Lohjan kaupunki ottaa 1.3. käyttöön valtakunnallisen Kaikukortin, jolla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja Kaikukortti-verkoon kuuluvien kulttuuri- ja liikuntapalvelujen tuottajien tarjonnasta. Lohjan kaupungin kulttuurituottaja Kalle Ryökäs kertoo, että muissa kunnissa Kaikukortti keskittyy kulttuuritarjontaan, mutta virkistävänä poikkeuksena Lohjalla mukaan on otettu myös liikuntapalveluja.

Kaikukortti on saanut alkunsa Kulttuuria kaikille -hankkeen puitteissa vuonna 2014. Tavoitteena on käynnistää vaiheittain koko Suomen kattava, pysyvä toimintatapa kulttuuripalvelujen mahdollistamiseksi taloudellisesti haastavassa tilanteessa oleville. Tähän mennessä Kaikukortti on otettu käyttöön jo Espoossa, Kainuussa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Karkkilassa.

–Kaikukortti on nähty hyväksi asiaksi, joten sitä haluttiin kokeilla myös Lohjalla, Ryökäs toteaa.

Lohjan lisäksi korttia kokeillaan tänä vuonna myös Oulussa ja Kemissä. Ryökäs toteaa, että vaikka kyseessä on kokeilu, hän ei näe mitään syytä, miksei Kaikukortti saisi jatkoa, jos sille vain löytyy käyttäjiä.

Kaikukortti on tarkoitettu Lohjalla Nuorisokeskuksen, Aikuissosiaalityön, Perhekeskus Purjeen, Päihdeklinikan, Nuorisotyöpaja Tuuman, Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja Sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaille, jotka kokevat taloudellisen tilanteensa haastavaksi. Asiakkaan oma arvio tilanteesta riittää, joten tuloja ei tarkisteta.

Lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja erityispalvelujen palvelupäällikkö Merja Hukkanen kertoo, että toimipisteiden työntekijät arvioivat, kenen hyvinvointia Kaikukortin kautta voitaisiin parantaa ja tarjoavat korttia heille. Kaikki muutkin yllä mainittujen palvelujen asiakkaat ovat kuitenkin oikeutettuja korttiin, joten he voivat pyytää sitä myös itse.

Kalle Ryökäs (vas), Merja Hukkanen, Taina Pennanen, Arto Halme, Sari Niinikoski ja Mirja Vehovuori.

Mihin Kaikukortilla pääsee?

Lohjalla Kaikukortilla pääsee Jamkids Musiikkikoulun, Lohjan kaupunginorkesterin, Lohjan Teatterin, Tanssikoulu Un Dos Tresin, Teatteri Tralan, Vaahterateatterin ja Tytyrin Elämyskaivoksen palveluihin sekä Lohjan Museoon, Paikkarin torppaan ja Johannes Lohilammen museoon. Liikuntapuolelta kortilla pääsee Tennarin ja Neidonkeitaan kuntosaleille sekä uimahalliin.

–Lohja on ensimmäinen paikkakunta, missä myös liikunta otetaan mukaan Kaikukortin tarjontaan. Katsotaan, miten ihmisiä saadaan mukaan. Liikkumattomuuden taustalla vaikuttaa usein esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyys. Silloin hinnoilla on suuri merkitys sille, mihin rahaa käytetään, sanoo Taina Pennanen Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Tarjonnan odotetaan kasvavan vähitellen.

–Toivomme, että yhä useampi toimija uskaltaa lähteä tarjoamaan palvelujaan, kun Kaikukortti tulee tutummaksi, kommentoi apulaisrehtori Mirja Vehovuori yleisen kulttuurin puolelta.

Jokainen toimija määrittelee itse, mitkä sen palveluista ovat Kaikukortilla saatavissa.

Valtakunnallisuutensa vuoksi Kaikukortilla pääsee myös muiden verkostossa mukana olevien kuntien kaikukorttipalveluihin.

Hyvinvointia kulttuurista

Kaikukortti-verkoston yhteistyökumppaneina ovat Lohjalla Kansalaistoiminnan keskus Lohja ja Apuomena ry, Lohjan Monitoimikeskus ry, Lohjan Klubitalo ja Lohjan Seudun Työttömät ry. Lohjan Monitoimikeskuksen johtaja Arto Halme näkee, että Kaikukortilla voi olla maahanmuuttajien kotoutumista edistävä vaikutus.

–Uskon, että kiinnostusta löytyy, kunhan osaamme tiedottaa tästä mahdollisuudesta oikein. Sosiaalinen vahvistuminen ja osallisuuden lisääminen, tunne siitä, että on osa jotain, edistävät kotoutumista, Halme sanoo.

Kulttuuripalvelujen kautta eri-ikäiset voivat saada tärkeitä elämyksiä, jotka osaltaan lisäävät ihmisten tunnetta siitä, että he ovat samanarvoisia kuin muutkin. Kun varaa ei ole 20 euron konserttilippuun, voi olla suuri hetki, kun kerrankin saa kaivaa juhlavaatteet kaapista ja osallistua konserttiin niin kuin muutkin, muistuttavat Hukkanen ja Ryökäs. Myös Lohjan Teatterin johtaja Sari Niinikoski kokee tärkeäksi, että kulttuuri on kaikkien saatavilla.

–Säästöistä puhutaan nyt paljon, mutta kulttuurin avulla voidaan lisätä hyvinvointia. Hyvinvointi ei ole kiinni vain esimerkiksi sairaanhoidosta, hän toteaa.

Henkilökohtaisten Kaikukorttien lisäksi saatavilla on yhteisön kortteja, joita esimerkiksi ryhmän vetäjä voi hyödyntää. Ryhmän jäsenillä tulee kuitenkin olla omat henkilökohtaiset Kaikukortit. Lohjan kaupunki, yleinen kulttuuritoimi ja Hiiden Opisto järjestävät myös kulttuurikaveritoimintaa. Kaverin kanssa voi olla helpompi lähteä esimerkiksi teatteriin kuin yksin. (Lisätietoja kulttuurikaveritoiminnasta: 040 761 6458)

Lohjan kaupungin oma Kaikukortti-sivusto tulee aktiiviseksi maaliskuun alussa.

SMS