Lohjan kevään kulttuuritarjontaan vakiintunut kirjallisuusseminaari rakentuu tänä vuonna Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuoden ympärille.

–Tämän vuoden teema valikoitui Minna Canthin juhlavuoden mukaan. Ei meillä muita vaihtoehtoja ollutkaan. Minna Canthia juhlitaan nyt ympäri Suomea, kertoo kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen.

Canthia monelta kantilta -kirjallisuusseminaari järjestetään lauantaina 8.6. kello 10.00 alkaen Puu-Anttilassa. Seminaariin tulee ilmoittautua etukäteen. Seminaarin avaa Lohjan kaupunkisisältöjaoston puheenjohtaja Katri Piiparinen. Tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijala puhuu aiheesta ”Minna Canth ja naisen tarina”. Välillä kuullaan Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston soittajia ja palataan sitten taas Canthin pariin, kun akateemikko ja kirjailija Hannu Mäkelä puhuu teemalla ”Runotytöistä kirjailijoiksi”. Omakustanteisen lounaan nauttimisen jälkeen kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu haastattelee kirjailija Minna Rytisaloa. Aiheena on ”Minna ja minä – miten tehdä historiasta fiktiota”. Välissä hörpätään kahvit ja syvennytään sitten kuuntelemaan teatteritaiteen professori Hanna Korsbergia, jonka aiheena on ”Minna Canthin Anna Liisa suomalaisilla näyttämöillä”. Seminaari päättyy Vaahterateatterin tarjoamiin tuokiokuviin Minna Canthin näytelmästä Papin perhe, joka nähdään kokonaisuudessaan Sammatin Sampomäellä tulevana kesänä.

–Maijala ja Rytisalo ovat kaksi tunnetuinta Minna Canth -tutkijaa. He tulivat heti mieleen, kun suunnittelimme seminaaria ja onneksi kummallekin sopi tulla. Halusimme kattavasti eri näkökulmia, joten Mäkelä puhuu yleisesti naiskirjailijoista Suomessa. Musiikkiopisto esittää jotain aikakauteen sopivaa musiikkia, avaa Lonkainen.

Kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela, kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen ja kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu toteavat, että Minna Canthin teoksia lainataan sen verran ahkerasti, ettei niitä löytynyt valokuvaankaan kuin pari.

Kirjallisuusseminaarit ovat löytäneet yleisönsä

Kirjallisuusseminaari järjestetään jo seitsemännen kerran.

–Vuonna 2013 aloitettiin Saima Harmajalla, kun silloinen kirjastotoimenjohtaja Maritta Turunen ehdotti, että voisimme järjestää tällaisen tapahtuman. Silloin oli Harmajan 100-vuotisjuhlavuosi ja Harmaja liittyy Lohjaan, Karhu kertoo.

–Seminaari on jo vakiintunut ja ihmiset kyselevät, mitä seminaarissa on tänä kesänä. Vakiokävijöitä tulee mm. Helsingistä. Aiemmista seminaareista on saatu erittäin hyvää palautetta, hän jatkaa

Karhu uskoo, että seminaari vetää hyvin väkeä myös tänä vuonna. Lainaustilastot näyttävät ainakin siltä, että Minna Canthin kirjat kiinnostavat ihmisiä ja niille riittää lukijoita.

–Oletan, että Canth kiinnostaa. Hän oli naisten ja tasa-arvon puolestapuhuja ja Suomen ensimmäinen nainen, joka kirjoitti sanomalehtiin. Hän kirjoitti hyviä näytelmiä ja romaaneja ja oli sitä mieltä, että kulttuuri kuuluu kaikille. Siihen aikaan hänen tuotantonsa oli aika radikaalia ja suorasanaista, nykyäänkin se on ajatuksia herättävää. Seminaariin kannattaa tulla jo yleissivistyksen vuoksi.

Aikaisempien kirjallisuusseminaarien aiheina ovat olleet mm. lohjalaiset kirjailijat, dekkarit, Eeva Joenpelto sekä Sibelius ja Järnefelt. Seminaareja on järjestetty ympäri Lohjaa.

–Ideana on ollut esitellä niin kirjailijoita kuin kaupungin eri osiakin, sanoo Karhu.

–Kulttuuritoimintaa haluttiin tietoisesti viedä eri puolille Lohjaa. Nyt seminaari on keskellä kaupunkia, joten sinne on helppo tulla. Ennen on järjestetty kuljetuksia seminaaripaikoille, toteaa kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela.

Tapahtumaa järjestämässä ovat Hiiden Opisto, Lohjan kaupunginkirjasto, Lohjan Museo, Lohjan yleinen kulttuuritoimi ja Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto. Seminaariin kannattaa ilmoittautua ajoissa, sillä tupa on yleensä ollut täynnä. Ilmoittautua voi Hiiden Opiston kautta 3.6. asti, jos paikkoja riittää.

SMS