Lohjan kaupungin lapsiperheiden sosiaalipalvelut järjestää yhdessä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kanssa tukiperhe- ja tukihenkilökoulutuksen. Koulutus järjestetään Nummelassa kahtena lauantaina 29.2. ja 14.3. kello 9.00–16.00. Koulutukseen ilmoittautuneet saavat tarkemman tiedon koulutuspaikasta. Koulutus sopii myös vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi haluaville.

Vapaaehtoisista tukiperheistä ja tukihenkilöistä on Lohjan ja Karviaisen alueella jatkuva pula. Tällä hetkellä yhteensä 75 lasta odottaa tukiperhettä. Vaikka jonoa on, tilanne on silti kohentunut vuoden takaiseen verrattuna, jolloin jonossa oli noin sata lasta ja osa heistä oli ollut jonossa jo kaksi vuotta. Kohennus on tapahtunut uusien tukiperheiden löytymisen myötä. Kuukausittain Lohjan ja Karviaisen alueella tukiperheissä vierailee noin 120 lasta. Useimmat heistä ovat 3–10-vuotiaita.

Tukiperhetoiminnan avulla on tarkoitus tukea niin lasten kuin heidän vanhempiensakin hyvinvointia ja antaa vanhemmille hengähdyshetki. Tukiperhetoiminnalla voidaan tukea perhettä ja sitä kautta ennaltaehkäistä esimerkiksi lasten sijoittamista kodin ulkopuolelle.

–Tarvetta uusille tukiperheille on. Tarpeen taustalla voi olla esimerkiksi jaksamattomuutta, voimavarojen vähyyttä tai se, että vanhempien tukiverkostot ovat heikot, kertoo sosiaaliohjaaja Minna Kupari Lohjan kaupungin lapsiperheiden sosiaalipalveluista.

Tukiperheenä voi toimia aivan tavallinen perhe

Tukiperhetoimintaan tai tukihenkilöksi voi alkaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, jolla on aikaa ja halua tarjota apua lapsille sekä oma elämäntilanne kunnossa. Tukiperheenä toimimisesta maksetaan pieni palkkio.

–Tukihenkilöt sitoutuvat tapaamaan lapsen kerran viikossa ja tekemään hänen kanssaan jotain kivaa yhdessä, kuten käymään uimahallissa, keilaamassa tai vaikka pelaamassa frisbeegolfia. Tekemisen lomassa voi jutella. Tämä on matalan kynnyksen tukea lapsille ja nuorille. Tukihenkilöinä on paljon esimerkiksi opiskelijoita. He saavat tukihenkilönä toimimisesta sekä kokemusta että taskurahaa, Kupari avaa.

Tukiperhetoiminnassa taas perhe on valmis avaamaan kotinsa ovet vieraalle lapselle esimerkiksi yhden viikonlopun ajaksi kerran kuukaudessa. Tukiperheen aikuinen toimii lapselle turvallisena ja luotettavana aikuisena, jonka kanssa voi jutella ja puuhastella.

–Alan koulutusta ei tarvita, vaan tukiperheenä voi toimia aivan tavallinen perhe. Tukiperheitä on monenlaisia eläkeläisistä, yksin asujiin ja monilapsisista perheistä sellaisiin nuoriin perheisiin, joissa ei vielä ole omia lapsia. Jos perheessä on omia lapsia, yritämme miettiä tukiperheeseen tulevien lasten iät sen mukaan, että he sopisivat toisilleen leikkikavereiksi, Kupari kertoo.

Koulutuksen käyminen ei vielä sido mihinkään, vaan sen jälkeen voi rauhassa miettiä, onko tukiperhe- tai tukihenkilötoiminta oma juttu ja onko juuri nyt oikea aika toiminnan aloittamiselle. Jos toiminta kiinnostaa, tehdään perheselvitys ja tarkistetaan rikosrekisteriotteet. Lisäksi perheen kotiin käydään tutustumassa. Kun toiminnan aloittaa, pitää pystyä sitoutumaan.

–Tukiperhetoimintaan tulisi sitoutua vähintään vuodeksi, koska lapsilla voi olla ennestään taustalla hankalia kokemuksia ja pettymyksiä ihmissuhteissa. Tarkoituksena on pönkittää lapsen luottamusta siihen, että kun hän kiintyy perheeseen, tukisuhde kestää ainakin vuoden. Usein tukisuhteet kestävät noin kolme vuotta, Kupari kertoo.

Tukiperhetoiminta antaa paljon puolin ja toisin ja se koetaan palkitsevaksi. Perheen omat lapset odottavat usein innolla leikkikavereita.

Tukiperhetoimintaa monessa polvessa

Kuparin vanhemmat avasivat oman kotinsa ovet tukea tarvitseville lapsille 1970-luvulla, joten tukiperhetoiminta tuli Kuparille tutuksi jo lapsena.

–Minulla on edelleen tiiviit välit perheeseemme lapsena tulleiden kanssa ja pidämme säännöllisesti yhteyttä, hän kertoo.

Perinne on jatkunut ja nykyään Kupari avaa oman kotinsa ovet. Sekä hänen että muiden vapaaehtoisten omat lapset odottavat usein innolla vierailevia lapsia.

–Lapset ovat suhtautuneet todella mukavasti toimintaan ja he tuntuvat odottavan kovasti, milloin lapset tulevat ja päästään tekemään asioita yhdessä. Lapset oppivat jakamaan ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Tämä toiminta antaa paljon puolin ja toisin, Kupari sanoo.

Tukea löytyy myös vapaaehtoisille ja tukiperheiden vanhemmille jatkokoulutusten ja vertaistapaamisten muodossa.

Tukiperheiden kokemuksia

Tukiperhetoiminta koetaan arvokkaaksi.

–Olemme mieheni kanssa toimineet pari vuotta tukiperheenä samalle perheelle.

Se, miksi ryhdyimme tukiperheeksi, on halu auttaa. Tukiperhetoiminta on palkitsevaa. Monesti tietää, kuinka vanhempi tarvitsee jo kovasti hengähdystaukoa tai lapset säännöllisiä rutiineja ja aikuisen läsnäoloa, jotka on jäänyt kotona aikuisen uupumisen takia puutteelliseksi, kuvailee eräs tukiperhetoiminnassa mukana oleva vanhempi.

–Minä toimin tukiperheenä lasten vuoksi. Olen aina tykännyt viettää aikaa lasten kanssa ja touhuta ihan arkisia asioita leipomisesta ulkoiluun yms, kertoo toinen.

–Meillä viikonloput menee sillä lailla, että itse hoidan kauppa-asiat loppuviikosta valmiiksi, mutta lasten kanssa yhdessä käydään joka lauantai valitsemassa namipäivänamit niin jokainen saa just sellaista mistä tykkää ja sipsit valitaan yhdessä, kertoo kolmas.

Ilmoittautuminen koulutukseen 19.2. mennessä Minna Kuparille (044 374 1164, minna.kupari@lohja.fi) tai Nina Klenbergille (044 767 4789, nina.klenberg@karviainen.fi).

SMS