Jututimme torimyyjiä, torikahvilayrittäjää ja toritoimintaa vetävän Lohjan Yrittäjien puheenjohtajaa ja kysyimme, mitä Lohjan torille kuuluu nykyään ja miten sen toimintaa voisi kehittää. Lohjalla, kuten monella muullakin torilla, on nykyään hiljaisempaa kuin vielä muutamia vuosia sitten. Toisaalta kunnon kesäistä torimeininkiäkin löytyy etenkin viikonloppuisin ja torilla on edelleen paikkansa kaupunkikuvassamme. Torin kehittämiseksi on ideoita, joista monia on jo kokeiltukin, mutta kehittäminen on osoittautunut haastavaksi tehtäväksi.

Kala- ja vihanneskauppaa Lohjan torilla

Petri Asp (Kalaliike Asp) on myynyt kalaa Lohjan torilla nyt 2,5 vuotta. Karkkilan torilta hänellä on kokemusta jo 90-luvun alusta ja Nummelan torilta 80-luvun puolelta. Niihin verrattuna kalakauppa käy Lohjalla vaisummin, minkä Asp arvelee osittain johtuvat siitä, että hänellä on muilla toreilla käymisestä pidemmät perinteet ja asiakaskunta on sitä kautta vakiintuneempi.

–Kyllä asiakkaita koko ajan käy, mutta heitä voisi olla enemmänkin. Lohjan tori on kuitenkin todella keskeisellä paikalla. Esimerkiksi Nummelassa tori on sivummassa, mutta siellä mennään eri tavalla eteenpäin, Asp sanoo.

Nykyihminen ostaa kalansa torilta tai kaupan tiskistä ja olettaa, että kaikkea on aina saatavilla niin kuin tehtaan liukuhihnalta. Näin ei kuitenkaan ole.

–Luonnonkalaa ei oteta, vaan se saadaan. Moni tekijä vaikuttaa kalastukseen. Olosuhteiden mukaan mennään. Esimerkiksi myrskyllä ei voida laittaa pyydyksiä ja verkkoja ja kuumana kesänä kalat ovat passiivisia ja kuolevat verkkoihinkin nopeasti, joten tuotteista voi olla pulaa.

Kalaherkkuja riittää kuitenkin ostajille.

–Suosituimpia tuotteita ovat savukalat, graavi- ja kylmäsavulohi ja kylmäsavusiika sekä ahvenfile silloin, kun sitä saadaan, Asp kertoo.

Kalaliike Asp käy Lohjan torilla tästä lähtien lauantaisin. Asp toteaa, että myyjillä on erilaisia ajatuksia torin aukioloista, mutta hänen näkökulmastaan vähempikin määrä toripäiviä riittäisi.

–Toritoiminta olisi silloin tiiviimpää ja samana päivänä paikalla olisi enemmän myyjiä.

Torin suosituimpia kalaherkkuja ovat savukalat, graavi- ja kylmäsavulohi ja kylmäsavusiika sekä ahvenfile.

Minna Kunnari on pitänyt torikahvila Kaffelaa Lohjan torilla vuodesta 2014. Sekä Asp että Kunnari nostavat esille parkkipaikkojen merkityksen.

–Torin lähellä on tärkeää olla hyvin parkkitilaa, jotta torille on helppo tulla. Kun on parkkitilaa, tulee enemmän asiakkaita ja sitä kautta enemmän myyjiä, Asp sanoo.

–Kauppakadulla olisi hyvä olla puolen tunnin tai tunnin ilmaisia paikkoja toriaikana niin torilla olisi helppo pistäytyä, ehdottaa Kunnari.

Hän toivoo myös, että torille saataisiin uusia myyjiä, joilla olisi tarjota asiakkaille uudenalaisia, kiinnostavia tuotteita. Tämän kesän tervetullut uutuus on ollut juustomyynti (Deli Taste).

Pitkän linjan konkareitakin torilta löytyy. Jussi Lahtinen (Maakylän tuoretuote) on käynyt Lohjan torilla myymässä vihanneksia, juureksia, marjoja ja sieniä jo 32 vuotta, mutta Maakylän tuoretuotteet tuotteita on torilta saanut jo 20 vuotta aikaisemminkin.

–Ihan muutama vuosi on tullut käytyä, Lahtinen naurahtaa.

Hänen toripäivänsä alkavat herätyksellä puoli kolmelta yöllä.

–Sehän on normaali heräämisaika, eikä tässä ole kiire mihinkään, kun päivä jatkuu yhteentoista illalla. Ei kai kukaan haaskaa kesää nukkumiseen, Lahtinen toteaa.

Tällä hetkellä mansikkakausi on loppupuolella, mutta muiden marjojen, vihannesten ja juuresten osalta kausi on täydessä vauhdissa tai vasta alkamassa.

Maakylän tuoretuotteen kasviksia on myyty Lohjan torilla jo 52 vuotta.

Mikä hiljentää toreja?

Koronavirus loi oman lovensa asiakasmääriin. Siitä on toivottu niin, että tämä kesä on ollut viime kesää vilkkaampi. Kunnari toteaa, että tänä kesänä kävijöitä ovat kuitenkin verottaneet pitkään jatkuneet helteet.

–Etenkään vanhempi väki ei jaksa tulla torille, kun helle jatkuu viikkoja.

Liekö helle vai mikä, mutta Kunnari toteaa, että asuntomessukävijöitä torilla ei ole juuri näkynyt.

Yhtäkkisestä muutoksesta ei koronasta huolimatta ole kyse. Lahtinen on nähnyt torielämää kymmeniä vuosia, joten hän on nähnyt myös monenlaista torielämää.

–Torielämä on kokenut totaalisen muutoksen. 1970-luvulla torit olivat täynnä myyjiä, kun ei ollut kauppakeskuksia, hän toteaa.

Myös Kunnari toteaa, että asiakaskäyttäytyminen on muuttunut, kun isoista kaupoista ja kauppakeskittymistä saa kaiken samasta paikasta. Torilla on silti paikkansa edelleen.

–Tuoreus on päävetovoimamme. Etenkin vanhempi väki haluaa hakea tuoreet tuotteet torilta. Nykyään painotetaan myös lähiruokaa. Se on päivän sana, Lahtinen sanoo.

Hän näkee, että jokainen voisi kehittää toria kehittämällä omaa toimintaansa.

–Jokainen voi panostaa omaan myymäläänsä.

Entä se Salon iltatori, jota aina niin kehutaan ja joka varmasti hieno onkin.

–Se on tapahtumatori, jossa on esiintyjä, kirpputorimyyntiä ja muuta oheistapahtumaa, joten ei sitä oikein voi verrata tavalliseen toripäivään, Kunnari toteaa.

Entä, jos Lohjalla olisi samanlaista iltatoritoimintaa.

–Sitä on toivottu ja kokeiltu, mutta ei se ole menestynyt riittävän hyvin. Esiintyjät ja tapahtumat kyllä vetävät ihmisiä ja tuovat hyvin asiakkaita torikahvilalle, mutta en tiedä, miten paljon muilta myyjiltä ostetaan tuotteita. Ihmiset tykkäävät tulla kuuntelemana ja katselemaan, mutta näkyykö se myynnissä, Kunnari sanoo.

Torikahvilasta löytyy kesäfiilistä.

Tuore- ja sesonkituotteiden kauppakauppa

Lohjan torin vetovastuu siirtyi kesäkuussa Lohjan Yrittäjät ry:lle. Lohjan Yrittäjien puheenjohtaja Pasi Hotti kertoo, että Lohjan kaupungin, päättäjien, torin kauppiaitten ja Lohjan Yrittäjien yhteinen tahtotila on tehdä torista kaikille avoimempi, viihtyisämpi, kaupallisempi ja kaikin puolin tarkoituksessaan toimivampi paikka.

–Lohjan torin merkitys on olla jatkossakin meidän lohjalaisten oma tuoretuotteiden ja mahdollisesti muidenkin sesonkituotteiden kauppapaikka. Torilla voimme aina halutessamme kohdata erilaisia ihmisiä tasa-arvoisesti ja istahtaa hetkeksi keskustelemaan vaikka torikahville. Tori toimii hyvin erilaisten tapahtumapohjaisten harrasteohjelmien ja tietysti suurempienkin kaupunkimme yhteisten tapahtumien areenana keskustassa, Hotti sanoo.

Hän kertoo, että torin paikkavaraus ja toripaikkojen pohjakartat hinnoitteluineen on jo muovattu ajanmukaisiksi. Seuraavaksi suunnitelmissa on torin infra saattaminen toimivammaksi ja turvallisemmaksi. Viihtyisyyden ja ohjelmatarjonnan osalta taas on haastettu muitakin yhdistyksiä esittelemään toimintaansa torilla. Torilta löytyykin markkinakojuja, joita voi varata esimerkiksi asuntomessujen ajan.

SMS