Villa Haikarin kohtaloa on vatkattu edes takaisin jo hyvän aikaa. Viimeisimpänä sitä käsiteltiin Lohjan kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.9. Käsittelyssä oli kokoomuksen valtuutettu Juhana Salmenpohjan kesäkuussa tekemä aloite Villa Haikarin myymisestä.

–Muiden vastaavien kohteiden osalta on todettu, että kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista omistaa ja ylläpitää ravintolakiinteistöjä ja vastaavat kohteet on laitettu myyntiin, kuten esimerkiksi Sammatin kievari tai Kokkokallio, Salmenpohja perusteli aloitettaan.

Aloitetta esitettiin loppuun käsitellyksi, mutta Salmenpohja teki asiasta vastaesityksen, jonka mukaan aloite pidetään edelleen voimassa ja ryhdytään toimenpiteisiin Villa Haikarin myymiseksi. Salmenpohjan vastaesitystä kannattivat RKP:n valtuutettu Heidi Himmanen, keskustan valtuutettu Päivi Alanne ja kokoomuksen valtuutettu Kaj Sundqvist.

–Joku voi ajatella, että tässä on päätöksen teon vatkausta. Haikari on jo kerran päätetty myydä, kunnes tekninen lautakunta päätti, että ei myydäkään. Sen jälkeen on tehty kilpailutuksia ja vuokrausjärjestelyjä. Haikarin rakennus myös rapistuu ja remonttiin pitäisi laittaan 200 000 euroa, mutta uimarantoihin meillä ei ole paria tonnia. Suhteellisuudentaju on mennyt. Rakennuksen myynti voisi olla Haikarille uuden alku, Salmenpohja sanoi.

Myös Himmanen ja Alanne olivat myynnin kannalla.

–Kaupungin ydintehtäviin ei kuulu avustaa tällaisia kiinteistöjä. Toivotaan, että Haikarille löytyisi ostaja, joka haluaisi kunnostaa tämän kauniin rakennuksen ja harjoittaa siinä ravintolatoimintaa, Himmanen totesi.

–Haikarin kulut ovat huomattavat ja rakennuksessa on pidettävä ylläpitolämpö. Sen myynnistä on päätetty jo kerran. Muitakin kiinteistöjä on myyty ja säästetty mm. pienistä kouluista ja uimarannoista, vertasi Alanne.

Osa valtuutetuista oli puolestaan sitä mieltä, ettei Villa Haikarin myynnin kanssa pitäisi hätiköidä.

–On tärkeää, että Villa Haikarissa on kesäravintolatoimintaa. Jos kaupunki on vuokranantajana, sillä on paremmat edellytykset ohjailla Haikarin toimintaa. Haikarin ja Ollisaaren alueen kokonaiskehittäminen on kesken, joten Villa Haikarin omistaminen olisi kaupungille perusteltua, kunnes alueen kehittäminen selviää, sanoi vihreiden valtuutettu Laura Skaffari.

Hän muistutti, ettei rakennuksesta olisi tulossa kovin suuria myyntituloja, toisaalta ylläpitokulut poistuisivat, jos Haikari myytäisiin. Myyntiä voisi kuitenkin vaikeuttaa se, ettei Villa Haikarissa saa asua toisin kuin esimerkiksi Kokkokalliossa.

–Jos Haikaria ei saataisikaan myytyä, voisi käydä niin, ettei siellä ole kesällä ketään pitämässä rantaravintolaa. Ei siis pidä hätiköidä, vaan kehittää aluetta ensin ja päättää myynnistä sitten, Skaffari totesi.

–Kyseessä on myös suojelukohde eli rasitteita on jonkin verran. Ei pidä hätäillä, eikä myydä tällä hetkellä, vaan katsotaan tulevaan. Ei kuitenkaan tehdä vielä suuria investointeja, myös vasemmistoliiton valtuutettu Matti Pajuoja totesi.

Sosiaalidemokraattien valtuutettu Taina Lackmankin haluaisi pitää Villa Haikarin toiminnan ohjailun toistaiseksi kaupungilla.

–Tämä on tärkeä alue kaupungille. Villa Haikari on kulttuurihistoriallisesta arvokas rakennus ja tärkeä monelle kaupunkilaiselle. Jos myymme sen, emme voi rajata sen käyttötarkoitusta muuten kuin sillä, mitä kaavassa sanotaan. Saisimme pari tonnia taskuun, mutta pitää katsoa kauemmas. Tehdään välttämätön remontti ja myyntiin voidaan palata myöhemmin.

Sunqvist puolestaan totesi, että hätiköinnistä tuskin on kyse, sillä Villa Haikarin asiaa on käsitelty jo ainakin vuodesta 1996.

Valtuusto äänesti asiasta ja päätyi pohjaesityksen kannalle äänin 28–23. Villa Haikarin myynti ei siis ole näköpiirissä ainakaan lähiaikoina.

SMS

Haikarin kohtalo on ollut avoinna pitkään. Ainakaan vielä se ei ole menossa myyntiin, sillä valtuutetut haluavat odottaa että nähdään, miten alue tulee kehittymään muuten.