Monille tuntuu olevan edelleen yllätys, että nuorten suosimien mönkkärien ajo-oikeuden saa jossain tapauksissa ilman ajoharjoittelua kirjallisen kokeen suorittamisen jälkeen. Liikenneturva muistuttaa, että kun nuorelle ollaan hankkimassa ensimmäistä moottoroitua ajoneuvoa, vanhempien kannattaa olla aktiivisia. Nuorta on hyvä tukea heti ensimmäisistä ajometreistä lähtien.   

Traktorimönkijästä on tullut monelle nuorelle ensimmäinen ajoneuvo mopon tai mopoauton sijaan. Jopa 60 km/h kulkevan ajoneuvon ajamista on syytä opetella huolella ja rauhallisessa ympäristössä.

Kortti antaa muodollisen valtuutuksen liikenteeseen − oppiminen jatkuu koko eliniän

Liikenneturvan Rovaniemen yhteyspäällikkö Petri Niska on seurannut traktorimönkijöiden suosion kehittymistä ja nuorten intoa ajoneuvoihin tiiviisti jo muutaman vuoden ajan.  

”Ei ole rikos haluta liikenteeseen. Päinvastoin se on hienoa, että nuori haluaa päästä itsenäisesti liikkumaan. Mutta se kannattaa muistaa, että ajokortti antaa vain muodollisen valtuutuksen ajaa. Liikenteessä liikkuminen jatkuu läpi koko elämän. Aina tulee uutta opittavaa”, Petri Niska kuvailee.

Niska kannustaakin kortin suorittajia harjoittelemaan liikenteessä oloa turvallisella ja rauhallisella alueella. Myös ajotuntien hankkimista ammattilaiselta kannattaa vakavasti harkita.  

”Jokaisen mönkkärikortin suorittajan on otettava liikenteen säännöt haltuun ennen metrinkään ajoa. Autokoulujen ajotunnit maksavat itsensä pian takaisin, kun ennakoiva ja turvallinen ajotaito on hallussa. Se on varmasti myös huoltajien toivelistan ykkösenä.”

Vanhemmat: kiinnostus nuoren ajamiseen on parasta välittämistä

Oman kulkuneuvon erityispiirteet on tunnettava, oli alla minkälainen menopeli tahansa. Erityisen tärkeää on tietää mönkijän ajoneuvoluokka ja varmistaa oma ajo-oikeus. Mönkijästä riippuen sen sarviin voi tarvita esimerkiksi B-, T- tai AM-kortin.

”Vanhempien tai huoltajien kannattaa olla hereillä ja tiiviisti mukana, kun nuoren käyttöön ollaan hankkimassa ensimmäistä moottoroitua ajoneuvoa. Nuoren kanssa on hyvä käydä läpi erilaisia liikennetilanteita ja pelisääntöjä, kuten ajamista vain selvinpäin. Keskustelua kannattaa jatkaa ja kysyä nuorelta aika ajoin miten liikenteessä on sujunut tai mitkä tilanteet ovat olleet haastavia”, Niska kehottaa.

Niska korostaa vanhempien vastuuta.

”Jos nuoresi on lähdössä liikenteeseen mönkkärillä tai millä tahansa ajoneuvolla, varmista, että hän osaa ja ymmärtää liikennesäännöt. Kun koppimönkkärin kyydissä kuljetetaan kaveria, kuskin vastuu on kahta suurempi. Myös mönkkärin kyydissä on oltava safe space eli turvallinen tila”, Niska korostaa ja viittaa turvallisella tilalla Liikenneturvan käynnissä olevaan nuorten Safe Space Autoon -kampanjaan.  

Lisätietoa mönkijöistä sivuiltamme.