Anniina Rehn on pyörinyt mukana vanhempiensa perustamalla kirpputorilla lapsesta saakka. Nyt Kirppuset-kirppis on siirtynyt äidiltä tyttärelle ja Rehn luo yritykselle uutta ilmettä ja suuntaa. Kun kirpputori on ollut osa elämää 20 vuoden ajan, on se ehtinyt muuttua varsin tärkeäksi.

–Olen kasvanut täällä. Tämä on vähän kuin toinen koti, ja 20 vuoden aikana asiakkaista on muodostunut kirppisperhe. Enhän minä voisi ilman näitä lohjalaisia elää, kun olen niin kauan heitä nähnyt, Rehn sanoo.

Millaista on kasvaa kirpputorilla?

–Tapahtumarikasta. Kirpparilla voi tapahtua ihan mitä vaan, Rehn naurahtaa.

–Pienenä Anniina makasi pedillä kassan takana tai otti asiakkaita hihasta kiinni, koska halusi jutella, muistelee Rehnin äiti Anita Ratilainen.

Kirppuset-Kirppis siirtyi äidiltä tyttärelle, kun sitä lähti vetämään Anita Ratilaisen tytär Anniina Rehn.

Rehn sanoi ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana, että hänestä tulee kirpputoriyrittäjä.

–Ja tässä sitä ollaan. Olen kokeillut muitakin töitä, mutta ne eivät ole tuntuneet oikeilta. Kaupanteko on minun juttuni, se tulee jostain syvältä sisältä, hän sanoo.

Ensimmäisen kerran Rehn piti kirpputoria jo 5-vuotiaana.

–Leikin pihakirppistä kotona. Kun auto kääntyi pihaan ja tuli asiakkaita, en tiennyt, mitä pitäisi tehdä, koska minulle se oli leikki. Isä sanoi, että myy. Silloin tein ensimmäisen kauppani.

Rehn kertoo, että Kirppuset on tavallaan myös hänen perintönsä.

–Isäni kuoli vuonna 2011. Hänen viimeinen toiveensa oli, että jatkan kirpputoria. Nyt olen melkein kymmenen vuotta miettinyt, miten lähden tätä toteuttamaan. Tämä ei ole bisnes vaan elämäntapa. En osaisi elää ilman tätä, Rehn kertoo.

–Vuonna 2015 kysyin äidiltä, voisinko ostaa firman. Silloin äiti sanoi, että hän pitää tätä ainakin 20 vuotta. Nyt se tuli täyteen ja kun kirpputori piti sulkea koronan vuoksi, aloimme leikkimielisesti puhua kirpputorin siirtymisestä minulle. Sitten keskustelimme asiasta vakavammin, Rehn jatkaa.

Kirpputori siirtyi siis tyttärelle, mutta äitikin jää ainakin aluksi keikkailemaan kirpputorille.

Kirppusien ilmettä on saatu valoisammaksi mm. valkoisen maalin avulla.

Valkoista maalia ja uutta ilmettä

Kirppuset on jo kokenut muodonmuutoksen remontin myötä.

–Kaikki on myllätty ihan ympäri ja maalattu pinnat valkoisiksi. Hain valoisaa ja avaraa ilmettä, Rehn kertoo.

Myös perheyritysperinne jatkuu, sillä Rehn on remontoinut tilat miehensä Toni Vilénin ja muun perheen kanssa. Vilén on töissä autoliikkeessä, mutta myös kirpputorin pitäminen vaikuttaa hänestä hyvältä.

–Tämä on oikeasti hauskaa toimintaa, jossa ollaan paljon tekemisissä ihmisten kanssa. Kaupanteko on meillä molemmilla lähellä sydäntä, hän sanoo.

Mukana remontissa on ollut myös Vilénin 16-vuotias tytär Jasmin Vilén. Hän kertoo mm. maalanneensa myyntipöytiä. Kirppuset tarjoaa hänelle myös kesätyöpaikan.

Anniina Rehn miehensä Toni Vilénin ja äitinsä Anita Ratilaisen kanssa.

Remontti on saanut asiakkailta paljon positiivista palautetta. Asiakkaat ovat kehuneet, että tilat ovat nyt avarat, valoisat ja selkeät. Rehnillä on vielä paljon muitakin ideoita kirpputorinsa toiminnan kehittämiseksi.

–Tämä on vasta alkusoittoa. Pieniä uudistuksia on tulossa paljon. Toimintaa on hyvä päivittää jatkuvasti ja rakentaa toimivaa organisaatiota, hän suunnittelee.

Tavanomaisen pöytävuokran lisäksi tarjolla on nyt uutena vaihtoehtona myös 50/50-palvelu, jossa kirpputorin väki hinnoittelee tuotteet ja saa puolet myynnistä.

–Se on huoleton paketti esimerkiksi silloin, jos itsellä ei ole aikaa hinnoitella, Rehn sanoo.

Uudistuneen kirpputorin avajaisia vietettiin 1.6. Vaikka kirpputori on hänelle tuttuakin tutumpi paikka, alku jännitti. Avajaiset menivät kuitenkin hienosti.

–Kun lähdin vetämään tätä, pelotti, vaikka kaikki onkin tuttua. Uudet haasteet jännittävät aina. Minulla on kuitenkin tunne, että olen onnistunut. Minut on otettu niin hyvin vastaan. Avajaispäivän jälkeen oli helppo sulkea silmät ja sanoa, että tein sen.

Kuin jännitystä ei olisi vielä ollut tarpeeksi, Rehn kosi miestään avajaisissa.

–Korona-aika on pistänyt miettimään, mikä on tärkeää. Siinä tuli kirppiskihlat. Mieheni kysyi, miksi kosin täällä. Sanoin, että tämä on toinen kotini ja nyt on oikea hetki, Rehn kertoo.

Kirppusten uusi ilme on saanut kehuja kävijöiltä.

Vanha kunnon kirppismeininki kunniaan

Rehn näkee kirpputoreilla hyvän tulevaisuuden.

–Uskon, että kirpputoreissa on tulevaisuus. Nettimyynti yritti selättää kirpputorin, mutta siitä puuttuu perinteinen kirppismeininki ja se fiilis, joka kivijalkaliikkeissä on.

Hän haluaa herättää henkiin tuon vanhan kunnon kirppistunnelman ja uskoo, että jossain kohtaa se palaa automaattisestikin.

–20 vuotta sitten kirppismaailma oli sellainen, että kun ovet avattiin aamulla, kirppishalli oli täynnä ihmisiä ja tavara vaihtui. Haetaan kierrätys kunniaan -fiilis takaisin ja palataan vanhaan hyvään aikaan, kun kirppiksillä oli sosiaalistakin toimintaa. Nykyajan nettimeininki onkin jäänyt jo jonkin verran, kun ihmiset ovat taas innostuneet kirpputoreista.

Vanhaa kunnon kirppishenkeä haetaan mm. kesäsunnuntaisin järjestettävällä pihakirppiksellä. Pihalta löytyy sata myyntipaikkaa, jotka irtoavat neljällä eurolla. Ensimmäinen sunnuntain pihakirppis järjestetään tällä viikolla ja siitä jatketaan joka sunnuntai ainakin heinäkuun ajan.

–Lohjalla ei sunnuntaisin tapahdu kovin paljon, joten haluan luoda tänne tekemistä. Meillä oli jo yksi kokeilu, jossa oli myös makkaratarjoilu. Se meni hyvin ja ihmiset toivoivat lisää pihakirppiksiä, Rehn kertoo.

Hän muistuttaa, että vaikka kirpputori yrittäjineen luo puitteet toiminnalle, myös asiakkaat ovat mukana luomassa kirpputorikokonaisuutta. Rehnin unelmakirpputorilla käytetyn tavaran hinta-laatusuhde on kohdallaan.

–Toivon ihmisten tajuavan, ettei tavaroita kannata heittää roskiin, vaan kierrättää, koska moni muu voi tarvita niitä. Ihmiset näkevät myös vaivaa, kun he pesevät, hinnoittelevat ja tuovat tuotteet tänne, joten he haluavat niistä pari euroakin. Toivon, että se muistettaisiin myös.

Kirppusista löytyy myös huonekaluja.

Hän suunnittelee myös kirpputorien välistä yhteistyötä.

–Kirpputoriyrittäjien kesken on ollut vuodesta toiseen huono henki, mutta minä en ole kateellinen kenellekään, vaan ajattelen, että meidän pitäisi tukea toisiamme, kun olemme samalla alalla. Ajattelen, että on vaan hyvä, jos kirpputoreja on monta erilaista, koska ihmiset tykkäävät kiertää kirppareita. Kaikkien kirpputorien kassoilla voisi olla kartta, josta näkee muutkin alueen kirpputorit. Silloin ulkopaikkakuntalaisetkin näkisivät, missä eri kirpputorit sijaitsevat.

Hän uskoo, että myös koronalla on ollut vaikutuksensa myös kirpputoritoimintaan.

–Ehkä korona pysäytti ihmiset ja laittoi miettimään, että maailmassa voi elääkin eikä kaikki tapahdu vain ruuduissa.

Vaikka ruutujen ääressä viihtyisikin pari viikkoa, ihminen kaipaa paljon muutakin.

–Moni asiakas sanoikin, että on jo kaivannut kirpputorille ja ihanaa, kun avasitte, Rehn iloitsee.

SMS