Keskiviikkona 7.9. Hiiden Omaishoitajat ry avasi syyskauden OmaisOhjaamolla täytekakkukahvien merkeissä. Juhlaan oli aihetta, koska yhdistys täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Väkeä kävi sankoin joukoin, ja hyvinvointia oli tarjolla myös taidenäyttelyn merkeissä. Paikalla olleista mm. Eevi Väätäinen, Maija-Leena Savolainen ja Tuulia Flinkkiittelivät yhdistystä ja sen roolia jaksamisen tukena.

Yhdistys on ollut vuosia tukena eri omaishoidon vaiheissa ja nähnyt omaishoidon eri vaiheita niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Viimeiset pari vuotta ovat olleet poikkeuksellisia, joten yhteisöllisyys korostui tänä merkittävänä päivänä uudella tasolla.

On huomioitava, että omaishoidon merkitys tulee kasvamaan entisestään väestön ikääntyessä, mutta se ei kosketa kokonaisuudessaan vain ikääntyneitä, vaan myös työikäisiä. Entistä useampi huolehtii omista vanhemmistaan, lapsestaan tai muusta läheisestään, mikä on huomattu myös yhdistyksen kohtaamisissa. Omaishoidolla on merkittävä rooli hoivajärjestelmässä ja se tulee tunnistaa, lisätä sen arvostusta sekä tukea tilanteita.

Ensi vuoden alusta siirrytään uudelle Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle ja se on näkynyt aiheena myös eri keskusteluissa. Perheissä mietitään, tuleeko isoja muutoksia, miten palvelut toimivat ja säilyvätkö lähialuetoiminnot. Sopimusomaishoitajien osalta mietityttää, kiristyvätkö omaishoidon tuen myöntämisperusteet tai tuleeko kenties enemmän valinnan vapautta esimerkiksi liittyen omaishoidon lakisääteisiin vapaisiin.

Hiiden Omaishoitajat haluaa olla tarjoamassa läheisestään huolehtiville tukea, ohjausta ja koulutusta unohtamatta virkistystä sekä pieniä hyvinvoinnin hetkiä arjen keskellä. Lisätietoja toiminnasta saa Hiiden Omaishoitajien verkkosivuilta sekä numeroista 040 189 2121 ja 044 986 7187. Myös syksyn tiedotteen voi tilata suoraan kotiin. OmaisOhjaamolla (Suurlohjankatu 18, 08100 Lohja) on avoimet ovet seuraavan kerran keskiviikkona 21.9 klo 10–15. Klo 13 pureudutaan muistiystävällisen kodin teemoihin. Tervetuloa yksin tai yhdessä läheisen kanssa.

OmaisOhjaamolla keskustelua herättävät mm. sote-uudistuksen tuomat muutokset.