Kun kannettavat puhelimet tulivat, kysyttiin, kuinka monta tuntia siinä pysyy akussa virta ja kuinka monta minuuttia sillä pystyy soittamaan? Seuraavassa vaiheesssa kysyttiin, voiko sillä lähettää tekstiviestin?

Noista ajoista ollaan tultu pitkälle, mutta yksi asia on säilynyt ensimmäisistä vähän pienemmistä puhelimista nykypäiviin eli puhelimen kuoret ja niiden erikoisuudet ja turvaominaisuudet.

Miten sinä turvaat puhelimesi?

Useimmalla meistä on se salasana tai ääni tai sormenjälki suojauksena puhelimessa, mutta entä varsinainen ”kova” suojaus, eli jos puhelin lentelee, jää jonkin alle – onko siihen suojaus olemassa? Ja vielä, jos puhelimesi maksaa tuhannen euron luokkaa, onko siinä vakuutus tai kattaako kotivakuutus puhelimesi? Nimittäin ei välttämättä kata. Ja minkälainen itseasiassa puhelimesi oma takuu on? Kauan se on voimassa, ja mitä se kattaa. Kannattaa myös kysellä, missä se mahdollinen huolto on ja jos puhelimelle tapahtuu jotain, pitääkö se itse viedä jonnekin vai miten se huolto on järjestetty. Näissä nimittäin on sekä tuote- että liikekohtaisia eroavaisuuksia.

Panssarilasi, silikonikotelut, erilaiset puhelinlompakot tarjovat jo huomattavasti paremman suojan kuin puhelimen oma kuori. Ja vaikkei se puhelimen kuori hajoa, niin sen näyttö särkyy yllättävänkin helposti – joten kannattaa oikeasti miettiä sen puhelimen suojaamista.

Puhelinlompakko on esimerkiksi sekä käytönnöllinen että turvallisempi puhelimellesi.

Kauniit koristekuoret

Koristekuori käytännössä on sama kuin puhelimen oma kuori, se ei tuo yhtään lisäsuojaa, mutta se voi näyttää hyvältä. Moni muukin asia elämässä on taiteilua järkevän ja loogisen toiminnan ja tunteen välillä. Kumpi sinulla voittaa puhelinasioissa?

Entä kun puhelin katoaa?

Joskus sattuu käymään syystä tai toisesta, että puhelin katoaa. Mitä silloin pitää tehdä?

Ensimmäinen tehtävä on varsin yksintainen: Yritä soittaa puhelimeesi. On aina mahdollista, että olet unohtanut puhelimesi johonkin ja joku on sen löytänyt. 

Yritä paikantaa puhelimesi. Applen puhelimia voi seurata tietokoneella kirjautumalla omalla Apple ID:llä www.icloud.com-palveluun ja valitsemalla sieltä Etsi iPhoneni. Windows-puhelimet paikantuvat samaan tapaan kirjautumalla Microsoft-tunnuksilla www.microsoft.com -sivuille ja valitsemalla Omista tiedoista Näytä tili ja sen alta puhelin. Android-puhelimista omaa paikannuspalvelua käyttää Samsung osoitteessa findmymobile.samsung.com.

Jos puhelin on varastettu tai epäilet sen olevan väärinkäytön kohteena, ilmoita operaattorillesi ja sulje liittymäsi tilapäisesti. Isoimpien operaattoreiden päivystysnumerot ovat seuraavat: Elisa +358 010 190 240, DNA +358 44 144 044 ja Sonera +358 200 17000. Voit sulkea liittymäsi tilapäisesti myös operaattorin nettipalvelussa omilla tunnuksillasi. Jos puhelimesi on varastettu, tee samantien rikosilmoitus!

Vakuutus korvaa, vai?

Jos sinulla on kotivakuutus, tarkista, että se korvaa myös puhelimesi. Useimmat kotivakuutukset sisältävät myös puhelimen katoamiset, mutta älä luota siihen sokeasti. Samalla kun kysäiset vakuutuksesi asennoitumista puhelimeesi, pyydä samalla uusi tarjous vakuutuksellesi. Vakuutuksien kilpailuttaminen kannattaa aina.