mukaan dieetit itse asiassa voivat lihottaa suurinta osaa ihmisistä.

-Tiukalla dieetillä perusaineenvaihdunta usein laskee eli ihmisen kulutus laskee, joten myös sen takia kiloja on hankalampi pitää poissa, Öhman kertoo.

Muutokselle tulisi löytää syvempi merkitys

Syitä muutokselle kannattaa miettiä syvällisemmin ja pohtia mitä sillä saavuttaa, kun elää terveellisemmin.

-Tykkään ajatella niin, että asiakas löytäisi syvemmän merkityksen muutokseen taustalta kuin että tavoitteena olisivat vain numerot vaa’assa. Öhman kertoo.

Hän lisää vielä, että vaikka lukema vaa’assa saattaisi ärsyttää tai turhauttaa se on pidempiaikaisen muutoksen kannalta kuitenkin epäolennainen seikka.

-Loppupeleissä suurimmalle osalle ihmisistä paino on itseasiassa huono motivaattori, Öhman huomauttaa.

Merkitys voi olla jonkin konkreettinen ja arkinen, kuten että saa kengännauhat sidottua tai jaksaa pestä ikkunat. Öhmanin valmennuksessa käydään läpi mentaalipuolta ja etsitään syitä siihen mikä estää ihmisiä terveellisten elämäntapojen noudattamisessa ja muistuttaa että sekin on tapauskohtaista, mikä toimii kenellekin.

-Ihmiset kuitenkin motivoituvat eri tavoilla

Muutokset ovat yksilöllisiä. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siksi onkin tärkeää löytää oma tapa syödä terveellisesti ja liikkua säännöllisesti, joka sopii omaan elämäntilanteeseen ja omaan kehoon.

-Omaan arkeen sopivia pieniä muutoksia pikkuhiljaa. Ajansaatossa niistä tulee yhdessä sitten isompia muutoksia, Öhman sanoo.

Suunnitelmallisuus säästää aikaa

Suunnitelmallisuus on tärkeä muistaa uusien terveellisten elämäntapojen rakentamisessa. Se auttaa pitämään kiinni tavoitteista ja tekee muutoksista helpompia toteuttaa. Sekin on tapauskohtaista, miten suunnitelmallisuutta halutaan ja voidaan toteuttaa.

– Yleensä ne, jotka onnistuvat muuttavat elämäntapojaan ovat ottaneet suunnitelmallisuuden tosissaan, Öhman kertoo suunnitelmallisuuden tärkeydestä.

Syvemmän merkityksen avulla terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta löydetään se hyöty ja syy tehdä muutoksia.

-Uskon siihen, että jos jokin asia on ihmiselle tarpeeksi merkityksellinen niin siihen myös löytää aikaa.

Kiire voi olla monelle syy siihen, että he eivät ehdi valmistaa terveellistä ruokaa tai syödä säännöllisesti. Kuitenkin usein kiireen taustalla voi olla muita tekijöitä

-Kiire on myös se syy minkä ihmiset itse poimivat esiin. Kun lähdetään kaivamaan syvemmin se voikin olla jotain muuta, mikä todellisuudessa estää muutokset, Öhman kertoo.

-Alkuun se vaatii tietoisen päätöksen, että tekee esimerkiksi eväät valmiiksi töihin tai suunnittelee ruokailut paremmin. Jossain vaiheessa sitä huomaakin, ettei asiaa tarvitse ajatella enää erityisemmin ja siitä on tullut uusi rutiini, hän lisää.

Öhman antaa myös muutamia vinkkejä, miten aikaa voi ruokailujen suhteen säästää. Esimerkiksi nykyään on saatavilla kotiinkuljetuspalveluita, jolloin kauppareissua ei välttämättä tarvitse tehdä itse.

Aika voi säästää myös valmistamalla kerralla isompia ruokamääriä.

-Se saattaa alkuun viedä enemmän aikaa ja vaivaa, mutta loppupeleissä huomaa kuinka paljon sitä aikaa säästyykään viikon aikana.

Matkan varrella voi tulla repsahduksia

Muutosta hidastavia sudenkuoppia on varmasti loputon määrä, mutta yleisin niistä monelle on kuitenkin uskon puute itseensä. Jos taustalla on esimerkiksi epäonnistuneita yrityksiä ei enää helposti luota itseensä ja onnistumiseen. Myös omat uskomukset voivat olla esteenä terveellisemmän elämän tavoittelussa. Esimerkiksi perinnölliset tekijät eivät välttämättä ole este terveelliselle elämäntavalle, vaan pienilläkin muutoksilla voi saavuttaa hyviä tuloksia.

Dieettiajattelu on myös yksi mitä estää monia tekemästä muutoksia ruokavaliossa. Rajoittavat dieetit voivat johtaa häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen ja jopa syömishäiriöihin. Jotkut ihmiset kokevat jatkuvaa syyllisyyttä ja ahdistusta syömisestään, mikä voi vaikuttaa heidän elämänlaatuunsa.

-Kun syö riittävän paljon ns. oikeaa ruokaa niin myös mieliteot yleensä vähenevät.

Suurimmalla osalla asiakkaista ongelmana on myös ateriavälit. Nekin saattavat olla tapauskohtaisia mutta Öhmanin mukaan suurimmalle osalle ihmisistä parhaiten sopii tiheä ateriaväli.

-Yleensä ohjeistan syömään 2–4 tunnin välein.

Se tarkoittaa, että kaikki syödyt ateriat olisivat kuitenkin täyspainoisia eikä vain esimerkiksi pelkkä hedelmä tai naposteltava.

-Jos ateriat ovat aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala niin sen välipalankin tulee olla ateria, jossa on muutakin kuin vain se hedelmä, Öhman neuvoo.

Riittävää vedenjuontiakaan ei ole syytä unohtaa ruokavaliosta.

-1,5 litraa vettä päivässä on suurimmalle osasta ihmisiä riittävä määrä. Nestettä kuitenkin tulee myös ruuan mukana päivän aikana.

Öhman muistuttaa vielä loppuun, että loppuelämän kestäviä muutoksia tehdessä, mahtuu matkaan myös repsahduksia. Elämäntilanteet muuttuvat ja esimerkiksi lomamatkat saattavat vaikuttaa valintoihin. Tärkeintä on uskoa itseensä ja omaan kykyynsä tehdä muutoksia, vaikka matkalla tulisikin takapakkeja. Vaikka ja kun repsahduksia tulee se ei kuitenkaan tarkoita, että hanskat olisi syytä lyödä tiskiin ja palata vanhoihin tapoihinsa.

-Jokainen ansaitsee voida hyvin, joten on tärkeää uskoa itseensä.